kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Merkez, sıcak geçecek yaz öncesi faizde yarım puanlık artışı tartışacak

Merkez Bankası, 43 milyar YTL'lik itfa nedeniyle sıcak geçmeye aday temmuz ve ağustos öncesinde faiz için toplanıyor. Piyasada 0.5 puanlık artış bekleniyor..
Merkez Bankası 2009-2011 arasındaki enflasyon hedeflerini yukarı revize etmesinin ardından bugün yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında faizlere de ince ayar bekleniyor. Piyasada Hazine'nin temmuz ve ağustosta 43 milyar YTL'lik geri ödemesi öncesinde faizlerin ilk etapta en az yarım puan artırılması bekleniyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bu yıl yapacağı altıncı toplantıyla ilgili beklenti göstergde faizin 0.50 puan artırılarak yüzde 16.25'e yükseltileceği yönünde. Mayısta faizi yarım puan artırarak yüzde 15.75'e çıkaran Merkez, bu faiz düzeyiyle en yüksek faizi veren ülke ünvanını da elinde tutuyor. Bu arada ilk 5 ayda faizlerdeki 5 puana yakın yükseliş iç borçlanma maliyetlerini hızla artırırken temmuz ve ağustosa yığılan 43 milyar YTL'lik geri ödemenin finansman gereksinimi dolayısıyla Hazine'yi zor bir dönem bekliyor.

DAHA AĞIRI DA OLDU
Hazine yetkilileri, önceki yıllarda 50 milyar YTL'nin üzerinde gerçekleşen temmuz-ağustos itfalarının değişim ihaleleri ve erken ödemelerle bu yıl 10 milyar YTL'ye yakın azaltıldığına dikkat çektiler. Hazine'nin bu dönemde nakit rezervleri kullanması bekleniyor.