Birçok üründe olduğu gibi, safranın da anavatanı Anadolu toprakları. Nitekim safran, Finikelilerin en önemli ticaret ürünleri arasında yer alıyordu. Safran sarısı, kral ve imparatorların rengi olarak kabul edilmişti. Başlangıçta daha çok boya malzemesi olarak değerlendirilen safran 15. yüzyıldan sonra mutfaklarda büyük ilgi görmeye başladı. Günümüzde o düzeyde olmasa bile, hâlâ dünya mutfaklarının en rafine baharat çeşitleri arasında ön sıradaki yerini koruyor. Bu bağlamda Safranbolu'da safranı canlandırma çalışmaları sevindirici... Safranbolu safranını benimser, buradaki otel, pansiyon ve restoranlar safranı tekrar geleneksel yemeklerde kullanmaya başlarlarsa, ilçenin gastronomi turizmi bundan kazançlı çıkar. Buna karşılık Safranbolu'da safran gündelik yaşamda tekrar yerini alamazsa gerçekten çok yazık olur.
Yayın tarihi: 15 Haziran 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/15/pz/haber,167DAA1D61C84453B3EB34F5E148711D.html
Tüm hakları saklıdır.