kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İlk aylarda bebeği havuza sokmayın

İLİŞKİLİ HABERLER
İlk aylarda bebeği havuza sokmayın
- Bebekleri nasıl giydirmemiz gerektiği konusunda herkes farklı bir şey söylüyor. Yeni doğmuş bebekler gerçekten çok üşür mü, nasıl giydirmek gerekli?
- Bebeklerin ısı dengesi yaklaşık altı aylıkken düzene girer. Altı aydan küçük bebeklerin soğuk havalarda biraz daha korunmaya ihtiyaçları vardır. Soğuk havalarda yedek bir yelek, hırka ve battaniye taşınmalıdır. Bebek hava sıcaklığı 16 derece ile 22 derece gibi çok soğuk veya sıcak değilken, rüzgâr ve güneş yokken, şapkasız dışarı çıkabilir. Soğuk havalarda veya yaz mevsiminde şapka önerilir. Bebek altı aylık olduktan sonra kendinizi yoklayın, siz üşüyorsanız o da üşüyordur, siz sıcaktan bunalıyorsanız o da bunalıyordur. Araba içinde bebeğin aşırı ısınmasını önlemek için bebeğin şapkasını ve elbisesinin bir katını çıkarın, bebek arabaya binmeden önce mümkünse araba içini biraz serinletin. Bebek arabadayken direkt klimaya maruz kalmasın. Ya hiç klima çalıştırmayıp önceden serinletilmiş arabaya bindirin ya da çok düşük derecede alttan havalandırma yapacak şekilde klima çalıştırın. Bebeği dışarı çıkarmadan önce besleyin. Özellikle soğuk havada vücudun ısı üretimi için daha çok enerji harcanır.

- Yeni doğan bebekler kaçıncı gün veya aydan itibaren sokağa çıkarılabilir, süresi ne olmalı?
- Eskiden iki hafta kuralı vardı. Bizim toplumumuzda da geleneksel olarak 40'ı çıkınca sokağa çıkarılabilir görüşü hakimdi. Şimdi böyle bir kural yok. Bebek ve anne doğumdan sonra kendilerini topladıktan sonra, hava koşulları göz önüne alınıp bebek doğru giydirilerek açık havaya çıkabilir. Rüzgârda kalmamalı, aşırı sıcak havada dışarıda güneş ışığına 5-10 dakika kadar tutulmalı. Yeni doğan bir bebek dışarıda önceleri 15 dakika kadar kalabilir, bu süre giderek artırılarak bir saate kadar çıkarılabilir. Ancak ilk aylarda kalabalık, havasız yerlere, alışveriş merkezlerine götürmemeye çalışın. Bu aylarda bebeğin bağışıklık sistemi düşüktür, daha kolay enfeksiyon gelişebilir. Bu arada hava çok sıcak olsa bile uyurken ısı kaybedeceği göz önüne alınarak, üzerine ince bir pike örtülmeli. Bebek güneş ışığına hapşırarak tepki verebilir, hemen üşüdüğünü düşünmeyin.

- Bir bebeği kaçıncı ayından itibaren denize sokmak doğru olur?
- Bir bebek kafasını tam olarak kontrol edemezken havuza sokulmamalıdır. Başını 90 derece kaldırabilmelidir. Bu beceri genellikle dört-beşinci ayda kazanılır. Altı aylıktan küçük bir bebeğin gireceği suyun sıcaklığı 29-30 dereceden az olmamalıdır. Hava ısısı da suyun ısısından en az üç derece yüksek olmalıdır. Bebek için yüzme havuzları uygun değildir. İshal, orta kulak iltihabı, mantar ve diğer cilt sorunları, hepatit, idrar yolu enfeksiyonu riski vardır. Evde özel aile havuzu varsa, iyi dezenfekte edilip iyi ısıtılmışsa beşinci aydan sonra havuza girebilir. Deniz için ise benim önerim altıncı aydan sonra sokulması.

- Meme emdikten sonra bebekler çok hıçkırıyor. Ne yapılabilir önlemek için?
- Yeni doğan bebeğin mide kapasitesi küçüktür, emme sırasında mide dolup gerilmeye başlayınca diyafram denilen bölge irrite olur ve hıçkırık başlayabilir. Zararlı değildir, normal bir durum. Hıçkırığa anne sütü, az miktarda su iyi gelir. Bizim geleneklerimizde bir damla limon da verilir. Mekanizması bilimsel olarak açıklanmasa da benim klinik deneyimlerime göre de bir damla limon hıçkırığı kesiyor gerçekten ama iki damla da kusturabiliyor...

- Peki gaz sancısı yüzünden sürekli ağlayan çocukların ilacı nedir?
- Bağırsak hormonları ilk dört ayda gelişir. Bu dönemde gazlı olması doğaldır. Bunun geçici bir süreç olduğunu söylemekte yarar var. Karın masajı yapmak, klasik olarak yemekten sonra sırtını 'tıp tıplamak' yeterli. Eğer geçmiyorsa, bitkilerden hazırlanan doğal gaz giderici damlalar verilebilir.