kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Bebekler, kafasını tam olarak kontrol edemiyorken havuza sokulmamalı.

Bebek büyütmenin altın kuralları

İlknur Akman
Yeni doğum yapan ve çocuk yetiştiren birçok annenin merak ettiklerini, çocuk hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan'a sorduk. Beslenme düzeninden gaz sancısına, nasıl giydirmek gerektiğinden sokağa çıkarma şartlarına uzanan bu bilgiler çocuğunuzu büyütürken size yol gösterecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Bebek büyütmenin altın kuralları
- Bebekler mümkünse altı ay anne sütüyle beslenmeli, bunu biliyoruz. Peki altı aydan sonrası?
- Evet, altı aya kadar su dahi içmeden sadece anne sütüyle beslenmesi yeterli. Sonra yavaş yavaş sebze ve meyve suyuna geçilmeli. Katı gıdalar çatalla ezilerek pürtüklü olarak yedirilmeli. Çocuk yutamıyorsa püre halinde verilebilir ama en yakın zamanda püreden vazgeçilmeli. Ek besinler günlük hazırlanmalı, tekrar ısıtılırsa besin değeri düşer. Bir de iki yaşına kadar mutlaka tereyağı yedirilmeli çocuğa her gün.

- Neden?
- Çünkü çocuk kolesterolü metabolize etmeyi bu yaşlarda öğreniyor. Eğer verilmezse, ileriki yaşlarda kolesterol problemiyle karşılaşabilir. Ayrıca yağ en çok enerji veren besin. Yağda eriyen vitaminlerin kullanımı ve bazı hormonların yapımı için elzemdir. Tereyağı D vitamini için iyi bir kaynaktır. Çocukların kemik gelişimi için de D vitamini çok önemli biliyorsunuz. Tereyağı ayrıca sinir sisteminin yapılanmasında da destek gıdadır.

- Günde ne kadar yemeli?
- İki yaşına kadar her gün fındık büyüklüğünde verilebilir ama iki yaşından sonra zeytinyağı ağırlıklı beslenmeli. Doymuş yağları, fast-food tarzı hamburger, patates kızartması, asitli içecekler asla yedirilmemeli. Hatta bir yaşına kadar, şeker ve tuz bile kullanılmamalı çocukların yemeklerinde.

ATEŞE KARŞI ILIK DUŞ
- Diyelim çocuk aksırıp, hapşırmaya başladı... Evde yapmamız gereken ilk şey nedir?
- Eğer hapşırıyorsa muhtemelen nezle olmuştur. Bu durumda ilk olarak burnuna serum fizyolojik damlatmak gerekir. Çünkü havayolunu açarsanız, mikrobun çoğalmasını önlemiş olursunuz. Eğer hafif ateşi varsa, parasetomol grubundan bir ilaç verilebilir. Ve bir de taze sıkılmış meyve suyu içirilmeli.

- Kusma ciddi bir rahatsızlık işareti midir?
- Kusma idrar yolu iltihabı ve reflünün en önemli belirtileridir. Özellikle ilk altı ayda çocuklarda reflü oluşur. Bu iki hastalığın da bir an önce ekarte edilmesi gerekir. Ama diyelim çocuk üşüttü ve bir kere kustu. Çocuğun bir kere kusması önemli değil. Arkasından ateş, ishal gibi şeyler geliyorsa o zaman doktorla temasa geçilmeli. Kusmayı önleyici ilaçları kesinlikle doktoru vermelidir. Çünkü kusma şekli önemli bir belirtidir, biz kusmayı hemen kestirmeyiz.

- Ya ateşi yükseldiğinde... Ateş düşürmek için ayaklara sirkeli bez sararlar...
- Sirkeli olmasına gerek yok ama ıslak bez sarılmalı. Ama ilk yapılacak şey, çocuğu soymak. Çocuk soyulacak, ılık suda duş yaptırılacak, ondan sonra ateş düşürücü verilecek. Ateşin yükselme hızı fazlaysa, ateş düşürücü fitil verilmeli ve sık sık ılık duşa sokulmalı. Ayrıca koltuk altından itibaren göğüs ve bel çevresini ıslak bezle sarmak gerekir. Koltuk altı, diz kapaklarının arkası ve kasıklara ıslak bezle kompres yapılabilir.

- Bir de yazın çocuklar sık sık ishal olur. Bu durumda ne yapılmalı?
- İshalin içinde kan veya sümük varsa, doktora başvurmalı. Ama basit ishalleri sadece diyet keser. Pirinç lapası, haşlanmış pirincin suyu, patates haşlaması, yoğurt, elma, muz ve havuç suyu da ishali keser. Ayrıca yağlı gıdalardan uzak durup, yiyecekleri ızgara olarak yemeli.