İLİŞKİLİ HABERLER
KKKA'ya 114 kurban verildi
KKKA'ya 114 kurban verildi
Türkiye'de, kene ısırmasıyla bulaşan ve ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı yayılıyor. Son olarak bugün Ankara Numune Hastanesi'nde iki doktora bulaşan KKKA nedeniyle bugüne kadar toplam 114 kişi hayatını kaybetti.
Başta Tokat, Çorum, Sivas, Amasya, Yozgat, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan ve çevresinde daha sık olarak görülen KKKA'dan bu yıl 22 kişi hayatını kaybetti, Başkentte KKKA şüphesiyle hastanelerde tedavi altına olan hasta sayısı ise 30'a yükseldi.
2002'DE ORTAYA ÇIKTI
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, Türkiye'de ilk defa 2002 yılının ilkbahar ve yaz aylarında görüldü. Başta Tokat, Çorum, Sivas, Amasya, Yozgat, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Erzincan ve çevresinde daha sık görülen hastalığın tanısı 2003 yılında konuldu. Daha sonra Kastamonu, Bartın, Ankara, Balıkesir gibi illerde de vakaların ortaya çıkması ile hastalığın görüldüğü alan daha da genişledi. Hastalık her yıl Mayıs-Eylül ayları arasında görülüyor ve Temmuz ayında en üst düzeye çıkıyor. 2002 yılında başlayan hastalık Türkiye'yi tehdit etmeye devam ediyor.
YILLARA GÖRE KKKA
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2002-2003 yıllarında 150 kişiye KKKA tanısı konurken, bu hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı 6 oldu. 2004 yılında vaka sayısı 249, ölüm sayısı 13, 2005 yılında vaka sayısı 266 ölüm sayısı 13, 2006 yılında vaka sayısı 438 ölüm sayısı 27 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl ise, 717 kişiye KKKA nedeniyle tedavi görürken bunlardan 33'ü hayatını kaybetti.
KKKA bu yıl da can almaya devam etti. Kene ısırması sonucu KKKA teşhisi koyulan ve hayatını kaybeden kişi sayısı 22 kişi bu hastalıktan öldü.
KİŞİSEL KORUNMA TEDBİRLERİ
Sağlık Bakanlığı, internet sitesinde KKKA'ya karşı alınacak kişisel korunma tedbirlerini şöyle sıraladı:
-Kene riski olan yerlerde bulunulduğunda, vücudu tamamen örtecek giysiler giyilmeli ve açık renkli elbiseler tercih edilmelidir.
-Kenelerin vücuda girebileceği açıklıkların kapatılması önemlidir (Pantolon paçalarının çorap içine konulması, çizme giyilmesi vb.).
-Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına repellent olarak bilinen böcek kovucu maddelerin sürülmesi, kenelerin birkaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir.
-Dış elbiselere, yıkamaya da dayanıklı olan, etki süresi uzun kene öldürücü ilaçlar (insektisit) sürülmesi etkili bir korunma aracı olabilmektedir.
-Vücut kene yönünden sık sık kontrol edilmeli, kene varsa bir pens veya cımbızla, kenenin deriye yapıştığı yerden tutulup sağa sola oynatılarak çivi çıkarır gibi çıkarılmalıdır. Kene vücuttan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalık riski de o kadar azalmaktadır.
-Keneyi vücuttan uzaklaştırma konusunda bilgi sahibi olmayanlar dışında, vücuda yapışmış kenenin uzaklaştırılması için sağlık kuruluşuna başvurmaya gerek bulunmamaktadır. Vücuttan kene uzaklaştırmak usulünce yapıldığı takdirde kolayca ve risksiz yapılabilecek bir işlemdir.
-Kene çıkarıldıktan sonra kenenin yapıştığı yere tentürdiyot gibi antiseptik maddeler sürülmelidir.
-Vücuduna kene yapışan kişiler 10 gün kadar ani başlayan, ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı ve kusma gibi şikâyetler yönünden kendilerini izlemeli, böyle bir şikâyetin olması durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.
-Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir.
-Vücut üzerindeki keneler öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
-Keneleri vücuttan uzaklaştırmak amacıyla üzerlerine sigara basmak veya kolonya ve gazyağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
-İnsanların veya hayvanların kanlarına korunmasız temas edilmemelidir."
(ANKA)
İLİŞKİLİ HABERLER
KKKA'ya 114 kurban verildi
Yayın tarihi: 13 Haziran 2008, Cuma
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/13//haber,9951EEA8AD42491293AD949CE6231ABC.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.