kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Haziran 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ankara'da kene paniği: Kırım Kongo doktorlara bulaştı

Yeni Haber
Ankara Numune Hastanesi'nde, iki doktor kene ısırması şikayetiyle hastaneye başvuran bir hastaya müdahale ederken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalandı. Hastanede yoğun bakıma alınan iki doktorun yanı sıra bir başka doktor ve bir sağlık personeli de KKKA şüphesiyle gözetim altında tutuluyor.

Başkent Ankara'nın en büyük hastanelerinden birinde kene paniği yaşanıyor. Kulak Burun Boğaz Bölümü pratisyen hekimleri O.U. ve A.K.'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının belirtileri görüldü. Doktorlar hemen tahlil yaptırdı. Tahlil sonuçları geldiğinde her iki doktorun da KKKA'ya yakalandığı kesinleşti.

Hastane yönetimini ve Sağlık Bakanlığı'nı alarma geçiren olay sonrası herhangi bir açıklama yapılmazken, doktorlar acilen yoğun bakıma alındı.

Ankara Numune Hastanesi'nde yaklaşık 20 Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastası tedavi görüyor.

BAŞHEKİM KOÇ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mahmut Koç, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına yakalanan bir hastaya müdahale eden üçü doktor dört personelde KKKA teşhisi alındığını söyledi.

Koç, Numune hastanesinde, doktorların KKKA hastalığına yakalanmasıyla ilgili açıklama yaptı. Koç, şunları söyledi:

"KKKA hastalığı nedeniyle tedavi gören ve kaybettiğimiz bir hastaya müdahale eden üç doktorumuz ve bir sağlık personelimizden KKKA hastalığı teşhisi almış bulunmaktayız. Hastalarımızın sağlık durumu çok iyi, kan değerleri düşmedi ve şu anda ateşleri yok. Hayati tehlikeleri yok. Gözlem altındalar."

Koç gazetecilerin olayla ilgili soruları üzerine, özel kıyafetler ve maskeler kullanıldığını belirterek, "Daha fazla tıbbi tartışmaya gerek yok. Düşünün kanamalı ve ölmek üzere olan bir hasta, buna müdahale ediliyor, yakın temas söz konusu" dedi.

HASTANIN SOLUNUM YOLUNU AÇARKEN KAPTI

Ankara'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalanan doktorların, bir KKKA hastasının solunum yolunu açmak için burun kanamasına tampon yaptıkları sırada enfeksiyon kaptıkları belirtildi.

Ankara Numune Hastanesi'nde görevli iki doktorun Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalandığının kesinleşmesinin ardından, bu hastalığın doktorlara nasıl bulaştığı merak konusu oldu.

KKKA hastalarından birinin burnunun yoğun biçimde kanaması nedeniyle, Kulak Burun Boğaz bölümü doktorlarının, hastanın solunum yolunu açması gerekti. Doktorlar, burun kanamasına hemen tampon tedavisi yapmak istedi. Ancak, yoğun kanama nedeniyle, tampon yapılırken doktorların üzerine, yüzlerine ve gözlerine kan sıçradı. Maske takan ancak koruyucu gözlük takmayan doktorlar, önce durumu önemsemedi, daha sonra hastalığın belirtilerini hissetmeye başlayınca tahlil yaptırdı ve korkunç gerçek ortaya çıktı.

Uzman doktorlar, KKKA hastalarındaki kanamanın, tampon yapıldığı sırada sıçramaya neden olabileceğini belirterek, "Hastalığın iki doktora kan ve sekresyonla kontrolsüz temas (fışkırma) sonucu bulaştığı sanılıyor" dedi.

HASTANEYE 1000 ADET KORUYUCU GÖZLÜK

Bu arada, Numune Hastanesi'nin, kan fışkırması nedeniyle iki doktorun KKKA hastalığı kapması üzerine, bu tür operasyonlarda kullanılmak üzere bin adet koruyucu gözlük sipariş ettiği öğrenildi.

"KIRIM KONGO SOLUNUM YOLUYLA DA BULAŞABİLİR"

Mikrobiyoloji uzmanları, enfeksiyon hastalıklarının kan yolu olmaksızın "yakın temasla" da bulaşabileceğini belirterek, "grip gibi değil elbette ama Kırım Kongo Kanamalı Ateşi de yakın temas ve solunum yoluyla bulaşabilir" dedi.

Uzmanlar, sağlık personelinin her zaman risk altında olduğunu ancak son dönemde artan kene vakaları nedeniyle bu riskin çoğaldığını vurgularken, "Köy yerinden gelen hastalarımızın, muayene öncesinde üzerlerini çıkarırken, elbiselerinin arasından bile kene çıkabiliyor, önemli olan korunmak" dedi. Sağlık personelinin bu tip durumlarla sık sık karşılaştığı işaret edilirken koruyucu önlemlerin artırılması gerektiği vurgulandı.

HASTANE PERSONELİ KIRIM KONGO'YA YAKALANAN DOKTOR İÇİN KAN VERDİ


Ankara Numune Hastanesi'nde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yakalanan iki doktordan birinin hemofili hastası olması nedeniyle, hastane personeli kan verdi. Ankara Numune Hastanesi'nde şok etkisi yaratan, Kırım Kongo'nun doktorlara bulaşması Sağlık Bakanlığı ve hastane yönetimini alarma geçirdi. Doktorlardan birinin hemofili (kanın zor pıhtılaşması) hastası olması, KKKA'nın kanamalı bir hastalık olması nedeniyle hastane personelini harekete geçirdi. Personel, hastalığa yakalanan doktor için bu sabah yapılan anonsların ardından kan verdi.

ANKA