"Düşman" ülke ziyaret eden milletvekili olamayacak
İsrail'in "düşman" saydığı ülkeleri ziyaret edenlerin milletvekili olamamalarını öngören yasa teklifi, İsrail Parlamentosunda (Knesset) ilk okunuşunda büyük çoğunlukla kabul edildi.
Teklifin yasalaşması halinde, İsrail'deki Arap nüfusu temsil eden siyasi partilerin üst düzey yetkililerine milletvekili olma yolu kapanmış olacak. Teklifin 63'e karşı 16 gibi yüksek bir destekle ön görüşmeden geçmesi, Knesset'in yaz döneminin sonuna kadar yasalaşması ve böylece önümüzdeki genel seçimlerde milletvekili adaylarına uygulanması olasılığını güçlendiriyor.
Söz konusu teklifi İsrail Evimiz partisi milletvekili Esterina Tartman ile birlikte sunan Ulusal Dinci Parti'nin lideri Zevulun Orlev, "Truva atlarının İsrail Parlamentosuna sızmasını önlemeyi hedeflediklerini" söyledi. Knesset'deki Arap milletvekilleri ise yasa teklifine sert tepki gösterdi. "Bu, Knesset ve demokrasi için kara bir gündür" diyen Balad partisi milletvekili Vasil Taha, "Teklifin, Arap nüfusunun liderlerini hedef aldığını" belirtti. Birleşik Arap Listesi (Ta'al) milletvekili Ahmed Tibi de, "Knesset'e
seçilme hakkına tecavüz niteliği taşıyan" önerinin Yüksek Mahkemeden döneceği görüşünü savundu.
Teklifin sahipleri, Yüksek Mahkemenin müdahalesini bertaraf etmek için teklifin 61 sayısını aşan bir çoğunlukla kabul edilmesi yolunda çaba gösteriyor. Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, İçişleri Bakanı Meir Şetrit ve Başbakan Yardımcısı Haim Ramon dahil, iktidardaki Kadima partisinin ileri gelenlerinin teklifi desteklediklerini dikkat çekiliyor.
İşçi Partisi, teklifin aleyhinde oy kullandı.Teklifin gerekçesinde, aksini ispat etmedikçe, "düşman" sayılan bir ülkeyi ziyaret eden adayın, "İsrail'e karşı silahlı mücadeleye sözlü destek vermiş olacağı" vurgulanıyor. Partisi tarafından aday listesinin seçim kuruluna verilmesinden önceki yedi yıl içinde İçişler Bakanlığı izni olmaksızın bir "düşman ülkeyi" ziyaret eden aday, seçimlere katılamayacak.
"Düşman" olarak gösterilen ülkeler ise yasa teklifinde İran, Irak, Lübnan, Suudi Arabistan, Suriye ve Yemen şeklinde sıralanıyor.Knesset, daha önce, milletvekillerinin "düşman ülkelere" gidişini yasaklayan bir yasayı da kabul etmişti.
İsrail Parlamentosunun eski Arap milletvekillerinden Balad partisi lideri Azmi Bişara, geçen yıl İsrail ile Hizbullah arasında meydana gelen ve yaklaşık bir ay süren "İkinci Lübnan Savaşı" sırasında Suriye'ye yaptığı ziyaret nedeniyle soruşturmaya uğramış, sorgulamanın ardından Bişara bir daha İsrail'e dönmemiş ve Knesset'ten istifasını Mısır'daki İsrail Büyükelçiliği kanalıyla göndermişti."Düşman ülkeleri" ziyaret eden (Arap) milletvekillerinin yanı sıra bazı
İsrailli gazeteciler hakkında da soruşturma yapılmıştı.
Yayın tarihi: 11 Haziran 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/06/11//haber,D6542BC9D98444C98EDA4D7ECCFB3FC2.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.