kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Haziran 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Karlovy Vary'ye en çok Rus turistler geliyor.

Doğu Avrupa'nın masal kenti

Ecevit KILIÇ
29.03.2008
Çek Cumhuriyeti'nin kaplıcalarıyla ünlü kenti Karlovy Vary'ye, son dönemde Türkler de yoğun ilgi gösteriyor. Mimarisiyle Ortaçağ'dan bir masalı andıran kente tedavi amacıyla giden devlet adamları arasında Atatürk de vardı..
Bir kent düşünün binaların yarısından fazlası otel. Geri kalanların önemli bir kısmı da kafe ve restoran. İşte Karlovy Vary, küçük bir kent olmasına rağmen Çek Cumhuriyeti'nin en önemli turizm merkezlerinden biri. Her mevsim turist olmasının nedeni ise şifalı suları ve kaplıcaları, film festivali ve tarihi özellikleri. Karlovy Vary, Avrupa'nın en popüler kentlerinden biri olan Prag'a sadece iki saatlik uzaklıkta. Almanya'ya ise daha yakın, sınıra yarım saatlik mesafede. Batı Bohemia bölgesi içinde yer alan kent, tepeden ilk bakışta sıradan bir kasaba gibi görünüyor. Ama kente giriş yaptığınız ve ilk binayı gördüğünüz anda büyük bir yanılsama yaşadığınızı hemen anlıyorsunuz. Bir anda ne zaman, ne de mekân kavramı kalıyor. Kentin ortasından kendinizi adeta akışına bıraktığınız Hluboka Nehri geçiyor. Nehrin iki yakası küçük köprülerle bağlanıyor. Her iki yakada da hepsi birbirinden güzel harika binalar var. Sanki bir film dekoru gibi, sanki kalemle çizilmiş sonra da kuru boyayla boyanmış gibi... Çukurda, daha doğrusu vadi içinde yer alması nedeniyle kentin üzerinde her zaman bir pus var. Muhteşem binalar puslu havayla birleşince kendinizi Ortaçağ'da hissediyorsunuz. Zaten kentin kuruluş öyküsü de hayli ilginç. Eski adı Karlsbad olan Karlovy Vary, 1300'lü yıllarda Çek Kralı 4. Charles'ın av bölgesiymiş. Kral, karlı bir kış gününde avlamak için peşinde olduğu geyiklerin etrafında toplandığı bir kaplıca fark etmiş, sonra da kaplıcaya girmiş. O nedenle kentin adının anlamı "Kralın Banyosu." Kral, bir süre sonra da bu bölgede bir kent kurulmasını emretmiş. Ama kuruluşundan sonra Karlovy Vary, üç büyük tehlike atlatmış. İlk önce büyük bir sel, ardından 1800'lü yılların başında da iki yangın yaşanmış. Bu afetler nedeniyle yaşanmaz hale gelen kent her defasında yeniden inşa edilmiş.

STRESE İYİ GELİYOR
Kent, şifalı kaplıcaları ve termal kaynaklar nedeniyle bir sağlık merkezi. Tam 12 büyük termal kaynak, beş de önemli spa var. Kaplıcaların başta şeker hastalığı, bel fıtığı, kemik hastalıkları ve özellikle de strese iyi geldiği biliniyor. Zaten herkesin elinde mineral sularla dolu ve çaydanlığa benzer fincanlar var. Kurulduğundan itibaren şifalı kaplıcaları nedeniyle büyük devlet adamlarının, ünlü yazar ve düşünürlerin ilgisini çekiyor. Rus Çarı Petro, kentin en güzel evini kendisine ayırıyor ve uzun bir zaman burada yaşıyor. Mozart, Beethoven, Freud, Karl Marx, Nazım Hikmet, Hitler kentin ağırladığı isimlerin yalnızca birkaçı. Mustafa Kemal de 1918'de tedavi için bu kente gidiyor. Atatürk, tedavi süresince kentin en ünlü otellerinden olan Carlsbad Plaza'da kalıyor. 5 binlik nüfusuyla yılda 7 milyon turist ağırlayan Karlovy Vary'de ayrıca kentin adını taşıyan ve her ağustos ayında düzenlenen uluslararası film festivali var. Ferzan Özpetek'in yönetiği Karşı Pencere, Doğu Avrupa'nın Cannes'ı olarak adlandırılan Karlovy Vary Film Festivali'nde 2003'te en iyi film, en iyi yönetmen ve en iyi kadın oyuncu dallarında üç ödüle birden layık görüldü.

FAVORİ YEMEK ROSTO
Et neredeyse temel yiyecek. Çoğunlukla da tatlı ekmek ve tatlı soslarla servis ediliyor. Kentin favori yemeği ise rosto. İçecek konusunda da bira, tüm ülkede olduğu gibi Karlovy Vary'de de favori. Çek Cumhuriyeti Avrupa Birliği'ne üye ama hâlâ avro kullanılmıyor. Alışverişte ulusal para birimi kron geçerli. Çek Cumhuriyeti 2010 yılından sonra avro kullanmaya başlayacak. Kentteki hediyelik dükkânlar kuklalar, kristal takı ve eşyalarla dolu.

NASIL GİDİLİYOR?
Karlovy Vary'e gitmek için en mantıklı yol Prag üzerinden ilerlemek. Çek Cumhuriyeti'ne gitmek için Schengen vizesi artık şart. Karlovy Vary'ye Türk turistlerin büyük ilgisi var. Kentin her sokağında Türkçe konuşanlara rastlamak mümkün. Bu ilginin nedenini kente tur düzenleyen Cafetur'un sahibi Ali Akyüz'e sorduk: "Bu ilgi son iki yılda arttı. Bunun birinci nedeni şifalı kaplıcalar. Artık Çek Cumhuriyeti'ne giden Türk turistlerin neredeyse tamamı Karlovy Vary'yi görmeden dönmüyor." Çek Havayolları İletişim Direktörü Daniela Hupakova'nın verilerine göre ise 2007'de Çek Cumhuriyeti'ne 100 bin Türk uçtu.
Haberin fotoğrafları