kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Haziran 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türban davası 5 Haziran'da görüşülecek

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi, Anayasanın 10. ve 42. maddelerinde yapılan ve üniversitelerde türban giymeye izin vermenin yolunu açacak değişikliğe itiraz eden CHP tarafından açılan davayı 5 Haziran Perşembe günü görüşecek.

Anayasa Mahkemesi web sitesinde yer alan ve birçok konunun ele alınacağının ilan edildiği 5 Haziran gündemine, türban davası "ek gündem" olarak alındı. Mahkemenin görüşmelerinin akabinde kararını da aynı gün açıklaması bekleniyor.

Anayasanın 10. ve 42. maddeleri, AKP ve MHP arasında sağlanan uzlaşma sonucunda 9 Şubat'ta değiştirildi. Bu değişikliğin hemen ardından CHP, düzenlemenin anayasanın değiştirilemeyecek ilk üç maddesi arasında yer alan ve laiklik ilkesini düzenleyen 2. maddenin "dolaylı yoldan ihlal edildiği" ve "yok hükmünde" sayılması gerektiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Bu düzenleme hakkında Anayasa Mahkemesi tarafından verilecek karar, AKP hakkında açılan kapatma davası bakımından da hayati öneme sahip. Anayasa Mahkemesi'nin bu düzenlemeyi iptal ederek "yok hükmünde" sayması halinde, AKP hakkında açılan ve "laikliğe aykırı eylemlerin odağı olma" iddiası da önemli zemin kazanmış olacak.

Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, konuya ilişkin olarak hazırladığı ve mahkeme üyelerine dağıtılan raporunda, anayasanın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliklerin usulüne uygun olarak yapıldığı ve iptaline gerek olmadığı yönünde görüş bildirmişti. Ancak raportörün görüşü üyeleri bağlayıcı bir nitelik taşımıyor.

REUTERS