kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İnternet Türkiye'de çok pahalı

05.05.2008
Türkiye'nin satın alma gücü paritesine göre geniş bant internet ücreti en pahalı ikinci ülke olduğu belirlendi.Bilgi Teknolojileri ve Yenilikçilik Vakfı'nın (ITIF), değişik kaynak ve istatistikleri kullanarak hazırladığı ''2008 ITIF Geniş Bant Sıralama Raporu'' yayımlandı.

30 OECD ülkesini kapsayan geniş bant raporuna göre, satın alma gücü paritesine göre dolar üzerinden aylık en pahalı ücret sıralamasında Meksika 18,41 ile ilk sırada bulunurken Türkiye 15,75 dolar ile ikinci sırada yer aldı. Çek Cumhuriyeti ise 9,70 dolar ile üçüncü sırada yer buldu.

Ücret sıralamasında 0,13 dolar ile Japonya en ucuz ülke olurken, bu ülkeyi 0,33 dolar ile Fransa ve 0,35 dolar ile İsveç onu takip etti. 30 ülkenin ortalaması yaklaşık 3,77 dolar düzeyinde gerçekleşti.Geniş bant internetin girdiği evler sayısında yüzde 93 ile Güney Kore ilk sırada bulunuyor. Bu ülkeyi yüzde 83 ile İzlanda ve yüzde 77 ile Hollanda takip ederken, Türkiye yüzde 23 ile Polonya ile birlikte 26. sırada bulunuyor.

Mbps üzerinden ortalama indirme (download) hızı sıralamasında da Japonya 63,6 ile birinci, Güney Kore 49,5 ile ikinci ve Finlandiya 21,7 ile üçüncü sırada bulunuyor. Türkiye ise 2,0 ile Çek Cumhuriyeti ile birlikte yine 26. sırada yer bulabildi. 30 ülke arasında Mbps olarak ortalama indirme oranı 9,2 seviyesinde bulunuyor.

''TÜRKİYE'NİN SERBESTLEŞME KARNESİ KIRIK''

Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Mustafa Akgül, rapora ilişkin sorularını yanıtladı. İnternete ve bilgiye erişimin artık temel bir yurttaşlık hakkı haline geldiğini ve Anayasalara girdiğini belirten Akgül, ''Ülkemizde Evrensel Hizmet Fonu, serbestleşme ve e-dönüşüm konusunda çabalar var ama bunlar dağınık, koordinasyon ve irade eksikliği söz konusu'' dedi.ADSL'de 5 milyon kullanıcı sayısının geçildiğini belirten Akgül, şöyle konuştu:

''Geniş bant internet erişiminde Kablo, Wimax ve başka alternatif teknolojilerin önü kapalı. Serbestleşme ve yeni teknolojilerin girişinde yeterli özen gösterilmiyor. Türkiye'nin serbestleşme karnesi kırık. Satılma paritesine göre, internet çok pahalı. Bugünlerde açılmaya başlanan KİEM - Kamu İnternet Erişim Merkezleri'nin, düşük gelirli yurttaşlarımıza internet kafelerle birlikte bu olanağı sunmasını bekliyoruz. Ülkemizin bilgi toplumu hedefini ciddiye alması, işin başında olanların daha katılımcı ve paylaşımcı olmasıyla mümkündür.''

AA