Numara taşıma 13 Kasım'da
Telekomünikasyon Kurumu İkinci Başkanı Galip Zerey, 13 Kasım itibariyle Türkiye'de numara taşınabilirliği uygulamasının başlamasını planladıklarını bildirdi.
Zerey, Supercom Telekomünikasyon Fuarının konferans bölümünde yaptığı konuşmada, bugün itibariyle 93 milyon kayıtlı cep telefonu cihazı ve 63 milyon mobil kullanıcı, 18,2 milyon civarında da sabit telefon kullanıcısının bulunduğunu söyledi.
Her ay itibariyle 1,5 milyon yeni cep telefonunun kaydedildiğini belirten Zerey, şunları kaydetti: ''Şu an üzerinde çalıştığımız numara taşınabilirliği konusunda, 13 Mayıs Salı günü itibariyle numara taşınabilirliği sistemi kurumumuz tarafından teslim alınıp 6 aylık süre başlayacaktır. 13 Kasım itibariyle Türkiye'de numara taşınabilirliği uygulamasının başlamasını planlıyoruz. 3G lisansları için de Sayın Bakanımızın belirleyeceği politikalar çerçevesinde, kapsama alanı konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Kapsama alanı çalışmaları belli bir aşamaya geldiğinde 3G lisanslarının çalışmalarına başlayacağız.''
Geniş bant yetkilendirmesi çalışmalarına da değinen Zerey, bu konudaki çalışmaların hızla sürdürüldüğünü ve Ulaştırma Bakanlığının belirleyeceği zamanlama ile bu ihalenin yapılacağını söyledi. Mobil sanal operatörlerin yetkilendirilmesi konusunda da Maliye Bakanlığıyla işbirliği yaptıklarını belirten Zerey, konuyla ilgili Mecliste kanun tasarısı teklifi bulunduğunu, bu kanun tasarısı yasalaştığında Hazine payı konusunun belirginleşeceğini ve kanun çıkar çıkmaz yetkilendirmeyi yapacaklarını bildirdi.
''VERGİ İNDİRİMİ EKONOMİYE KATKI SAĞLAR''
Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer ise, sektör üzerindeki vergilere işaret ettiği konuşmasında, şu görüşleri aktardı: ''Şu anda sektörün üzerinde önemli vergi yükü bulunuyor. Ülkemiz kaynakları son derece sınırsız, gelişmiş bir ülke değil. Tabii ki ekonomik bir takım sorunlarımız var. Özellikle 16 milyar dolar civarında olan bir sektörden alınan vergilerden hükümetin bir anda vazgeçmesi düşünülemez, bu gerçekçi değil. Ancak şunun altını çizmek istiyorum; özellikle geniş bant hizmetlerde yapılacak vergi indiriminin doğrudan ekonomiye, verimliliğe, kalkınmaya doğru bir orantıyla katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla geniş bant hizmetler üzerindeki yüzde 33'e varan vergi yükünde belki bir iyileştirme yapılırsa, bu uluslararası rekabette bilgi toplumuna dönüşüm projesinde ülkemizin hızla bu hedeflere ulaşmasında çok önemli katkı sağlayacaktır.''
''EŞİT ŞARTLARDA REKABET DEVAM ETMELİ''
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu da, müşterilerin ve kurumsal olarak ödedikleri vergilerin toplam değerinin devletin yıllık vergi gelirinin yüzde 1-1,5'i arasında olduğunu kaydetti.
Türkiye'de gerçekleştirdikleri yatırım miktarının 8 milyar doları aştığını belirten Terzioğlu, Turkcell'in çevresindeki eko sistemin de büyüdüğünü, bu arada yurt dışı yatırımlara devam ettiklerini vurguladı.
Terzioğlu, ''Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da eşit şartlarda rekabet devam etmeli. Her alanda rekabet devam etmeli. Sabit taraftaki şehir içi telefon görüşmelerinin ve geniş bant data hizmetlerinin bir an önce rekabete açılması gerekir. 3. nesil çalışmalarda bu sene tüketicilerimizi, müşterilerimizi bu teknolojiyle buluşturmayı umut ediyoruz'' diye konuştu.
Numara taşınabilirliğinde süreçlerin devam ettiğini anımsatan Terzioğlu, uygulamaya geçildiğinde tüketicinin mağdur olmayacağı, doğru uygulama metotlarını baştan hazırlamak gerektiğini söyledi.
Sanal mobil operatörlük konusuna da işaret eden Terzioğlu, ''Pazarın büyümesine katkısı olacak operatörlere her zaman kapımız açık. Mevcut pazara gelip de oradan alıp buraya vermek şeklinde bir modeli olan olursa bu işlemez, verimlilik yaratmaz'' diye konuştu.
Yayın tarihi: 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/31//haber,CFD10527886D468E8956BA71B70608FA.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.