İnternet kullanıcılarının başının belası olan "spam" (reklam amacı taşıyan istenmeyen elektronik posta) 30 yaşında.
Günümüzde var olmayan DEC enformasyon şirketinin bir çalışanının 3 Mayıs 1978'te, ABD'deki yaklaşık 400 kişiye gönderdiği reklam mesajı, ilk spam olarak kabul ediliyor.
İngilizcede "konserve jambon eti" anlamına gelen "spam" sözcüğünün reklam amaçlı elektronik postalar için kullanılması, Monty Phyton adlı komedi topluluğunun 1970'lerde yayımlanan skeçlerinden birinden geliyor.
Skeçte bir grup Viking, menüsündeki her yemekte "spam" bulunan bir lokantada yemek yiyor. "Spam" sevmeyen bir müşteri ile lokanta sahibi arasında tartışma çıkmasının ardından Vikingler "spam" sözcüğünü neşeli bir şekilde defalarca tekrarlayarak yemeklerine devam ediyor.Spam konusunu araştıran Amerikalı uzman Brad Templeton'a göre "spam" sözcüğü, bilgisayar literatüründe, bir şeyin bıktırana kadar tekrarlanması anlamı taşıdığı için kullanılmaya başladı.
Günümüzde "spam"ler milyonlarca internet kullanıcısını olumsuz etkilerken, koruması olmayan sanal posta kutularını dolduruyor. Templeton'a göre 30 yılda "spam" yollama yöntemlerinde de büyük değişiklik oldu. İlk "spam"i gönderen kişi, alıcı adreslerini tek tek yazmak zorundaydı, ancak günümüzdeki virüsler ve programlar sayesinde "spam"ler binlerce adrese aynı anda gönderilebiliyor.
Google'ın elektronik posta hizmeti Gmail yetkililerinden Jason Freidenfelds'e göre, internet kullanıcılarının Gmail adreslerine gönderilen "spam" sayısı son 4 yılda 4 kat arttı. Freidenfelds'e göre, şirketin elektronik posta filtresi sayesinde, "spam"lerin sadece yüzde 1'i kullanıcılara ulaşıyor.
30 yılda "spam"lerin içeriği ve gönderilme amaçlarında da büyük değişiklik oldu. İlk gönderilen "spam" yeni piyasaya sürülen bir ürünün reklamıyken, bugün kendilerini Nijeryalı prensler ya da ölen Afrikalı diktatörlerin yakınları olarak tanıtan kişiler, kolay para kazanma vaadiyle dolandırıcılık amacıyla binlerce kişiye "spam" gönderiyor.
FBI'ın yıllık raporuna göre, ABD'de geçen yıl internet üzerinden dolandırılan kişilerin kaybettiği toplam para 239 milyon dolar (yaklaşık 315 milyon YTL) oldu. Bu kişilerin, yüzde 75'i kendilerine yollanan "spam"lerle dolandırıldı.
(AA)
Yayın tarihi: 31 Mayıs 2008, Cumartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/31//haber,62E06B2FDD824A0291957BE60E4B64A1.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.