Sınav stresi kalp hastalıklarını tetikliyor
İlköğretim ve lise son sınıf öğrencilerini yaklaşan OKS ve ÖSS heyecanı sararken çocukların sınavlar nedeniyle yaşadıkları stresin kalp hastalıklarını tetiklediği bildirildi.
'Neredeyse iki günde bir sınav stresi yüzünden problem yaşayan çocuklar karşımıza geliyor. Çarpıntı ya da sıkışma şikayetiyle apar topar hastaneye taşınıyorlar. Ve bu gençler ne yazık ki ya üniversiteye ya da ortaokul bitirme sınavlarına hazırlananlar oluyor.' uyarısında bulunan uzmanlar, velilere büyük görev düştüğünü dile getiriyor.
Op. Dr. Ömer Kurt, Türkiye'de çocukların çok erken yaşta sınav stresiyle karşılaştıklarını belirterek, şu uyarılarda bulundu: "Sınavlar öncelikle çocukların psikolojik durumunu etkiliyor. Kendileriyle kavgalı ve mutsuz bireyler ortaya çıkıyor. Aynı zamanda kalp hastalıkları açısından da ciddi sıkıntı oluyor. Biz hastanemizde neredeyse iki üç günde bir sınav stresi nedeniyle problem yaşayan çocuklarla karşılaşıyoruz. Ya çarpıntı ya da sıkışma problemleri çekiyorlar ve apar topar hastaneye geliyorlar.
Problemlerin büyük bir çoğunluğu psikolojik kökenli ama bir kısmında da hakikaten kalpte birtakım ritim bozuklukları ortaya çıkabiliyor. O zaman önemli ilaçlar kullanmak da gerekebiliyor. Yaşadıkları stres; ritim bozukluğunu dolayısıyla kalp hastalığını tetikliyor.
Kalıcı bir kalp hastalığına neden olmuyor ama kalpte ritim bozukluğuna ve buna bağlı olarak hayat kalitesinin düşmesi gibi sonuçlara yol açabiliyor. Ayrıca özellikle ÖSS'ye hazırlanan gençlerde yoğun şekilde sigara ve kahve kullanımı gözlüyoruz ki bu da kalp ritimlerini bozuyor. Sonradan edinilen kalp hastalıklarında en önemli neden ateşli romatizmadır.
Bademcik iltihabı gibi başlar. Çocuklarda 39-40 derece ateş ve iki üç hafta sonra eklem yerlerinde şişlik ve kızarıklık olur. Genellikle 3 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda olur ve bu hastalık kalbe vurur. Kalp kapaklarını bozmasıyla, çocuklarda özellikle kalp kapak problemi ortaya çıkabiliyor.
Annede, babada ve ikinci derece akrabalarda kalp hastalığı varsa o çocuk riskli durumdadır. Ayrıca grip, kızamık ve kızamıkçık gibi viral enfeksiyonlar geçiren çocukları da yakın takibe almak gerekli. Onlarda miyokardit dediğimiz kalp kasını ilgilendiren bazı ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
Kalbin kası iltihaplanınca da kalbin pompa fonksiyonu kalmıyor. Ayrıca basit bir grip hastalığının arkasından çabuk yorulma ve nefes darlığı gibi şikayetler başlarsa bunların üzerinde mutlaka durulmalı."
(CİHAN)
Yayın tarihi: 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/26//haber,6EDE1BF23199419EBA1A451F0432D949.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.