Babacan: Belge tatmin edici
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, onaylanan AB ortak tutum belgesini tatmin edici bulduklarını, ancak müzakere sürecinin farklı aşamalarında sürekli ''katılım'' kelimesiyle ilgili müdahalelerde bulunulmasının rahatsız edici olduğunu söyledi.
Babacan ve beraberindeki heyet, Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısına katılmak üzere Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitti.
Ali Babacan, Brüksel'e hareketinden önce Esenboğa Havaalanında düzenlediği basın toplantısında, bugün AB Dışişleri Bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyinde onaylanan ortak tutum belgesini değerlendirdi.
Belgenin hazırlığı sırasında bazı sorunlar yaşandığını kaydeden Babacan, ''Bazı üye ülkeler, bizim tam üyelik hedefimizi aşındırmayla alakalı bazı çabalar gösterdiler, doğrudur. Ancak diğer ülkelerin, dönem başkanlığının yine Türkiye'nin tam üyelik hedefinin açık seçik korunmasıyla alakalı ayrıca mücadelesi söz konusu oldu ve sonunda ortaya çıkan belge bizi tatmin eden bir belgedir'' diye konuştu.
Babacan, ortak tutum belgesinde Türkiye'nin üyelik hedefinin açıkça zikredildiğini vurgulayarak, yarın yapılacak toplantıda AB'nin bu ortak pozisyon belgesinin dönem başkanlığı tarafından gündeme getirileceğini ve belgenin AB müktesebatının bir parçası olacağını belirtti.
Toplantı çerçevesinde dönem başkanının ve genişlemeden sorumlu komiserin birer konuşma yapacağını da söyleyen Babacan, ''Bizim bütün bu belgelerle alakalı yine kendi hazırlıklarımız vardır, kendi konuşmamız olacaktır'' dedi.
Sorunsuz bir toplantı olmasını beklediğini de ifade eden Ali Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Geçen haftalarda bazı sıkıntılarımız oldu, bazı riskli alanlar oluştu, fakat bunların tamamını bu akşam itibarıyla aşmış durumdayız. Ancak kuşkusuz, müzakere sürecimizin farklı aşamalarında sürekli olarak bu 'katılım' kelimesiyle alakalı olarak müdahaleler bizi rahatsız etmektedir. Bu, AB'nin temel ilkelerinden biri olan ahde vefa ilkesiyle uyumlu bir tutum değildir, bunu da her fırsatta muhataplarımıza açıkça belirtiyoruz.''
Türkiye-AB 46. Ortaklık Konseyi toplantısının yanı sıra Avrupa Parlamentosu Karma Parlamento Komisyonunun 59. toplantısının da yarın Brüksel'de düzenleneceğini ve bu toplantıya da katılacağını belirten Babacan, Çarşamba günü ise Avrupa Parlamentosunun Dış İlişkiler Komitesi toplantısının yapılacağını bildirdi. Babacan bu komiteye de hitap edeceğini ve parlamenterlerin sorularını yanıtlayacağını kaydetti.
Ali Babacan, Brüksel'de AB Komisyonunun bazı üyeleriyle ikili görüşmeler de yapacağını ve Belçika Dışişleri Bakanıyla görüşeceğini belirtti.
Ortaklık Konseyinin 1964'ten bu yana toplandığını ve konseyin AB ile ilişkilerin en yüksek karar organı olduğunu vurgulayan Babacan, şöyle konuştu:
"Bu konsey, katılım sürecimizin çeşitli aşamalarını izleyip, yönlendirme bağlamında önemli bir işlevi yerine getiriyor. Bu çerçevede, muhataplarımıza ülkemizin katılım müzakerelerini tam üyelik ortak hedefi doğrultusunda yürütmekte olduğunu da bir kez daha vurgulama imkanını da bulacağım."
SLOVAKYA ZİYARETİ
Brüksel'in ardından Dışişleri Bakanı Jan Kubis'in daveti üzerine Slovakya'ya çalışma ziyaretinde bulunacağını da kaydeden Babacan, Slovakya'nın Avrupa'da Türkiye'nin önemli bir dostu ve müttefiki olduğunu belirtti.
Babacan, iki ülke arasındaki ilişkilerin memnuniyet verici düzeyde, ekonomik ve ticari ilişkilerdeki ilerlemenin ise kayda değer olduğuna işaret ederek, "Slovakya, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik perspektifini destekleyen bir ülke ve bu ziyaretim sırasında meslektaşım Kubis'le ikili ilişkilerimizin yanı sıra Türkiye ve Slovakya için ortak öneme haiz bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunmayı da planlıyorum. Görüşmelerde ağırlık, AB konuları ve Türkiye'nin AB'ye katılım süreci olacaktır" diye konuştu.
İSVEÇ ZİYARETİ
Babacan, Slovakya'nın ardından 29 Mayıs'ta İsveç'in başkenti Stockholm'de yapılacak "Irak'la Uluslararası Anlaşma(International Compact with Iraq- ICI)" yıllık gözden geçirme toplantısına katılacağını söyledi.
Toplantının İsveç hükümeti, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un eş başkanlığında yapılacağını belirten Babacan, toplantıda Irak'ta gelinen aşamanın gözden geçirileceğini ve önümüzdeki döneme ilişkin önceliklerin değerlendirileceğini ifade etti.
Ali Babacan, toplantıya yaklaşık 20 ülkenin dışişleri bakanının katılacağını ve Irak'ın da toplantıda Başbakan Maliki başkanlığında bir heyetle yer almasının beklendiğini kaydetti. Babacan şöyle konuştu:
"Komşumuz Irak'ın geçmekte olduğu bu zor dönemde, siyasi ve ekonomik anlamda kendi ayakları üzerinde durması için bu ülkeye bulunduğumuz katkılar çerçevesinde söz konusu toplantıya katılımımız da önem taşıyacak."
ALMANYA ZİYARETİ
Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier'in daveti üzerine 29 Mayıs akşamı Almanya'ya bir çalışma ziyaretinde bulunacağını belirten Babacan, bunun dışişleri bakanı sıfatıyla Almanya'ya yapacağı ilk ziyaret olacağını belirtti.
Babacan, ziyarette Steinmeier'le, Türkiye-Almanya ikili ilişkilerini ele alacaklarını, AB konuları üzerinde duracaklarını, bölgesel ve uluslararası konuları değerlendireceklerini kaydetti.
Ali Babacan ziyaret sırısında, Türkiye'de kurulması öngörülen Türk-Alman üniversitesi kuruluş anlaşmasını imzalayacaklarını da sözlerine ekledi.
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, dört ayrı ülkeye yapacağı ziyaretlerin ardından Cuma akşamı Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.
Yayın tarihi: 26 Mayıs 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/26//haber,2DCE5A8FE009468CA2E5D10A8A2E9534.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.