kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
B. Esad E. Olmert

Kurmayları İstanbul'da

Duygu GÜVENÇ ANKARA Ferhat ÜNLÜ HABER MERKEZİ
Suriye ile İsrail, Türkiye'nin arabuluculuğunda görüşmeye başladı. Pazartesi günü İstanbul'da ilki yapılan toplantıda taraflar birbirlerini görmedi. Her iki ülke de Erdoğan'a teşekkürlerini iletti..
Türkiye, Suriye ile İsrail arasındaki tarihi görüşmelere ev sahipliği yapıyor. Ankara'nın arabuluculuğunda pazartesi günü İstanbul'da başlayan görüşmelerde, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu ile Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu yer aldı. Heyette, İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in danışmanları ve Suriye Devlet Başkanı Başar Esad'ın yakın kurmayları, birbirleriyle karşılaşmadan sorunlarını masaya yatırdı.

TAVIRLAR BİLDİRİLDİ
Suriye'den Riyad Davudi ile İsrail Başbakanlığı'ndan Yohm Tubouish ve Shalom Turjimam görüşmelerde yer aldı. İlk buluşmanın ardından Suriye Dışişleri Bakanı Muallim dün bir açıklama yaparak "Golan Tepeleri'nden 1967 sınırına tamamen çekilme taahhüdü aldık" dedi. Diplomatik kaynaklar, 3-4 günlük aracılı görüşmelerin ayda birkaç kez tekrarlanacağını belirtti. Görüşmelerin başarılı olması halinde doğrudan görüşme de İstanbul'da yapılacak.

ABD: TÜRKİYE'NİN ROLÜ YARARLI
İki ülke, eşzamanlı olarak şu açıklamayı yaptı: "Suriye ve İsrail, Türkiye'nin nezaretinde barış görüşmelerine başlamıştır. Taraflar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türkiye'ye rolü ve ev sahipliği için teşekkür etti." ABD de Türkiye'nin bu yöndeki çabalarını takdir ettiğini belirtti. Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi David Welch, bilgilendirildiklerini kaydederek, "Türkiye'nin iyi ve yararlı bir rol oynadığını düşünüyorum" dedi. Katar'daki El Cezire televizyonuna göreyse Ankara görüşmelere "tek aracı olma" koşulunu koydu. Başka bir tarafın müdahale etmesi halinde çabalara son vermekle tehdit etti.
Haberin fotoğrafları