kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Mayıs 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SABAH'IN HABERİ YANKI BULDU... Gazetemizin dünkü sayısında kredi kartları faizine bir üst sınır getirilmesi konusunda çalışma başlatıldığı ilk olarak duyuruldu. Bu haber bankacılık ve finans dünyasınnda önemli yankı buldu. Bankacılar, kart faizine düzenleme getirilmesinin yanlış olduğunu savunuruken teklifin sahibi İyimaya, görüşlerini savundu.

Kart faizine limit gelirse taksitler biter, kayıtdışı artar, vergi geliri düşer

Furkan ALP- Rahim AK / SABAH
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, kart faizlerine sınır getirilmesinin başta taksit olmak üzere tüketici lehine uygulamaları sona erdireceğini bunun da kart harcamalarını düşüreceğini ve vergi gelirlerini azaltacağını kaydetti..
SABAH Gazetesi'nin dün yayımladığı kredi kartı faizlerine üst sınır getirilmesi yönündeki yasa hazırlığı bankacıların tepkisini çekti. Düzenlemenin beklendiği gibi çıkması halinde başta taksitler olmak üzere bir çok tüketici lehine uygulamanın da son bulacağını belirten bankacılar, kart harcamalarındaki düşüşün kayıtdışılığı ve vergi harcamalarını düşüreceği görüşünde.

PİYASADA DÜŞÜK FAİZ VAR
Kredi kartı faizine sınırlama getirilmesinin bankaların yükünü üstlendiği enstrümanları ortadan kaldıracağını kaydeden Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, "Bankalar, üye işyerleri ile anlaşıp 6-9 ay taksit yapabiliyordu. Taksitlerin faiz yükünü de bankalar karşılıyordu. Bir yönüyle kredi kartından kazanılan para tüketiciye böyle dönüyordu. Eğer sınırlama olursa taksitleri aşağı çeker. Aynı zamanda bu taksitler ekonominin kayıt içine girmesini sağlıyordu. Böylece ekonomide kayıtdışılık da artar ve vergi gelirleri azalır" diye konuştu. Kredi kartı operasyon maliyetleri nedeniyle Avrupa ve ABD'de de kart faizinin piyasa faizinin birkaç katı olduğunu kaydeden Ateş, "Serbest ekonomilerde sınır getirilmesi ekonominin ruhuna aykırı. Kaldı ki eğer tüketici düşük faizli kredi kartı istiyorsa bu olanağı kamu bankaları sağlıyor. Gidip oradan alabilirler" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları