Sigarayı bırakmanın en etkili 10 yöntemi
İLİŞKİLİ HABERLER
Sigarayı bırakmanın en etkili 10 yöntemi
1- Enfrerujlu Makine: Enfreruj ışınları veren alet, 3 gün boyunca 20 dakika uygulanabilir. 1997'den beri uygulanan bu yöntemle, pek çok kişi sigarayı bıraktı.
2- Sakızlar: Piyasada bulunan nikotin bantları ve cikletler değişik dozlarda alınıyor. Temel prensip; nikotine alışmış organizmanın bağımlı olduğu etkin maddeyi, alternatif kaynaklardan sağlamak ve sigarayı bırakırken yaşanacak sancıları hafifletmektir. Nikotin sakızları; günde 25 taneden çok sigara içenlerde 4 mg, daha az içenlerde 2 mg olarak, 1-2 saatte bir olmak üzere, 8-12 hafta süreyle kullanılabilir. Nikotin sakızı her defasında 5-10 kez çiğnendikten sonra dinlenilmeli, sonra ağzın başka bir bölgesinde çiğneme işlemi tekrarlanmalıdır. Bir sakız, 20-30 dakika çiğnenebilir. Sakızlar yavaş çiğnenmelidir. Çiğneme sırasında ağza başka bir gıda alınmamalıdır. Günde 20 sakıza kadar çıkılabilir. Aksi takdirde ağız irritasyonu, çenede ağrı, sindirim güçlüğü ve hıçkırık gibi yan etkiler görülebilir. Başarı oranı yüzde 8-16'dır.
3- Terapi: Grup terapileri son derece yararlıdır. İçilen sigara miktarı her gün biraz daha azalır ve ve 4-6 hafta sonunda sigara bırakılır.
4- Anti nikotin hapı: Bu hap içindeki bupropion maddesi sayesinde, beyindeki bağımlılık merkezinde uyanan sigara isteğini bastırır. İlk 3 gün birer tablet alınır, sonra dozaj günde iki tablete çıkarılır. Nikotin tedavisine göre daha etkilidir. Dünyada 5 milyon tiryaki bu yöntemi denemiştir. Doktor kontrolünde alınması şart olan bu hapın başarı oranı; yüzde 30 civarındadır.
5- Hipnoz: Bu yöntemde önce sigara içme nedenleri analiz ediliyor. Bilinçaltına, sigara içmeden yaşamakla ilgili mesajlar yerleştiriliyor. Başarı oranı yüzde 80.
6- Akupuntur: Kulaktaki bağımlılık noktalarına batırılan 3 iğne, bir süre buralarda kalıyor. Tiryakinin sigaraya duyduğu iştah azalıyor. Başarı oranı yüzde 50.
7- Burun spreyleri: Nikotin burun spreyleri, burun deliklerine bir kez püskürtülür. Saatte 1-2 doz olmak üzere, toplam 3-6 ay süreyle kullanılabilir. Etkisi 5-10 dakikada başlar. En hızlı etki gösteren nikotin formudur. Bu spreyler bazen, boğaz irritasyonu ve öksürük gibi çeşitli yan etkilere yol açabilmektedir.
8- Nikotin replasman (yerine koyma) tedavisi: En çok kullanılan yöntemdir. Sigarayı bırakmayı 2 kat arttırır. Nikotin içeren bantlar cilde yapıştırılır ve nikotin salar. Günde 15 taneden fazla sigara içenlere 4 hafta 21 mg, 10 adet içenlere 7-14 mg önerilir. 10 adetten az içenler için ise gerekmez. Her gün farklı bir bölge kullanılmalıdır. Sedef ve deri hastalıkları olanlara önerilmez.
9- Elektronik sigara: Elektronik sigaraların da sigarayı bıraktırdığı öne sürülüyor. Ancak etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmamış bu tür yöntemlerin kullanılması, bunları deneyip de başaramayan tiryakilerde; 'Ben sigarayı bırakamam' inancı oluşturabilir.
10- Kalp hastalarında ilaç kullanımı: Nikotin replasman tedavisi, kalp krizi riskini azaltır. Kontrol altındaki kalp hastaları güvenle nikotin tedavisi görebilir. Bupropion içeren bir ilaç da kullanabilirler.
İLİŞKİLİ HABERLER
Sigarayı bırakmanın en etkili 10 yöntemi
Yayın tarihi: 21 Mayıs 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/21/gny/haber,7A56120DA5B7499CA396C1207AD2DDA2.html
Tüm hakları saklıdır.