Avrupa Parlamentosu'nda "Kritik" oylama
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda, Çarşamba günü düzenlenecek "kilit" oturumda Türkiye'ye ilişkin Ruijten raporuna ilişkin karar tasarısı oylanacak.
Karar tasarısında AKP hakkındaki kapatma davasının sonuçlarından kaygı duyulduğu belirtilirken Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülmesi isteniyor.
AP Dış İlişkiler Komisyonu Raportörü Hollandalı muhafazakar milletvekili Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye'nin 2007 İlerleme Raporu'na ilişkin raporu ve ilgili karar tasarısı, Çarşamba günü AP Genel Kurulu'nda görüşülerek oylanacak.
Son olarak 21 Nisan'da Dış İlişkiler Komisyonu'nca son şekli verilen rapora ilişkin karar tasarısında AKP hakkındaki kapatma davası ve Ergenekon soruşturması gibi güncel konulara da yer veriliyor.
AKP HAKKINDAKİ KAPATMA DAVASI KAYGI VERİCİ
Türkiye'nin reform sürecine destek verilerek yeni adımları atılması gereği vurgulanırken Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açmayarak Ek Protokolün yükümlülüklerini yerine getirmediği öne sürülüyor. Karar tasarısının önemli bazı unsurları özetle söyle:
AKP hakkındaki kapatma davasının sonuçlarından kaygı duyuluyor; Anayasa Mahkemesi'nin, hukuk üstünlüğü ilkelerine, Avrupa standartlarına ve siyasi partilerin yasaklanmasına ilişkin Venedik Komisyonu'nun kurallarına saygı göstermesi bekleniyor.
"KÜRT SORUNU İÇİN SİYASİ GİRİŞİM" ÇAĞRISI
-Türk hükümetinin öncellikli olarak Kürt sorununa kalıcı bir çözümün bulunmasına yönelik siyasi girişimi başlatması isteniyor.
-Kürt kökenli vatandaşlara kamu ve özel sektöre ait okullarda Kürtçe öğrenme olasılığının sağlanması gereğine işaret ediliyor. DTP'nin kapatılması olasılığı, siyasi çözüme ters görülüyor.
-DTP, PKK ile arasında açık bir mesafe koymaya çağrılıyor. Kürt belediye başkanlarına açılan davalar ve Leyla Zana'ya verilen cezadan üzüntü duyuluyor. Türk hükümetinden Güneydoğu'nun kalkınması için kapsamlı plan isteniyor.
-Hrat Dink ve Malatya cinayetlerinin tam olarak soruşturulması çağrısı yapılıyor.
-Türk makamları, Ergenekon soruşturmasını kararlılıkla sürdürmeye cesaretlendiriliyor.
PKK'YA KINAMA, KÜRT YÖNETİMİYLE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
-PKK ve diğer terörist grupların Türk topraklarında uyguladığı şiddet ve Ocak 2008'de Diyarbakır saldırısı kınanıyor. Türkiye'nin terörle mücadelesi ile dayanışma ifade ediliyor ve PKK'dan derhal ateş kez ilan etmesi talep ediliyor.
-Türk hükümetinin de Irak topraklarında orantısız askeri operasyonlardan kaçınması, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi isteniyor.
-Türkiye ile Irak hükümeti arasındaki diyalog olumlu karşılanıyor ve Kuzey Irak'taki Kürt Yönetimi ile işbirliğinin artırılmasına yönelik önlemlerin alınması çağrısı yapılıyor.
"RUHBAN OKULU HEMEN AÇILSIN"
-Ruhban Okulu'nun hemen açılması çağrısı yineleniyor.
-İyi komşuluk ruhu uyarınca Türk yetkililer, Yunanistan ile Ege diyaloğunu güçlendirmeye çağrılıyor.
-Kıbrıs'ta iki toplum lideri arasındaki 21 Mart görüşmesi olumlu karşılanıyor ve kapsamlı çözüm gereği vurgulanıyor.
"ERMENİSTAN'A AMBARGOYA SON VERİLSİN"
-Türk hükümeti, Ermenistan'a ekonomik ambargoya son vermeye ve sınırı açmaya çağrılıyor. Türk ve Ermeni hükümetlerinin barışma sürecini başlatmaları da istenirken geçmişteki olaylarının samimi ve açık bir biçimde görüşülmesi ve Avrupa Komisyonu'nun barışma sürecini kolaylaştırması da talep ediliyor.
(ANKA)
Yayın tarihi: 18 Mayıs 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/18//haber,829D45FC34FB4532B2B45F30ED920CCD.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.