kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mayıs 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Çalışma Bakanı Faruk Çelik prim affı için dün parti gruplarını dolaştı.

Hükümetten 23 milyar YTL'lik prim affı

'İstihdam Paketi' Meclis Genel Kurulu'nda yasalaştı. Hükümet, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tahsil edemediği 23 milyar YTL'lik prim alacağı için af sürprizi yaptı..
İşşizliğe çözüm reçetesi olarak gösterilen ve kamuoyunda "İstihdam Paketi" olarak bilinen "İş kanunu ve bazı kanunlarda değişiklik öngören düzenleme" son dakikada gelen prim affıyla birlikte yasalaştı. Hükümet Meclis'te ele alınan istihdam paketi kapsamında son dakika sürprizi yaptı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tahsil edemediği 23 milyar YTL'lik prim alacağının yeniden yapılandırılmasını gündeme getirdi. Değişikliğe göre, 3 ay içinde ödenen prim borçlarının faizlerinin yüzde 85'i silinecek. Borçların 1 yıllık süre içinde ödenmesi halinde faizin yüzde 55'i, 2 yıllık süre içinde ödenmesi halinde de yüzde 30'u silinecek. Çelik, SGK'nın tahsil edemediği prim alacağının 45 milyar YTL'ye yaklaştığını söyledi. Bu tutarın 23 milyarının yeniden yapılandırılacağını aktaran Çelik, "Borçların büyük kısmı faizlerden oluşuyor" dedi. Yeni yasaya göre SSK primleri 5 puan indiriliyor. Buna göre, işe yeni alınan kadınlarla, 18 ile 29 yaş arasındaki gençlerin SSK primleri 5 yıllığına kademeli olarak İşsizlik Fonu'ndan ödenecek. SSK primlerinin ilk yıl yüzde 100'ü, ikinci yıl yüzde 80'ini, üçüncü yıl yüzde 60'ı, dördüncü yıl yüzde 40'ı, beşinci yıl da yüzde 20'sini devlet ödeyecek. Engellilerin SSK primlerini Hazine karşılayacak. Eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu kaldırıldı. Terör mağduru çalıştırma zorunluluğu ise özel sektör için kaldırıldı. Yasada işsizlik maaşlarının üst sınırını 435 YTL'den 487 YTL'ye çıkarıldı.

MALİYE BAKANI BİLMİYORDU
Prim affından Maliye ve Hazine'nin önceki gün haberi oldu. Çelik, parti gruplarını gezerken ve önerge hazırlarken, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TBMM'de konuya ilişkin soruları yanıtladı. Unakıtan "Çalışma Bakanlığı ile oturup yeniden bu konuyu konuşmamız gerekiyor. Öyle hazırlanmış bir tasarıyı ben görmedim" dedi.