Tüketicinin durumunda dört yıldır iyileşme yok
Interpromedya tarafından yapılan Tüketici Trend Araştırması, 2004'den bu yana tüketicinin ekonomik durumunda iyileşme olmadığını ortaya koydu.
Araştırmaya göre, gelecek 2 yıl içinde de durumunun ve ülke ekonomisinin daha kötü olacağını düşünen tüketici, açıklanan enflasyon oranlarına da inanmıyor. Tüketiciler bu gidişatın satın alma eylemini olumsuz etkilediğini belirtiyor.
Interpromedya, Türkiye'nin kentsel alanında yaşayan, ekonomik olarak aktif ve çalışan nüfusun yaşam biçimlerinin ele alındığı Tüketici Trend Araştırması birinci dönem sonuçlarını açıkladı. Tüketici Trend Araştırması, üç ayda bir gerçekleştirilen ve her sektörden firmayı kapsıyor. Kantitatif araştırma, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Konya, Kayseri, Manisa, Samsun, Trabzon gerçekleştirildi. Araştırma, 15 yaş ve üzeri örneklem kümesi ile yüz yüze anket tekniği kullanılarak yapıldı.
TÜKETİCİ DÖRT YILDIR İLERLEME KAYDEDEMEDİ
Tüketici Trend Araştırması sonuçlarına göre, son dört yıla ilişkin ailenin ekonomik durumunu anlatan en iyi ifade; yüzde 34.2 ile "değişmedi" oldu. Yüzde 32.4'lük bir kesim ekonomik durumunun dört yıl önceye göre daha kötü olduğunu belirtirken, sadece yüzde 9.7'lik kesim durumunun "daha iyi olduğu" görüşünü ifade etti. "Şu an daha kötüye gidiyor" diyenlerin oranı yüzde 8.8, "kötüydü daha iyi oldu" diyenlerin oranı ise yüzde 14.9 çıktı.
Araştırma kapsamında sorulan "Önümüzdeki iki yılda ailenin ekonomik durumunu en iyi anlatan ifade" için yüzde 33.9'luk bölüm "daha kötü olacak", yüzde 31.1'lik bölüm ise "daha iyi olacak" yanıtını verdi. Araştırmada, görüşülen kişilerin yüzde 23'ü ise ekonomik durumun değişmeyeceği yanıtını verdi. Yüzde 12'lik bölüm ise fikri olmadığını belirtti.
Ülke ekonomisinin gidişatı hakkında olumsuz görüşe sahip kesimin oranı yüzde 70.4'e ulaşırken, yalnızca yüzde 20.3'lük bir kesim olumlu görüş bildirdi.
Araştırmaya katılanların yüzde 9.3'ü ülke ekonomisi hakkında fikri olmadığını bildirdi. Ekonominin şu an ki durumu göz önüne alındığında satın alma davranışlarında yüzde 66.7 oranında olumsuz yanıt alındı.
Satın alma eylemleri üzerindeki etki ve ülke ekonomisi hakkında olumsuz görüşün hakim olduğu araştırma sonuçlarında ayrıca açıklanan enflasyon oranlarına inanma durumu da ele alındı. Enflasyon verileri hakkında yüzde 69.8'lik bölümden "inanmıyorum" yanıtı alınırken, sadece yüzde 14.5'lik kesim "inanıyorum" yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 15.7'lik bölüm ise enflasyon hakkında fikri olmadığını söyledi.
(ANKA)
Yayın tarihi: 15 Mayıs 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/05/15//haber,80ADB07FC30944F0BC7A85053A673D3C.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.