İstihdam paketi Meclis'te
Hükümet, kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen İş Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nı Meclis Başkanlığı'na sundu. 9 maddelik tasarıyla kadın ve özürlü istihdamını teşvik edecek düzenlemelerle, işverene 5 puanlık SSK prim indirimi getiriliyor.
Tasarının genel gerekçesinde, istihdamı ve verimliliği artırmanın tüm dünya ülkelerinin birinci hedefi haline geldiği belirtildi. Gerekçede, "İşsizliğin önlenmesinin en temel çözüm yolu, hiç kuşkusuz istihdam kapasitesini artıracak yatırımların çoğalması, yeni iş alanlarının yaratılması, iş piyasasının esnekleştirilmesi ve aktif istihdam politikalarının uygulanmasıdır. Tasarı ile; zorunlu istihdam yüklerinin hafifletilmesi, nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması, istihdamın teşvik edilmesi, işgücü maliyetlerinin düşürülmesi, kayıt dışı istihdamın azaltılması hedeflenmiştir" denildi.
ÖZÜRLÜNÜN SİGORTA PRİMİNİ DEVLET ÖDEYECEK
Tasarı, 4857 sayılı İş Kanunu'nda yapılan değişikliklerle, asıl işveren ile taşeron olarak adlandırılan alt işveren arasında kurulan ilişkinin yazılı yapılması şartını getiriyor. İş Kanunu'nun 30'ncu maddesinde yapılan değişiklikle, işgücü piyasasında dezavantajlı gruplar arasında sayılan eski hükümlü ve terör mağdurları için işverenlere getirilmiş olan zorunlu istihdam kaldırılırken yüzde 6 olan zorunlu çalıştırma oranı özel sektör için yüzde 3'e indiriliyor. Terör mağduru çalıştırma zorunluluğu ise tamamen kamu kurum ve kuruluşlarının yükümlülüğüne bırakılıyor. Özürlülerin ekonomik ve sosyal yaşama katılmalarının ancak istihdamlarının artırılmasıyla mümkün olacağına dikkat çekilirken, tasarıda, özürlülerin sigorta primine ait işveren payının tamamının Hazine tarafından ödenmesi öngörülüyor.
KADIN VE ÖZÜRLÜ İSTİHDAMI TEŞVİK EDİLİYOR
161 sayılı ILO sözleşmesinin 5'nci maddesinde belirtildiği üzere işyerlerinde sağlığa zararlı risklerin tanımlanması ve değerlendirilmesi zorunluluğu getiriliyor. Tasarıya göre, işyerlerinin kurulmasından önce istenilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan alınması öngörülen kurma izni şartı da kaldırılıyor. İşyeri dışında kurulu bulunan sağlık ve güvenlik biriminden hizmet alan işverenlere doğrudan hizmet alma yönüyle yerine getirilen yükümlülükleri çerçevesinde ayrıca işyeri hekimi, mühendis veya teknik personel istihdam etme zorunluluğu ortadan kaldırılırken, ağır ve tehlikeli işlerde çalışanların yapacakları işlerle ilgili mesleki eğitim şartı getiriliyor. 500 ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde spor tesisi kurma zorunluluğu ile kreş kurma zorunluluğu yürürlükten kaldırılırken, kadınlar ve gençlerin istihdamını artırmak amacıyla da mevcut istihdama ilave olarak işe alınan kadınlar ile 18-29 yaş arası gençlere ait SSK işveren priminin 5 yıl boyunca kademeli olarak İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması öngörülüyor. İlave istihdam kapsamına; maddenin yürürlük tarihinden önceki altı aylık dönemde prim ve hizmet belgelerinde bildirimi yapılan ortalama sigortalı sayısına ilave olarak ve Kanunun yürürlük tarihinden önceki bir takvim yıllık dönemde prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalılar dışında olanlar da girebilecek. Bu sigortalıların, işveren hisselerinin tamamı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacak. Fondan karşılanacak tutar sigorta primine esas kazancın altı ile sınırlandırılacak.
5 PUANLIK SSP PRİMİ İNDİRİMİ
Tasarıyla, özel istihdam bürolarının açılmasının özendirilmesi amacıyla, büro açabilmek için aranan şartların sayıldığı madde metninden, "Türk vatandaşı ve" ibaresi çıkarılıyor. İşsizliğin azaltılması, yatırımların istihdam odaklı artırılması amacıyla sigorta primleri işveren hissesinde 5 puan indirime gidilirken, işverenler hakkında teşvik uygulamasının devam edebilmesi de kanunun uygulama döneminde, tahakkuk eden sigortalı hissesine düşen tutar ile kalan işveren hisse tutarının ödenmesi koşuluna bağlanıyor.
ÖZELLEŞTİRME GELİRLERİ GAP'A
Tasarıda, istihdamın teşviki, işsizliğin azaltılması ve makro düzeyde politikalar da dikkate alınarak istihdama yönelik planlama ve yatırımların belirli bir süreyle de olsa fon kaynaklarıyla desteklenmesi amacıyla düzenleme öngörülüyor. Buna göre 2008 yılında yapılan özelleştirmelerden elde edilecek gelirlerden Özelleştirme Fonunun idari giderleri düşüldükten sonra kalan 1 milyar YTL'lik kısmı, Yüksek Planlama Kurulu kararına göre öncelikle Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki yatırımlar ile bölgesel ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmeye yönelik yatırım alanlarında kullanılacak.
Yayın tarihi: 28 Nisan 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/28//haber,50BF8B499FA444799F49F58445B43F7D.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.