Dink davasında 5. duruşma bitti
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 8'i tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 5. duruşması başladı.
Tekirdağ, Kocaeli ve Edirne F tipi cezaevlerinde tutuklu olan sanıklar, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma için Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. Öldürülen Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile kızı Delal Dink ve kardeşi Orhan Dink de adliyeye geldi.
Duruşma öncesi adliye çevresinde geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı. Adliyeye girişlerde kimlik kontrolü ile üst ve çanta araması yapıldı. Sanıklardan O.S'nin 18 yaşından küçük olması nedeniyle basına kapalı olarak gerçekleştirilecek duruşmada, önceki celselerde olduğu gibi sesli ve görüntülü kayıt yapılacağı belirtildi.
İDDİANAMEDEN
Hrant Dink'in Şişli'de öldürülmesine ilişkin soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcıları Selim Berna Altay ile Fikret Seçen tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklardan Erhan Tuncel'in, ''Hrant Dink'in öldürülmesine azmettirmek'' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, ''terör örgütünün yöneticisi olmak'', ''patlayıcı madde imal etmek'', ''patlayıcı madde atmak'', ''mala zarar vermek'' ve ''6 kişinin yaralanmasına neden olmak'' suçlarından da 22,5 ile 48 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması isteniyor.
Yasin Hayal'in ''Hrant Dink'i öldürmeye azmettirmek'' suçundan müebbet, ''terör örgütünün yöneticisi olmak'', ''Ferit Orhan Pamuk'u tehdit etmek'' ve ''ruhsatsız silah bulundurmak'' suçlarından 18 ile 30 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması öngörülen iddianamede, O.S'nin de ''Hrant Dink'i öldürmek'' suçundan 18 yaşından küçük olduğu da dikkate alınarak 18 ile 24 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması, ayrıca ''terör örgütüne üye olmak'' ve ''ruhsatsız silah taşımak'' suçlarından da 8,5 ile 18 yıl arasında hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Sanıklardan Mustafa Öztürk, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz, Ahmet İskender ve Ersin Yolcu'nun da ''Hrant Dink'in öldürülmesi eylemine yardım etmek'' ile ''terör örgütüne üye olmak'' suçlarından 22,5 ile 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenen iddianamede, Yaşar Cihan ve Halis Egemen hakkında da ''terör örgütüne yardım etmek'' suçundan 7,5 ile 15 yıl arasında hapis isteminde bulunuluyor.
İddianamede, Salih Hacısalihoğlu, Alper Esirgemez, İrfan Özkan, Osman Alpay, Erbil Susaman, Numan Şişman, Şenol Akduman ve Veysel Toprak'ın da ''terör örgütüne yardım etmek'', ''ruhsatsız silah taşımak'' ve ''suçluyu gizlemek'' suçlarından 7,5 ile 16 yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları talep ediliyor.
Sanıklardan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci hakkında düzenlenen iddianamede de bu sanığın ''Hrant Dink'in öldürülmesine yardım etmek'' ve ''terör örgütüne üye olmak'' suçlarından 22,5 ile 35 yıl arasında hapis cezasına çarptırılması istenmiş, dosya daha sonra ana dava ile birleştirilmişti.
KENDİLERİNİ ''HRANT'IN ARKADAŞLARI'' OLARAK TANIMLAYAN BİR GRUP, BEŞİKTAŞ MEYDANI'NDA BASIN AÇIKLAMASI YAPTI
Kendilerini ''Hrant'ın Arkadaşları'' olarak tanımlayan bir grup, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşması nedeniyle basın açıklaması yaptı.
Beşiktaş Meydanı'nda, ellerinde ''Malumu ilan edin'', ''Bilmeyen kalmadı, sıra adalette'' ve ''Hrant'ı çok özledik'' yazılı dövizlerle toplanan grup, ''Hepimiz Tanığız, Adalet İstiyoruz'' yazılı pankart açıp slogan attı.
Grup adına açıklama yapan karikatürist Kemal Gökhan Gürses, ''dava dosyasından, sanık ve tanık ifadelerinden ortaya çıkan gerçeklerin, 'Hrant için, adalet için' sözlerinin ne kadar yerinde olduğunu gösterdiğini'' ifade etti.
Gürses, Hrant Dink cinayeti davasının, ülke adaletinin, ülke insanlarının, ülkedeki hak ve hukukun da bir sınavı haline dönüştüğünü savunarak, ''Hrant Dink'i sonsuza kadar yitirdik. Bunu biliyoruz. Hrant Dink davasında adaletin yerini bulması, bu karanlık cinayetin arkasındaki sorumluların ortaya çıkarılması mümkündür. Şimdiye kadar bizim bildiklerimiz bile bu cinayetin nasıl organize bir cinayet olduğunu gösteriyor. Hrant için, adalet için, Hrant'ın özlemini duyduğu özgürlükçü, eşitlikçi, farklılıkların bir zenginlik olarak kabul edildiği bir Türkiye için hep burada olacağız'' dedi.
ÖDP GENEL BAŞKANI URAS
Grupta yer alan ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da gazetecilerin soruları üzerine, ''dava ile ilgili bağlantıların ortaya konulması gerektiğini düşündüğünü'' belirterek, Mecliste bu konuda sordukları soruların yanıtlanmadığını söyledi.
Uras, şöyle devam etti:
''Halbuki bu sorulara verecekleri yanıtlarla bir kararlılık ortaya konur. Belki verecekleri yanıtları yok ama Ergenekon davası ve bunun arkasındaki siyasi güçler dahil olmak üzere bizim cesur bir yargıya ihtiyacımız var. Bunun yolu, kamuoyunun bu konudaki kararlılığı ve fikri takibi sürdürmesini gerektiriyor.''
Eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün, TBMM'de Hrant Dink cinayeti alt komisyonuna ifade vermemesiyle ilgili bir soru üzerine de Uras, şöyle dedi:
''Demek ki vermek istemiyorlar. Bu bağlantıların söz konusu albayla sınırlı olmadığı ortada. Gizli bir suça ortaklık var. Bunlar çok ağır suçlar. Bir cinayetin önceden bilindiği ortaya çıkıyor ve bir şekilde o zincirin ötesini korumaya çalışıyorlar. Ama kararlılıkla o zincirleri tamamlamamız lazım. Hakikaten bu irinden ve bu kirlilikten kurtularak Türkiye'deki demokrasinin kurumsallaşacağını görmemiz gerekiyor.''Bu arada, Zeytinburnu'ndaki Balıklı Ermeni Mezarlığı görevlisi Malik Yalçın da Hrant Dink için yazdığı ''Evlat'' ve ''Burası Benim De Vatanım'' adlı şiirlerini okudu.
Açıklamada, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy ile gazeteci Oral Çalışlar ve sanatçı Şevval Sam da hazır bulundu.
8'İ TUTUKLU 19 SANIĞIN YARGILANDIĞI DAVANIN 5. DURUŞMASI DEVAM EDİYOR
Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 8'i tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 5. duruşması devam ediyor.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuksuz sanıklardan İrfan Özkan ve Numan Şişman'ın sorgusu yapıldı. Aynı zamanda Yasin Hayal'in eniştesi olan tutuksuz sanık Coşkun İğci ise avukatı olmadığı için ifade vermedi.
Duruşmada, Yasin Hayal'in, yazar Orhan Pamuk'a yönelik, ''Orhan Pamuk akıllı olsun, akıllı'' şeklindeki sözlerinden dolayı adliyede görevli 2 polis memuru da tanık olarak dinlendi.
Müdahil avukatlarının, tanıkların ardından söz alan Hayal'in avukatı Fuat Turgut'un bazı beyanlarına tepki göstererek, ''halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek'' suçundan işlem yapılmasını ve duruşma salonundan çıkarılmasını istedikleri belirtildi.
Duruşma sırasında müdahil avukatlarının bazı sorularına da sanık Yasin Hayal'in tepki gösterdiği öğrenildi.
Duruşmaya, CHP milletvekilleri Şahin Mengü ve Mehmet Ali Özpolat ile DTP milletvekilleri Hasip Kaplan ve Akın Birdal, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras da izleyici olarak katıldı.
AÇIKLAMALAR
Duruşmaya verilen arada basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Hasip Kaplan izleyici olarak geldiğini belirterek, ''Bağımsız adil yargılama sürecini izliyoruz'' dedi.
Yasin Hayal'in avukatı Fuat Turgut da duruşmada, ''müvekkilinin Orhan Pamuk'a yönelik sözlerini tehdit olarak görmediğini, kızgınlıkla söylenmiş sözler olduğunu söylediğini'' kaydetti.
Turgut ayrıca duruşmada, ''Pamuk'un ismini, 'Orhan Yumuşakyan veya Orhannes Pamukyan' olarak değiştirmesini istediğini''de aktardı.Duruşmaya, verilen aranın ardından devam ediliyor.
DAVA 7 TEMMUZ TARİHİNE ERTELENDİ
Hrant Dink öldürülmesine ilişkin davanın 5'inci celsesi tamamlandı. Duruşmada herhangi bir tahliye kararı verilmedi. Duruşma 7 Temmuz tarihine ertelendi. Sanık O.S.'nin 6'ıncı duruşmaya kadar 18 yaşını dolduracağı dolayısıyla bundan sonra mahkeme ile ilgili gizlilik kararının kaldırılacağı öğrenildi.
İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi'nede görülen duruşma sona erdi. Duruşma sonrası müdahil avukatlarından Fethiye Çetin bir açıklama yaptı. Çetin, sanık Erhan Tuncel'in konuşma kayıtlarının imha edilip edilmediğine ilişkin beklenen yazının mahkemeye ulaşmadığını belirtti. Çetin ayrıca, Yasin Hayal'in cezaevindeyken emekli Tuğgeneral Veli Küçük ile görüşüp görüşmediğinin belirlenmesi için talep edilen yazıya da cevap gelmediği dile getirdi. Çetin, Trabzon'daki davanın İstanbul'daki davayla birleştirilmesine ilişkin talebin, bu yazılardan sonra görüşülmesine karar verildiğini de söyledi.
Müdahil ve sanık avukatlarının diğer taleplerinin de daha sonra değerlendirilmesine karar verilen duruşma sonunda tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin reddine karar verildi. Avukatı olmadığı için ifadesi alınamayan tutuksuz sanık Coşkun İğci'ye baro tarafından bir avukat tayin edilmesi için de bir yazı yazılmasına karar verildi.
Fethiye Çetin, sanık O.S.'nin yaşının 18'in altına olması nedeniyle şimdiye kadarki duruşmaların gizil yapıldığını ancak 28 Haziran'da 18 yaşını dolduracak olamsından dolayı bir sonraki duruşmada gizlilik kararının kaldırılacağını açıkladı.
AJANSLAR
Yayın tarihi: 28 Nisan 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/28//haber,4D4EAEEA814745DCAD28C9CB86700352.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.