Kivahan, ‘deneysel’ şerbetleri ve yöresel yemekleriyle iddialı.
Farklı lezzetler
Kuledibi'nde Kivahan diye bir restoran var. Galata Kulesi'nin etrafındaki mekânlardan biri. İçeri giriyorsunuz, doymakla kalmayıp bir de bilgileniyorsunuz. Her gün değişik yemekler çıkıyor. Ve masaya oturmadan tüm yemekler size tanıtılıyor. Adeta bir yemek kursundasınız. Türkiye'nin farklı yörelerinden farklı lezzetler var. Sütlü Çiriş Çorbası mesela. Çiriş, doğuda karlar eridiğinde bulunabilen bir bitkiymiş. Çok lezzetli. Tokat'tan Çalma Pekmezli Tavuk, Karadeniz'den Hamsili Pide, Antep'ten Etli Kuru Sebze Dolma, Urfa'dan Sıkma Köfte var. Salatalar arasında ise Kaya Koruğu (Tarsus), Mendi (Batı Karadeniz), Eşkın (Van). Her şey iyi hoş da en ilginci şerbetler. Tarifleri salon şefi Murat Özersen'e ait. Kadıköylüler iyi bilir, Çiya'nın eski şeflerinden kendisi. 13 yıl baharatçılık yapmış. Sumak şerbeti, kırmızı renkli, kokusu ağır olan ama içtiğinizde bayılacağınız bir şerbet. Tane sumakla yapılıyor. Ayrıca tane yeni bahar, kabuk tarçın, zencefil ve karanfil var. Özersen'in reçetesini oturtmak için 10 ay uğraştığı Nevruz şerbetinin içinde ise dereotu, maydanoz, fesleğen, roka, tere ve nane bulunuyor. Özersen, "Epey uğraştım, şimdi istediğim gibi oldu," diyor. Tatlılar ve kahveler de değişik. En iyisi siz gidip kendi gözlerinizle görün.
Yayın tarihi: 27 Nisan 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/27/pz/haber,6EF83CC2C28C475E8C632E1CC0FEECAC.html
Tüm hakları saklıdır.