Babacan'ın Ermenistan'a "diyalog" önerisi yankı buldu
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, Ermenistan'ın yeni Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan'a gönderdiği kutlama mektubunda Türkiye'nin "diyaloga" hazır olduğunu belirtmesi, yurt dışında da yankı buldu.
Le Monde gazetesi, önerinin 24 Nisan'a birkaç gün kala açıklandığına dikkat çekerken, Türkiye'nin Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi için her zaman dile getirdiği ön koşulları içerip içermediğinin ise bilinmediğini yazdı.
Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Le Monde gazetesi "Türkiye, Ermenistan ile diyaloğu yeniden başlatmayı arzu ediyor" başlıklı haberinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, 24 Nisan "Ermeni Soykırımını Anma Günü"ne üç gün kala Ermenistan'a "diyalog"un yeniden başlatılması çağrısını içeren bir mektup gönderdiğini açıkladığını kaydetti.
Babacan'ın girişiminin "yeni" olmadığını öne süren gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce "soykırım" iddialarını araştırmak üzere tarihçilerden oluşan ortak bir komisyonun kurulmasını önerdiğine dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:
"Türkiye o zaman sınırlarını açmak için iki koşul koymuştu: Erivan'ın soykırım ile ilgili olarak parlamentolara çağrı yapmaktan vazgeçmesi ve Karabağ etrafındaki Azeri topraklarını boşaltması. Pazartesi günü Ali Babacan'ın önerisi, ayrı koşulları içerip içermediği bilinmiyordu. Ermenistan ise, normalleşme için herhangi bir ön koşul koymuyor."
Le Monde, 24 Nisan dolayısıyla bazı Batılı hükümetlerinin Ermenilere sempati gösterebileceklerini belirterek Türkiye'nin girişiminin zamanlamasını dikkat çekici buldu.
"GÜL GÖZLEMCİLERİ ŞAŞIRTTI"
Türkiye'nin önerisinin, aynı zamanda Ermenistan için hayati bir döneme rastladığını da öne süren gazete, Ermenistan'da Şubat'taki cumhurbaşkanlığı seçimleri kazanan Sarkısyan yönetiminin seçimler sonrası insan hakları ihlalleri nedeniyle ABD ve Avrupa'dan gelen sert eleştiriler ile karşı karşıya kaldığını anımsattı. Gazete şöyle devam etti:
"Seçimlerden bir gün sonra Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski başbakan Serge Sarkısyan'ın seçilmesini kutlayan ilk devlet başkanları arasında yer alarak gözlemcileri şaşırtmıştı."
"ULUSLARARASI KONJONKTÜRÜN ETKİSİ"
Fransız gazetesi ayrıca, ABD'de başkanlık yarışına dikkat çeken iki demokrat adayı Barak Obama ve Hillary Clinton'un defalarca "Ermeni soykırımı"nın tanınması yönünde açıklamalarda bulunduklarını belirterek ABD Temsilciler Meclisi'ndeki "Ermeni soykırımı" tasarısının, genel kurulda "Ankara ile bir krizden sonra ve Bush Yönetiminin baskıları" sonucunda görüşülemediğini ancak iptal edilmediğini kaydetti.
Demokratların tasarının Kasım'daki seçimler öncesi ele alınmasına yönelik çabalarını artırdıklarını belirten gazete, Senato'da da Clinton ve Obama'nın destek verdikleri, benzer bir tasarının da bulunduğunu anımsattı.
Gazete, Fransa'da ise, Ekim 2006'da Ulusal Meclis tarafından onaylanan "Ermeni soykırımı"nı reddini cezalandıran yasa tasarısının ise, henüz Senato'da ele alınmadığına da dikkat çekti.
(ANKA)
Yayın tarihi: 22 Nisan 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/22//haber,C614A6BF3DED460A8F46358204A0BDF5.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.