Avrupa Parlamentosu, Türkiye Raporu'nu kabul etti. Raporda "AK Parti'nin Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulduğu" ifadesi yer aldı..
Avrupa Parlamentosu'nun (AP) hazırladığı Türkiye Raporu'nda da "AKP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulduğu" görüşüne yer veriliyor. Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu Hollandalı Parlamenter Ria Oomen-Ruijen tarafından kaleme alınan Türkiye raporunu oy çokluğuyla kabul etti. Oylamada 53 "Evet", 2 "Hayır" ve 4 "çekimser" oy kullanıldı. Türkiye'ye "reformların hızlandırılması çağrısı" yapılan raporda "hükümete, reformları sürdürürken çoğulculuk, laiklik ve demokrasiye saygı göstermesi isteniyor ve hükümetin siyasi partilerle yapıcı bir uzlaşmaya gitmesi" çağrısında bulunuldu. Dışişleri Komisyonu'nda ikinci kez görüşülerek kabul edilen Türkiye Raporu'nda "AKP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulduğu" ve "Anayasa Mahkemesi'nin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonu'nun siyasi partilerin kapatılmasıyla ilgili kriterlerine uygun alması" temennisi dile getirildi.
REFORMLAR HIZLANSIN
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın "2008'in refom yılı olacağı sözün memnuniyetle karşılandığı" belirtilen raporda, "Hükümetin Türkiye'nin modern demokratik refah toplumuna dönüşümünde hayati önem taşıdığı" vurgulandı. Raporda, "Demokratik yollarla seçilmiş siyasi liderliğin iç ve dış politikayla güvenlik konularının şekillenmesinde tam sorumluluk üstlenmesinin ve ordunun demokratik sorumluluğa saygı göstermesinin garanti altına alınmasında" ve "TBMM'nin askeri ve savunma politikasında bu kapsamdaki tüm harcamalarda tam denetim yetkisinin tesis edilmesi için hükümetin yeni sistematik çabalar göstermesi" ifade edildi.
301. MADDE DEĞİŞSİN
TÜRK Ceza Kanunu'nun "301. maddenin tekrar tekrar verilen sözlere bağlı kalınarak öncelikle değiştirilmesi" istenilen raporda, ifade özgürlüğü kapsamında yeni reformların yapılmaması eleştirildi. Anayasa hazırlığının "insan hakları ve özgürlüklerin korunmasını anayasanın merkezine yerleştirme açısından çok önemli bir fırsat sunduğu" vurgulanan raporda, yeni anayasa çalışmasında sivil toplumun geniş katılımının sağlanması istenildi.
ERGENEKON'U ÇÖZÜN
TÜRKİYE Raporu'nda, "Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülerek, örgütün devlet organlarındaki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılarak örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi" de istendi. Terör örgütü PKK'nın eylemleri şiddetle kınanan raporda, "terörle mücadelede Türkiye ile dayanışmaya" vurgu yapılarak, "terör örgütünün ön koşulsuz derhal silah bırakması" istendi. Verilen bir değişiklik önergesinde, "DTP'li milletvekillerine ve belediye başkanlarına terör örgütü ile aralarına açık bir sınır koymaları" çağrısı yapıldı. Vakıflar Kanunu, Kıbrıs sorunu ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerine de yer verilen raporun nihai halinin, 21 Mayıs'ta AP Genel Kurulu'nda tartışılarak kabul edilmesi bekleniyor.
Yayın tarihi: 22 Nisan 2008, Salı
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/22//haber,3B9544F436CF42649B4F36998A051882.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.