Posta kutunuzu nasıl istersiniz?
İnternetin ilk dönemlerinde e-posta alıp vermek için kullanıcılar daha çok internet sağlayıcılarının hizmetlerini kullanıyordu. Ama her yerden erişilebilen Gmail, Windows Live Mail ve Yahoo! Mail yaygınlaştıkça posta kutusu alanında rekabet arttı..
www.gmail.com
Dünyanın en çok ziyaret edilen arama motoru Google, 1 Nisan 2004'te yeni hizmeti Gmail'i duyurduğunda internet kullanıcıları Hotmail ve Yahoo! Mail'in sınırlı mesaj kapasitesi sunan hizmetleri arasında bölünmüş durumdaydı. Birbirlerine çok benzeyen bu sistemler, gelen mesajları görüntülemekle yetiniyordu. Gmail ise yeni Web teknolojileri kullanarak e-posta kullanıcılarına pek çok yenilik sundu: 1 GB'lık kapasitesi sayesinde hiçbir mesajı silmeye gerek yoktu, sohbet teknolojisiyle diğer Gmail kullanıcılarıyla konuşmak mümkündü ve yeni teknolojinin esnekliği hemen hissediliyordu.
KAPASİTESİ
Gmail ilk çıktığında kapasitesinin 1 GB'lık büyüklüğüyle herkesi şaşırtmıştı. 1 Nisan 2005'te ise Google kapasiteyi daha da artıracağını açıkladı, artık posta kutusu günde yaklaşık 3 MB kadar büyüyecekti. Bugün Gmail yaklaşık 7 GB'lık bir kapasiteye sahip.
ARTILARI
Gmail kullanıcıları kendi aralarında dosya transferi ve sohbet yapmak için başka bir programa ihtiyaç duymuyor. Mesajlardaki Word dokümanı, PDF, MP3 gibi eklentileri, gerekli programlar olmadan da görüntüleyebiliyor. Bir mesaja iliştirilmiş bütün resimler tek bir dosyada toplanıp sıkıştırılabiliyor. Türkçe arabirimi de bulunan Gmail'in reklam mesajlarını filtreleyen spam teknolojisi de oldukça etkileyici.
EKSİKLERİ
Gmail'in arayüzünü Windows Live Mail'in yeni arayüzüne oranla daha 'çirkin' bulanlar var. Ama kabul etmek lazım ki Gmail, kusursuzluğa erişmiş, rakiplerinin özelliklerini kopya ettiği, işlevsel, basit ve öncü bir e-posta sistemi.
mail.yahoo.com
1997 yılında Four11 şirketi, Rocketmail isimli bir e-posta arabirimini kullanıma soktu. 1997 yılında dönemin en popüler ve güvenilir arama motoru Yahoo!, Four11'i satın aldı ve Rocketmail'i Yahoo! Mail'a dönüştürdü. Bu sistemin gelişkin özelliklerinden faydalanmak için 45 YTL kadar bir para ödemek gerekiyor, ödemeyenler ise 10 MB'lık depolama alanına sahip sistemi normal biçimde kullanabiliyordu. Kullanıcılar Yahoo! Mail'in başarılı arabirimini sevmişlerdi, ancak Gmail'in çıkışı sisteme büyük darbe indirdi. 2007'de Yahoo!, yeni bir arayüzle kullanıcılarının karşısına çıktı.
KAPASİTESİ
Yola 10 MB'lık bir kapasiteyle çıkan Yahoo! Mail'in bugün en büyük avantajı, daha önce kimsenin cesaret edemediği riski alıp 'sınırsız' depolama alanı sunması. Yahoo! Mail'deki mesajlarınız istediğiniz kadar büyük olabilir, hiçbir şeyi silmeye gerek yok.
ARTILARI
Sınırsız depolama alanı dışında Yahoo! Mail, Windows Live Messenger'la (MSN) entegre olma, gelişkin arama özellikleri, SMS mesaj gönderme, takvim gibi pek çok ilginç teknolojiye sahip.
EKSİKLERİ
Yahoo! Mail'le ilgili en büyük şikâyet, sistemin yavaş çalışması. Gmail'e oranla yüklemesi oldukça uzun süren Yahoo! Mail'de reklam gösterilmesi de ayrı bir sorun.
mail.live.com
Başarılı ufak işletmeleri büyük paralarla bünyesine katmayı şirket felsefesi olarak benimseyen Microsoft, 1997 yılında Hotmail isimli web sitesini satın aldı. İnternet sayfalarında kullanılan dil olan HTML'ye referans yaparak kendini HoTMaiL olarak adlandıran sistemin, o dönemde 9 milyona yakın kullanıcısı bulunuyordu. Microsoft'un satın alışından sonra Hotmail'in popülerliği daha da arttı, ismi de önce Microsoft Hotmail, sonra da Live Hotmail oldu.
KAPASİTESİ
Live Hotmail şu anda kullanıcılara 5 GB depolama alanı sunuyor. Para karşılığı üye olunan Hotmail Plus hizmetinde ise depolama alanının büyüklüğü 10 GB'a çıkıyor.
ARTILARI
Türkçe desteği de bulunan Live Hotmail, Windows kullanıcıları için çok tanıdık bir atmosfer sunuyor. Entegre virüs tarayıcısı oldukça kaliteli, mesaj yazarken yazım hatalarını denetleyen sistem Microsoft Word'ünkini andırıyor, renk temaları sayesinde Live Hotmail pek çok değişik görünüme bürünebiliyor.
EKSİKLERİ
Microsoft, işletim sistemi ve internet ürünlerinin entegrasyonunu sağlarken diğer platformları dışarıda bırakmayı tercih ettiği için, örneğin Macintosh ortamında Safari tarayıcısını kullananlar için Live Hotmail kullanmak tam bir işkence.
Yayın tarihi: 20 Nisan 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/20/pz/haber,25ED6F3260DB42CFBD094805AF4B291C.html
Tüm hakları saklıdır.