kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul'un dört bir ucuna metro

AA
Yeni Haber
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) 2007 yılı faaliyet raporu, Belediye Meclisinde oy çokluğuyla kabul edildi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2007 yılı faaliyet raporunu, Büyükşehir Belediye Meclisinin bugünkü oturumunda Meclis üyelerine sundu.

Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren sunumunu, ağırlıklı olarak İstanbul'un ulaşım sorununun çözümü için yapılan yatırımlara ayıran Topbaş, 4 yıllık bütçenin yüzde 60'ını yatırımlara ayırdıklarını belirterek, ''Bu yıl yapacağımız yatırımlarla görev süremizde yaptığımız yatırımlar 22 milyar YTL'yi geçecek'' dedi.

Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nin 2007 yılı bütçesinin 4 milyar 850 milyon YTL, konsolide bütçenin de 14 milyar 120 milyon YTL olduğunu ifade ederek, ''Bu bütçe rakamlarıyla ulaşımdan çevreye, altyapı yatırımlarından sosyal hizmetlere kadar her alanda belirlediğimiz hedefleri yakaladık. Belediye olarak 2007 yılı performans hedeflerimizi yüzde 85 oranında gerçekleştirmeyi başardık. Ayrıca, 2007 yılı için öngördüğümüz 4 milyar 850 milyon YTL'lik bütçemizin giderlerini yüzde 99.8, gelirlerini ise yüzde 96 oranında realize ettik'' şeklinde konuştu.

İstanbul'un en önemli sorununun ulaşım olduğunu dile getiren Topbaş, ''2012 yılına kadar 22,6 milyar YTL harcayarak, İstanbul'un ulaşım altyapısını dünya standartlarının üzerine çıkarmak istiyoruz'' dedi.

Topbaş, 4 yılda ulaşım için 8,7 milyar YTL yatırım yaptıklarını, 2008 bütçesinin yüzde 66'sını yatırıma ayırdıklarını ve bunun yüzde 36'sını da ulaşım yatırımlarının oluşturduğunu kaydetti.

Ulaşım yatırımları içinde raylı sistem yatırımlarına ağırlık verdiklerini, 2004'te 44 kilometre olan raylı sistemi 66 kilometreye çıkardıklarını, 2009'da 60 kilometre daha bitirerek 126 kilometreye yükselteceklerini anlatan Topbaş, banliyö hatları ve Marmaray ile 2010 yılında raylı sistem uzunluğunun 211 kilometreye çıkacağını söyledi.

Topbaş, raylı sistemle 2010 yılında günde 4 milyon, 2012 yılında da 7 milyon yolcu taşınacağını, bugün yüzde 7 olan toplu ulaşım içindeki raylı sistem payının yüzde 45'lere çıkacağını kaydetti.

YENİ METRO HATLARI

Bakırköy-Küçükçekmece-Avcılar-Beylikdüzü-Silivri ve Üsküdar-Altunizade-Ümraniye-Dudullu-Çekmeköy-Taşdelen metro hatlarının ihale aşamasına geldiğini, 15 kilometre uzunluğundaki Beşiktaş-Sarıyer, 16 kilometre uzunluğundaki Beşiktaş-Mahmutbey, 14 kilometre uzunluğundaki Üsküdar-Beykoz, 7.5 kilometre uzunluğundaki Bakırköy-İncirli-Kirazlı, Yenikapı-İncirli ve Bostancı-Tepecik metro hatlarını önümüzdeki dönem içinde bitirmeyi hedeflediklerini belirten Topbaş, ''Bu hatlar için 8 milyar dolara ihtiyacımız var. 2009 yılında yapılacak yerel seçimlerin ardından şirketlerimizi satarak, hemen bu hatların ihalesini yapacağız'' diye konuştu.

''101 HELİKOPTER PİSTİ BELİRLEDİK, 72'SİNİ YAPTIK''

Topbaş, mevcut 147 bin araçlık 1608 adet otopark kapasitesine, 180 milyon YTL harcayarak, 8 bin 25 araçlık 16 adet otopark ilave ettiklerini, şehir içi trafiği rahatlatmak amacıyla 140 bin araç kapasiteli 61 adet transfer merkezi yaptıklarını, ayrıca İstanbul'un 101 noktasında helikopter pist alanı belirlediklerini ve bunlardan 72'sini de yaptıklarını bildirdi.

Deniz ulaşımında da yüzde 60'ın üzerinde büyüme sağlandığını ve günlük yolcu sayısının 325 bin, taşınan araç sayısının da 25 bin olduğunu belirten Topbaş, deniz ulaşımına toplam 350 milyon dolar yatırım yaptıklarını kaydetti.

Topbaş, yeni bir uygulama olarak 6 deniz taksinin 27 iskelede hizmet vereceğini, ayrıca Boğaziçi trafiğini düzenlemek için 10 marina yapacaklarını söyledi.

Görev süresi içinde içme suyu ve atık su yatırımlarına 4 milyar dolar yatırım yaptıklarını, kuraklığa rağmen İstanbul'u bu yıl da susuz bırakmayacaklarını belirten Topbaş, Yeşilçay ve Rezve Deresi'nin İstanbul'un yeni su kaynakları olduğunu söyledi.

YEŞİL ALAN ÇALIŞMALARI

Topbaş, İstanbul'da yeşil alan miktarını yüzde 51 artırdıklarını ve 4 yılda 30 milyon metre kareden 45,5 milyon metre kareye çıkardıklarını belirtti.

2004'te 100 bin metre kare olan çiçekli alan miktarını da 300 bin metre kareye çıkardıklarını anlatan Topbaş, 3 yılda 30 milyon 500 bin adet çiçek, 22 milyon 400 bin adet de lale soğanı diktiklerini kaydetti.

Topbaş, İstanbul'a neler kattıklarını hala anlamayanların bulunduğunu söyledi.

Kentsel dönüşüm, restorasyon, sağlık, spor, çevre ve eğitim yatırımları hakkında da bilgi veren Topbaş, Şehir Tiyatrolarının sahne sayısını 7'den 9'a, 2290 olan koltuk sayısını 3105'e, 390 bin olan seyirci sayısını da 500 bine çıkardıklarını anlattı.

Şehir Tiyatrolarının tüm sahnelerini 2010 yılına kadar yenileyeceklerini belirten Topbaş, Muhsin Ertuğrul Sahnesinin daha modern şekilde yeniden inşa edileceğini, ayrıca Beyoğlu Şişhane Sahnesini de yeniden yapacaklarını bildirdi.

Topbaş, Türkiye'ye örnek bir Meclis dönemi geçirdiklerini ve bunun kendileri için en onurlu adım olduğunu belirterek, ''Sloganımız; 'Durmak yok, hız kesmeden yola devam.' İBB olarak öyle bir hız yakaladık ki bu hızı kesmeden yola devam etmek istiyorum'' dedi.

CHP GRUBU

Topbaş'ın ardından CHP Grubu adına konuşan Ali Cengiz Erol, depremle ilgili kaygı ve korkuların devam ettiğini, ''en iyi senaryoya göre bile binlerce insanın öleceği, milyarlarca dolarlık maddi zararın olacağının açıklanmasına rağmen, İstanbulluların kaderine terk edildiğini'' ifade etti.

Depremin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen hala hazırlık yapıldığının söylendiğini vurgulayan Erol, ''Ses var, görüntü yok'' dedi.

Erol, ulaşımla ilgili yatırımları da eleştirerek, ''İBB, yetersiz kaynaklarını yanlış projelere harcadığı için ulaşım sorununu çözemediği gibi, trafiği daha da karmaşık hale getiriyor. Kısıtlı kaynaklar yanlış projelere aktarılıyor. Sorunları akılcı çözecek projeler, 'kaynak yok' diye tamamlanamıyor'' şeklinde konuştu.

İstanbul'un planlarını yapmak üzere kurulan İMP'de 500 kişinin çalıştığını, ancak İstanbul'un hala 1/100.000'lik çevre düzeni planları ile 1/25.000'lik planlarının olmadığını belirten Erol, İstanbul ile ilgili TOKİ ve bakanlıklar tarafından plan yapılmasını eleştirdi.

İstanbul geneline, 20 günlük ömrü olan lalelerin dikilmesini de eleştirerek, onun yerine daha uzun ömürlü çiçekler dikilebileceğini, bu kadar israf yapılmasına gerek olmadığını söyledi.

Erol, ''2007 yatırım planı, uygulanabilir plan değildi. Kaynaklar verimli kullanılmadı. Bu nedenle CHP Grubu olarak bu faaliyet raporuna olumlu oy vermeyeceğiz'' dedi.

CHP Grup Başkan Vekili Kemal Akar da Topbaş'ın demokrat olmadığını savunarak, ''Muhalefetteki toplam belediyelere yapılan yardım kadar bir belediyeye yardım yapılıyorsa, başkanın belediyelere demokrat yaklaştığını söylemek mümkün değil'' diye konuştu.

Akar, Suadiye Oteli ile ilgili çıkan Meclis kararına yönelik şahsına atfen yazılanları da eleştirerek, ''Kimse öküz altında buzağı aramasın, 'Acaba neler oluyor?' diye. Çok yanlış bir şey. CHP Grubu olarak bize gelen tüm istek ve talepleri ahlaken, hukuken, mevzuata uygunsa incelensin diye isteklerimiz oluyor. Bunun ayıbı mı var? Bu benim görev anlayışım'' şeklinde konuştu.

ANAVATAN GRUBU

Anavatan Partisi Grup Başkan Vekili Hasan Akgün de Topbaş'ın faaliyet raporuna değil, geleceğe yönelik siyasi konuşma yaptığını savunarak, İstanbul'un 15 yıldır aynı ekip tarafından yönetilmesine rağmen ulaşım ve planlamada başarılı olunamadığını kaydetti.

Rapor, konuşmaların ardından 69 ret oyuna karşı 242 oyla kabul edildi.

Bugünkü Meclis oturumunda ayrıca, İETT'nin 2007 yılı faaliyet raporu da görüşüldü. İETT'nin raporu da 46 ret ve 2 geçersiz oya karşı 202 kabul oyuyla onaylandı.