kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yeni uygulama polisi aktifleştirdi

Yeni Haber
Maddi hasarlı trafik kazalarında 1 nisan itibarıyla başlayan sürücülerin anlaşma sağlaması halinde kaza tespit tutanağı düzenleyerek olay yerinden ayrılmalarına ilişkin uygulamayla polisin üzerindeki yükün azaldığı, böylece kazalara karşı denetlemede daha aktif görev alındığı belirtildi.

Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden derlenen bilgiye göre, araçları ile maddi hasarlı trafik kazasına karışan tarafların, kazanın oluş şekli üzerinde mutabakata varıp kaza tespit tutanağı doldurduktan sonra polisi beklemeden olay yerinden ayrılmalarına imkan sağlayan uygulamanın yürürlüğe girmesinden itibaren polise başvurularda önemli azalma sağlandı.

Uygulamanın başladığı 1 Nisan tarihinden önce Adana'da bir haftada 240 maddi hasarlı trafik kazası bildirilirken, bu oranın uygulamadan sonraki dönemde 130'a düştü.

Yetkililer, maddi hasarlı kazalardaki bildirim oranında düşüş yaşanmasıyla iş yükünün yaklaşık yüzde 40 oranında azaldığını, böylece trafik polislerinin maddi hasarlı kazalarda harcayacakları zamanı, kazaların oluşumunu önleyici denetimlerde değerlendirdiğini vurguladı.Özellikle radar uygulamalarında son 15 gün içinde artış olduğunu, böylece ölümlü kazaların da büyük bölümünü oluşturan hızlı araç kullanımının önüne geçilmeye çalışıldığı belirtildi.

Yetkililer, bunda da büyük oranda gelişme kaydettiklerini, son günlerde hız limiti aşımı nedeniyle kesilen ceza miktarında da azalma yaşandığını, bunun denetimlerin etkili olduğunun göstergesi olduğunu bildirdiler.

Hız kontrollerinin yanı sıra ekiplerin, trafik ışıkları, hatalı park ve ters yönden yapılan trafik akışıyla ilgili denetimlerini de yoğunlaştırdığı kaydedildi.

''YENİ UYGULAMA OLUMLU SONUÇLAR VERİYOR''

Adana Trafik Eğitim Derneği Başkan Yardımcısı Kadir Kendirci de 1 Nisan itibariyle başlayan uygulamanın yeterince tanıtılmamasına karşın, olumlu sonuçlar vermeye başladığını vurguladı.

Polise yapılan çağrılardaki azalmanın bunun en büyük göstergesi olduğunu belirten Kendirci, şunları kaydetti:
''Emniyet güçleri ve sigorta şirketleri üzerlerine düşen tanıtım görevini yeterince yapamadı. Ancak, halk, basın yayın kuruluşlarından da elde ettiği bilgilerle uygulamayı kavramaya başladı. Şu anda halen maddi hasarlı kazalarda anlaşma sağlanamadığı belirtilerek, polisten yardım istense de önümüzdeki 2 ay içinde bu da ortadan kalkacak. Uygulama Avrupai tarzda ve anlaşma kültürünü öngörüyor. Bu uygulamayla iş yükleri azalan trafik polisleri artık daha aktifleşiyor. Çünkü, daha önce yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında bir kazanın tutanağıyla ilgili zaman harcanıyordu. Artık, zaman kaybı yaşamayan polisler, başka noktalarda aktif olarak değerlendiriliyor. Trafik ekiplerinin özellikle radar uygulamaları ve daha çok noktada görev alması, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi kazaların azalmasına da katkı sağlayacak.''

Gelişmiş ülkelerin tamamında benzer uygulamaların söz konusu olduğunu dile getiren Kendirci, uygulamanın temellerinin ''güven'' ve ''alışma'' üzerine kurulduğunu, hasarların ödenmeye başlanmasıyla vatandaşların güveninin daha da artacağını ve uygulamanın oturma sürecine gireceğini kaydetti.

Trafiğin de rahatlayacağına değinen Kendirci, ''Trafikte polisin beklenmesi nedeniyle önemli ölçüde sıkışıklık yaşanıyordu. Uygulama ile bu sorun aşılacak. Trafik akışı ciddi derecede hızlanacak'' diye konuştu.Trafik uygulamalarında gerçekleştirilecek değişimlerin bir sonraki aşamasının ise kamera sistemi olduğunu belirten Kendirci, ''Avrupa'da olduğu gibi her trafik ışığında bir kamera olacak, böylece hız limitini aşanlar, ışık ihlali yapanlar anında belirlenecek ve cezaları adreslerine gönderilecek. Bu polisteki yükü iki kat daha azaltacak'' dedi.

(AA)