Obezite "seçmeli ders" olacak
Halk arasında şişmanlık diye bilinen obezite, yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da gittikçe yaygınlaşıyor. ..
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Akarsu, hastalığın yaygınlaşmasının önlenmesi için obezitenin seçmeli ders olmasını istedi.
Akarsu, obezitenin görülme sıklığının tüm dünyada arttığını ve Türkiye'yi de ciddi anlamda tehdit etmeye başladığını söyledi. Kalp hastalığı, inme, şeker hastalığı, bazı kanserler, safra kesesi hastalıkları, uyku bozuklukları ve eklem hastalıklarının da şişmanlarda daha sık görüldüğünü söyleyen Akarsu, şişmanlığın ortaya çıkışını ve artışını, hem genetik hem de çevresel etkenlerin kolaylaştırdığını belirtti. Akarsu, "Obezitenin sebebini, teknolojinin getirdiği rahatlıkla insanların hareketsizolması, aşırı yemek yeme, fast-food tarzında yemekler, günlük stresli yaşamımızdan dolayı daha fazla tüketme, az hareket etme olarak özetleyebiliriz." dedi.
Halkın yüzde 50'sinin aşırı kilolu olduğuna dikkat çeken Akarsu, son yıllarda karın bölgesi şişmanlığının da belirgin bir biçimde arttığına vurgu yaptı.
Bu durumun, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları açısından ciddi risk oluşturduğuna değinen Akarsu, "Bin 800 kişi üzerinde yaptığımız araştırmada, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve kalp-damar hastalıklarının, şişmanlarda normal insanlara göre 3-4 kat fazla görüldüğünü belirledik. Şişmanlamayı artıran en önemli sebepler, aşırı ve düzensiz beslenme. İnsanların, en çok 30-40 yaş arasında şişmanlaması da dikkat çekici." diye konuştu.
Obezitenin çocuklarda görülme sıklığının da gittikçe arttığına dikkat çeken Akarsu, şişmanlığın artış hızını durdurmak için kapsamlı ve topluma bütününe yönelik önlemlerin alınmasının şart olduğunu bildirdi.
Akarsu, kişiye uygun yöntemlerin hastalığın tedavisinde etkin olduğunu ancak şişmanlığın yayılmasını önleyemediğini dile getirdi.
Şişmanlıkla mücadelede toplumun bütününü ele alacak çözümlere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Akarsu, "Şişmanlık önleme programı için çocuklar öncelikli grup olabilir. Bu konuda ailelere önemli görev düşmekle birlikte, okullar da çok önemli rol oynayabilirler. Obezite, okullarda seçmeli ders olmalı. Doğru beslenme, her çocuğa uygulamayla benimsetilmeli. Çocuklar, anne babalarından çok öğretmenlerini örnek alıyor. Öğretmenler, çocuklara asitli içecekler yerine meyve suyu, ayran ve süt içmeyi; tost ve hamburger gibi fast-food türü yiyecekler yerine lifli gıdalar ile sebze ağırlıklı yemekler yemesini özendirmeli." tavsiyesinde bulundu.
Şişmanlığın önlenmesi ve tedavisi için hareketli yaşam tarzının şart olduğunu anlatan Akarsu, "Sağlıklı beslenme için yağlı, şekerli gıda alımı ve kırmızı et tüketimi azaltılmalı. Lifli gıdalar ve sebze yemekleri tercih edilerek yeterli sıvı alımına özen gösterilmeli. Yemek porsiyonlarının küçültülmesi de çok büyük önem taşıyor. Şişmanlığın tedavisinde uzman hekimlerin tavsiyelerine göre hareket edilmesi gerekiyor." diye konuştu.
Yayın tarihi: 14 Nisan 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/14//haber,3D5F0E017B0042F1BEED3627FAC44CD3.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.