Britanya'da bazı öksürük şurupları piyasadan çekildi, Türkiye'de okurlar panik yaşadı, doktorlar şaşırdı veya öfkelendi. Haberde anılanlar ile Türkiye'de satılanlar aynı mıydı? Araştırıyoruz.
Haber, 28 Mart tarihli gazetede yer aldı. Dış Haberler Servisi'nin
Daily Mail gazetesini kaynak göstererek hazırladığı,
Calpol Dahil 100 Şuruba Yasak başlıklı metni okuyalım önce:
"İngiltere
, aralarında Benylin ve
Calpol gibi çok satan ilaçların da bulunduğu iki yaşın altındaki çocuklara verilen 100'den fazla öksürük ve soğuk algınlığı ilacını yan etkileri nedeniyle piyasadan çekme kararı aldı. Daily Mail gazetesinin haberine göre, İlaç Komisyonu ülkede 5 çocuğun ölmesi ve 100'den fazla ilaca bağlı yan etkinin görülmesi üzerine böyle bir karar aldı. Dünden itibaren ilaçların iki yaşın altındaki çocuklara satışına kesin yasak getirildi. Bu yaşın üzerindeki çocuklara ise ancak reçeteyle verilebilecek. Özellikle ilaçlarda yıllardır kullanılan 12 ayrı maddeye dikkat çeken
yetkililer, ailelere de bebekleri için parasetamol veya ibuprofen gibi ateş düşürücüler kullanmalarını tavsiye etti." Metin böyle. Hacmi küçük ama -çocuklu aile sayısı düşünülecek olursa-son derece önemli, yani hata kaldırmayacak nitelikte bir haberle karşı karşıyayız.
Uzman Dr.
Anıl Yeşildal, haberi görünce "dehşete kapılmış".
Okur Temsilcisi'ne gönderdiği şikâyet mektubuna göz atalım.
"Gazeteci olarak toplumsal bir görev yapıyorsanız, insanları bu kadar bilinçsizce endişelendirmeye hiç hakkınız yok. Acaba İngiltere'deki Calpol bakalım bizdeki Calpol ile aynı mı? Tam ismi, başka bir gazetede resmini gördüğüm kadarıyla "Calpol plus mix". Yani muhtemelen parasetamol dışında grip için başka dekonjestan türü ya da antihistaminik türü maddeler içeriyor. Bizdeki Calpol ise sadece 120 mg. parasetamol içerir, uygun dozda ve sıklıkta kullanıldığında hiçbir zararı olmayan bilinen en masum ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçtır, 1 günlük yenidoğan bir bebeğe bile bunu kilosuna göre uygun dozda verebilirsiniz. Haberinizdeki ilk satır ile son satır arasında çelişki var, bir yandan Calpol öldürüyor denmiş ama yetkililer bebeklere öte yandan parasetamol öneriyorlar. Oysa Calpol'ün içinde de sadece parasetamol var! Bize ne İngiltere'deki içeriğini bilmediğimiz Calpol'den? Başka bir örnek vereyim, piyasadaki birçok grip ilacı da hep suçlanır, sebebine gelince içlerinde bulunan psödoefedrin ve fenilefrin türü dekonjestan maddeler, bunlar bir zamanlar Amerika'da zayıflama amacıyla çok çok yüksek dozlarda kullanıldı ve bazı insanlar kalp krizinden öldü. Bu sefer de grip ilaçları öldürüyor diye haberler çıktı durdu. Bu ilaçların çoğu öldürüyorsa da bilinçsizce yüksek dozda ve aşırı sık kullanıldığı için öldürür. Normal dozunda kullanıldığında bir sorun olmaz. Bütün bunları bilmiyor olabilirsiniz, bundan ötürü sizleri kimse ayıplamaz, ama hiç değilse bir bilene sorun, ne için yabancı gazetedeki bir haberi düşünmeden araştırmadan birebir kopya ediyorsunuz? Sizden ricam toplumsal görev bilinciyle buradaki bilgilerle halkı rahatlatacak bir yazı yazmanız ve en kısa zamanda yayınlamanızdır."
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Prof Necmi Aksaray ve
Prof Emre Alhan da bir internet sitesine açıklamalarında haberin aslının grip ilacı olarak kullanılan bazı ilaçların doz ayarlanması yapılana kadar satışının yasaklanması olduğunu belirtiyor ve "..yasaklanan ilaçlar arasında bulunan Calpol Night adlı ilaç parasetamol ve difenilhidraminin birlikte bulunduğu kombine bir ilaçtır. Kombine ilaçların reçete edilmesinde doz hataları yapılabilmekte ve aileler yanlışlıkla da olsa bu ilacı ve yasaklanan benzer 117 ilacı çocuklarına yüksek dozda verebilmekte ve ölüme kadar varan ciddi yan etkilere neden olabilmektedirler. Oysa parasetamol 100 yılı aşkın bir zamandır çocuklarda güvenle kullanılan bir ilaçtır. Yapılan çalışmalarda, uygun dozlarda alındığında çocuklarda ciddi bir yan etkisinin olmadığı bildirilmektedir" diye ekliyorlar.
Yayın tarihi: 14 Nisan 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/14//baydar.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.