Hatay'ın mutfağı, tarihi gibi bir mozaik
MELİS ÇALAPKULU
24.02.2008
Üç ilahi dinin ve Fransız, Arap, Türk kültürlerinin izlerini taşıyan Hatay mutfağı, tıpkı tarihi gibi orijinal bir mozaik oluşturuyor. Envai çeşit kebaptan sebze yemeklerine kadar pek çok çeşidin bulunduğu bu mutfağı İstanbul'da layıkıyla uygulayan bir lokantaya yolumuz düştü..
İLİŞKİLİ HABERLER
Hatay'ın mutfağı, tarihi gibi bir mozaik
Her yörenin mutfağı, tarihiyle benzer şekilde oluşup gelişir. Hatay'ın, kültürel mozaiğinin eseri olan mutfağı da bunun en güzel örneklerinden... Hatay, Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri. Bu kentte Müslümanlar, Yahudiler, Hıristiyanlar, Aleviler, Sünniler, Türkler, Fransızlar, Araplar yüzyıllarca bir arada yaşamış. Hepsinin de Hatay mutfağına katkıları olmuş elbette. Fransızlar piliç roleyi, Yahudiler mezeleri, Araplar envai çeşit kebabı kazandırmış bu mutfağa. Ama ana hatlarıyla bakılınca yörenin yemekleri Sünni ve Alevi mutfakları olarak ikiye ayrılabiliyor. Alevi mutfağında ağırlıklı olarak dana eti kullanılıyor. Ayrıca hayvanın erkeği tercih ediliyor. Sünni mutfağı ise koyun ağırlıklı. Bu nedenle daha yağlı. Hatay'da kebapların en önemli özelliği, bıçak kıymasından yapılmaları. Böylece etin suyu, lezzeti kaybolmuyor. Hatay mutfağını İstanbul Aksaray'da layıkıyla yapan bir restoran var. Adı Hatay Has Kral Sofrası. Hem sahipleri hem de mutfak ekibinin tamamı Hataylı olan bu mekânın malzemelerinin çoğu da memleketten geliyormuş. Biz de yolumuz düştüğünde uğrayıp restoranın kurucusu Mesrur Kurt ve oğlu Sabahattin Kurt'tan Hatay mutfağının inceliklerine dair bilgiler aldık.
ÖNCE TAT, SONRA SEÇ
Has Kral Sofrası için, Hatay mutfağının et ve kebap ağırlıklı bölümünün zenginleştirilmiş bir versiyonu diyebiliriz. Burada hem Hatay'ın klasik mezelerini ve kebaplarını hem de Mesrur Bey'in, reçetesi kendine ait olan kebap çeşitlerini bulabilirsiniz. Eğer yöre mutfağına çok hakim değilseniz, Şef Zafer Bey size önce seçim yapmanızı kolaylaştıracak tadımlıklar sunuyor. Mönünün baskın lezzeti olan nar ekşisi, pek çok kalemde kendini gösteriyor. Hatay Has Kral Sofrası 2001 yılında, Hatay'ın meşhur künefesiyle başlamış işe. 2003'te yemek işine girişmişler. O bol çeşitli kebapları genellikle dana ve kıvırcık kuzu etinden yapıyorlar. Dana eti Çanakkale Biga'dan, kuzuları da Bandırma'dan geliyor. Mekânın pazar günleri verdiği kahvaltıyı da es geçmemek gerek. Bu kahvaltıda verilen 105 çeşit arasında kaytaz böreği, katıklı ekmek, biberli ekmek, kömbe, kırma zeytin, yöresel peynir çeşitleri ve daha sayamadığımız onlarca çeşit var. Tel: (0212) 534 97 07
İLİŞKİLİ HABERLER
Hatay'ın mutfağı, tarihi gibi bir mozaik
Yayın tarihi: 13 Nisan 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/04/13/pz/haber,8E43183477604972A2D148770755E0C2.html
Tüm hakları saklıdır.