kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Töre cinayetlerinde en çok eşler hedef

Hüseyin KAÇAR SABAH
Mahkûmlarla yapılan töre araştırmasında kadınları en çok eşlerinin öldürdüğü ortaya çıktı. Buna göre; cinayet faili, aileden olmasa da kadınlar üzerinde kendini sorumlu hissediyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Töre cinayetlerinde en çok eşler hedef
TÜBİTAK'ın desteklediği "Töre ve Namus Adına Cinayeti İşleyen Suçlu ve Zanlıların Sahip Oldukları Toplumsal Değer Yargıları ve Bunların Sosyo- Ekonomik Analizi" projesi devam ederken ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Dicle Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Mazhar Bağlı tarafından yürütülen araştırmaya göre, töre cinayetlerine kurban gidenler arasında ilk sırayı eşler alırken, onları kız kardeşler ile yakın akrabalar izliyor. Yani faillerin büyük bölümü kadınların eşleri, erkek kardeşleri veya akraba erkekler. Failler içinde baba çok az oluyor. Araştırmada cinayet işleyenlerin kadınların olumlu olumsuz davranışlarından kendini sorumlu tayin ettiği anlaşıldı. Doç. Bağlı, hapis cezasının az olması için ailede en küçük çocuğun azmettirildiği ve cinayetlerin aile meclisi kararıyla işlendiği yönünde genel bir kanı olmasına karşın araştırmada böyle bir sonuç çıkmadığını söyledi. Bağlı, "Kişi, akraba kadınlardan kendini sorumlu tutuyor. Kadının davranışını bütün aileye ve akrabaya mal edilmiş sayıyor. Kendine yüklediği sorumlulukla eş, kız kardeş, amca kızı veya bir yakınını öldürebiliyor. Örneğin kişi, birinci dereceden yakını olmamasına rağmen kuzenini öldürerek namusunu temizlediği düşüncesine giriyor" diye konuştu.

"BENİM OĞLUM ARTIK SENSİN"
Görüştükleri bir mahkûmun sık sık evden kaçan ve gayrimeşru bir çocuğu olan kuzenini öldürdüğünü anlatan Bağlı, "Kadının babası ve erkek kardeşleri olmasına rağmen çevredeki söylentiler üzerine bu mahkûm 'amcamın namusunu temizlemem gerek' düşüncesine kapılıyor.Cinayetin üzerine amca yeğenine 'Benim oğullarımın yapması gerekeni sen yaptın, artık sen benim oğlumsun' demiş. Neden yaptın diye sorduk? "Amcamın oğulları namuslarını temizlemediler, ben kendimi sorumlu tuttum ve öldürdüm" diye yanıt verdi. Erzurum'da da ağabeyleri olmasına rağmen amcasının iki kızını öldüren bir mahkum da mahalledeki söylentiler nedeniyle 'namusumuz kirlendi' düşüncesine kapılıp cinayetleri işlemiş" dedi.