kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ

'Kutuplaşma toplumsal travmaya dönüşüyor'

TÜSİAD, son dönemde yaşanan siyasi gelişmeleri eleştirerek, "Adım adım rejim krizine yol açabilecek bir ayrışma ve kutuplaşma içine girilmesinden endişe duyuyoruz" açıklaması ile sağduyulu olma çağrısı yaptı..
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), "mevcut kutuplaşmanın adım adım tırmanarak toplumsal tramvaya'' dönüşmek üzere olduğunu bildirdi. TÜSİ- AD'dan yapılan açıklamada, Yönetim Kurulu'nun son günlerdeki güncel gelişmeleri kaygıyla değerlendirdiğini, ülkenin "adım adım rejim krizine yol açabilecek bir ayrışma ve kutuplaşma'' içine girmesinden endişe duyduğu kaydedildi. Başta iktidar partisi olmak üzere tüm siyasi partilerin, kurumların ve toplumun tüm kesimlerinin "itidal ve sağduyu'' içinde hareket etmesi gerektiği vurgulanan açıklamada, "Mevcut durumu ancak diyalog ile ve gerilimi düşürerek tam demokrasiyle, hukuka koşulsuz saygıyla aşabileceğimizi, toplumsal huzura bu şekilde yeniden ulaşabileceğimizi düşünüyoruz'' denildi.

'SORUMLU OLUNSUN'
Açıklamada, şu görüşler aktarıldı: "Siyasi faaliyet, durumun gerektirdiği asgari sorumluluk anlayışından uzaklaşan bir yaklaşım ve söylemle sürdürülmektedir. Siyaset alanına siyaset dışından yapılan müdahaleler, Türkiye'nin evrensel demokratik kurallarla yönetilen bir ülke görünümüne kavuşmasına engel olurken, daha ileri demokratik standartları yerleştirme fırsatları da heba edilmektedir. İktidarın, ülkenin refah ve huzuruna odaklı bir gündemi benimsemesi, demokrasiyi dar siyasi bakışla yani çoğunlukçu bir anlayışla yorumlamaktan vazgeçmesi, bunun yerine çağdaş çoğulcu demokrasinin ışığında, hukukun üstünlüğü ve kuvvetler ayrımı ilkelerine bağlı kalarak hareket etmesinin, Türkiye'mizin geleceğinin şekillendirilmesi açısında elzem olduğu kanısındayız.'' Muhalefetin de bu temel ilkelere ve anlayışa bağlı kalarak, ülkenin önüne mevcut sorunlarını çözecek siyasi alternatifler koyarak siyaset yapmasının ekonomik, siyasal ve toplumsal olarak dünya ile bütünleşmiş bir Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu politikaları gündemine alarak, içe kapalı bir Türkiye anlayışından çıkmasının demokrasinin geleceği açısından belirleyici olduğuna inandıklarının belirtildiği açıklamada, yaşanan bu sürece TÜSİAD olarak seyirci kalmalarının mümkün olmadığı kaydedildi.

'SAĞDUYUYA DAVET EDİYORUZ'
Mevcut kutuplaşmayı aşmak için, siyasetin sorunlarının siyaset içinde çözülmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Başta iktidar partisi olmak üzere, siyasi partileri ve liderlerini sağduyuya davet ediyor, kanaat önderlerini, tüm işveren kuruluşlarını, işçi sendikalarını ve sivil toplum örgütlerini de demokratik zemini güçlendirmek, toplumda zedelenmeye yüz tutan kardeşlik ve dayanışma duygularını pekiştirmek amacıyla çaba göstermeye çağırıyoruz'' denildi.