İLİŞKİLİ HABERLER
Sosyal Güvenlik görüşmelerinde açıklama krizi
Sosyal Güvenlik görüşmelerinde açıklama krizi
Kamu çalışanları konfederasyonu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nı görüşmek üzere bir araya geldi. Toplantının ardından BASK Genel Başkanı Resul Akay'ın dün işçilerle yapılan toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunması bakanlıkta mini kriz yaşanmasına neden oldu. Akay'ın açıklaması üzerine basın toplantısı düzenleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, açıklamayı talihsizlik olarak değerlendirdi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile KESK, Memur-Sen, Kamu-Sen ve BASK Genel Başkanları, Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa tasarısı'nı masaya yatırdı. Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrasında memur sendikaları açıklama yaparken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıklama yapmaktan kaçındı. Açıklama sırasında BASK Genel Başkanı Resul Akay'ın işçilerle yapılan toplantıya ilişkin bilgi vermesi ise gerginlik yarattı. Akay'ın açıklamalarının ardından basın açıklaması yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bugün memur konfederasyonları ile bir araya geldiklerini belirterek, görüşmenin son derece olumlu geçtiğini kaydetti.
YARIN İŞÇİ EMEKLİLERİ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI İLE TOPLANILACAK
Yarın da Tüm Bağ-Kur Emeklileri Derneği, Tüm İşçi Emeklileri Derneği ve Türkiye İşçi Emeklileri Derneği ile görüşeceklerini açıklayan Çelik, Türk Tabipler Birliği, Türk Diş Hekimleri Birliği, Türk Eczacılar Birliği ve Türk Veteriner Hekimler Birliği ile de bir araya geleceklerini ifade etti. Yarın sivil toplum kuruluşları ile görüşmelerin tamamlanacağını dile getiren Çelik, Pazartesi günü de nihai sonucu açıklayacaklarını tekrarladı.
"AÇIKLAMA TALİHSİZLİK"
Toplantının ardından BASK Genel Başkanı Resul Akay'ın yaptığı açıklamalara göndermede bulunan Çelik, "Toplantı sonrasında kendi alanları ile ilgili olmayan ve çok da iyi anlamadıkları bu konuda da yanlış bilgi ve beyanda bulunuldu. Bizim yaptığımız değerlendirmelere teknik heyetler de katılıyorlar. Ne olabiliri değerlendiriyoruz. Temsil ettikleri kesimlere ilişkin değerlendirmede bulunuyoruz. Başkanlar dünkü konuşmalarımızı merak ettiler. Değerlendirmeler yaptığımızı söyledik. Biz yüzeysel bilgi verdik. Bunu dün toplantıya katılanlar için haksızlık olarak değerlendiriyorum. Bu açıklamanın yapılması talihsizlik."
Görüşmelerde kesinleşen maddelerin olmadığını ifade eden Çelik, sivil toplum örgütlerinin daha kendi kurullarında bu maddeleri değerlendireceklerini söyledi.
"NİHAİ SONUCU PAZARTESİ AÇIKLAYACAĞIZ"
Toplantının ardından basının sorularını yanıtlayan Çelik, işçi sendika temsilcisinin 65 yaş ile ilgili bir açıklama yapmazken, memur sendikalarının böyle bir açıklama yapmaması gerektiğini dile getirdi. 19 maddeyi de konuştuklarını kaydeden Çelik, hangi konuda anlaşılıp hangi konuda anlaşılmadığının pazartesi günü görüleceğini söyledi. Çelik, neticeye gelinmediğini belirtti.
ESNEME İMKANI OLAN MADDELER VAR
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "5434 sayılı kanuna tabi memur, 5510 sayılı kanuna tabi memurlar ve yeni işe başlayacak memurların tabi olacağı yeni yasa olmak üzere 3 temelde değerlendirme yaptık. Bu yeni yasa tasarısını Anayasa'nın iptal gerekçelerini ortadan kaldırmaktan çok yeni ayrışmalara neden olduğunu ilettik" diye konuştu.
Kamu çalışanlarının 5510 sayılı kanun kapsamından çıkarılması gerektiğini kaydeden Akyıldız, genel sağlık ile ilgili çalışmalarında kamu çalışanlarının haklarını karşılayacak ölçüde olmayacağını dile getirdi. Protezlerde yüzde 10-20'ye kadar olan katkı paylarında belki esneme imkanı olabileceğini ifade eden Akyıldız, fakat bu maddeleri Emek Platform'unda değerlendireceklerini kaydetti.
Fiili hizmet zammında ısrarcı olduklarını, bundan sonraki görüşmelerde de ısrarcı olunmaya devam edileceğini kaydeden Akyıldız, özellikle yaş konusunun da sıkıntı yarattığını söyledi. Akyıldız, "Kamu çalışanlarının yasa kapsamında olmaması gerektiğini ilettik. Çelik ise, böyle bir karar söz konusu olması durumunda böyle bir değerlendirme yapmaya hazırlıklı olacakların söyledi" dedi.
"KESK KENDİ TUTUMUNU SÜRDÜRÜR"
KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, yasaya ruhunu veren anlayışına itiraz ettiklerini ifade ederek, prim gün sayısının, emeklilik yaşının artırılması, aylık bağlama oranının değiştirilmesi, sağlığı paralı hale getirecek uygulamalara karşı olduklarını söyledi. Temel parametrelerde ciddi bir değişim olmaması durumunda mutabakatın olmayacağını vurgulayan Tombul, Emek Platformu'nda alınan kararları değerlendireceklerini, alınan kararlarının gereğini yerine getireceklerini kaydetti. Tombul, "Emek Platformu'nun ortak tutum alması için çaba harcayacağız. Aksi taktirde KESK kendi tutumunu sürdürecektir. Bizim açımızdan KESK'in temel itiraz noktaları ile ilgili ciddi bir değişim içeren öneriler ortaya çıkmadı" diye konuştu.
"BELEDİYE VE ZABITA ÇALIŞANLARI FİİLİ HİZMET ZAMMINDAN YARARLANMALI"
Memur-Sen Genel Sekreteri Ali Küçükkösen, "Popülist politikalarla sistem boşaltılmışsa bu açık çalışanlar üzerinden kapatılmamalıdır. Kayıtdışı telafi edilirse, kapsam içine alınırsa daha iyi noktaya geleceğiz. Fiili hizmet zammı alanların devamı gerekiyor. Belediye ve zabıta çalışanları da fiili hizmet zammından yararlanması gerektiğini ilettik" diye konuştu.
"ANA PARAMETRELERDE ESNEME YOK"
BASK Genel Başkanı Resul Akay, IMF'nin öngördüğü bir düzenleme olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:
"Bu düzenlemenin ana omurgasında herhangi bir esneme olmadığını gördük. Diğer konularda da kısmı bir esneme var. Prim gün sayısının 8 bine indirileceği söz konusu ama 65 yaş uygulamasında bir kararlılık gördük. Bunu Emek Platformu'nda değerlendireceğiz."
İsteklerinin yerine getirilmediği taktirde eylem yapıp yapmayacaklarının sorulması üzerine Akay, geleceği ilgilendiren bir konuda her türlü riski yüksek eylemlere gidilmesini doğru bulduğunu kaydetti. Hükümetten gelen önerilere ilişkin soruları da yanıtlayan Akay, "Yaşta herhangi bir indirim olmayacak. Prim gün sayısında da kademeli emeklilik önerisi var. Emekli aylığı bağlama oranlarında da kademeli artırım öngörülüyor" dedi.
Prim gün sayısı ile ilgili konuya KESK Genel Başkanı Tombul'da değinerek, "Şu anda sistemde bulunanların bir kısmı çalışma süresi bitince 58-60 yaşa gelse bile prim ödeme gün sayısını tamamlayamadığı için yaşı bekleyecek. O arada emekliliği hak ettiği anda 65 yaş geçerli olsa bile 58 yada 60 yaşında emekli olacak bir düzenleme. Hükümet prim gün sayısının 8 bine inmesini önerdi. Bu talep bizden gitmedi. Daha mutabakata varılan bir şey de yok" diye konuştu.
İLİŞKİLİ HABERLER
Sosyal Güvenlik görüşmelerinde açıklama krizi
Yayın tarihi: 20 Mart 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/20//haber,277A50C6729C4A16AD9D02B45F388A75.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.