kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Neredeyse nefes alış vergisi de konacak"

Yeni Haber
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, hükümetin belediye gelirlerini önemli ölçüde artırmayı hedefleyerek yeniden TBMM gündemine taşıdığı "İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı"na sert tepki gösterdi. Bu düzenlemeyle çok sayıda yeni vergi ve harç getirildiğine işaret eden Aygün, "Vatandaşa neredeyse nefes alış vergisi de konacak" dedi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Temmuz ayına kadar yasalaşacağını açıkladığı tasarıyla, konaklama vergisi, eğlence vergisi, otopark harcı adı altında çok sayıda yeni vergi ve harç geleceğini belirtti.

Tasarıda, belediyeler ve özel idareler için 8 çeşit vergi, 8 farklı harç ile yol, su ve kanalizasyonla ilgili harcamalara katılma payı yer aldığını kaydeden Aygün, bu tasarının yasalaşması durumunda yurttaşlar için hayatın daha da çekilmez hale geleceğini ifade etti.

EMLAK VERGİSİNE ZAM ÜSTÜNE ZAM

İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı'na göre emlak vergisi oranlarının yüzde 50 oranında artacağına dikkat çeken Aygün, "Enflasyon yüzde 4 hedeflenip yüzde 8'lerde seyrederken emlak vergisinin yüzde 50 artması hangi mantığa sığacak, anlamak mümkün değil. Olay sadece emlak vergisiyle de bitmiyor. Emlak vergisinin yüzde 10'u oranında da 'Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı' adı altında ayrıca bir pay isteniyor. Bu kadar yük vatandaşı çileden çıkarır" dedi.

TAŞITLAR İÇİN PARK HARCI


Tasarıda, taşıtların geçici olarak sokağa ya da caddeye park edilmesi halinde, her taşıt için saatte 2 YTL, günlük 7 YTL vergi benzeri "geçici kullanım harcı" ödenmesini getirdiğini belirten Aygün, 1991'de çıkartılan yönetmeliğe göre 80 metrekareden büyük inşaatlarda otopark yapımının zorunlu olmasına rağmen belediyelerin bunu uygulatmadıklarını vurguladı. Otopark yapılmayacak inşaatlar için alınacak harçların otopark yapımında kullanılması gerekirken otopark da yapılmadığını anlatan Aygün, "Bu karar 13 milyonun üzerindeki araç sahibinin tepkisine neden olacaktır" dedi.

Tasarıda, taksi duraklarındaki taksilerden de taksi başına 30 YTL "geçici kullanım harcı" getirilmesinin yer aldığını kaydeden Aygün, bununla taksici esnafının zor durumda kalacağını ifade etti.

KONAKLAMA VERGİSİ

Tasarıyla "konaklama vergisi" adı altında yeni bir vergi getirildiğine de dikkat çeken Aygün, "Hükümet, turizm sektöründe KDV indirimi yaparak turizm sektörünü sevindirirken, ciro üzerinden yüzde 3 oranında alınacak konaklama vergisiyle bu sevinçlerini kursaklarında bırakacak" dedi.

EĞLENCE VERGİSİNİN KAPSAMI GENİŞLİYOR

Aygün, eğlence vergisinin de kapsamı genişletilerek, kahvehane, kıraathane ve kafe gibi yerlerden günlük 4 YTL, internet salonları ve makine ile oyun oynanan yerlerden günlük 5 YTL, bar, pavyon, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek gibi eğlence yerlerinden günlük 80 YTL, sinema, konser, spor müsabakaları ve benzerlerinden yüzde 10 vergi alınmasını şöyle değerlendirdi:

"Bu vergi düzenlemesi 'fakirden al' mantığıyla hazırlanmış bir düzenlemedir. Kurumlar vergisi oranında indirim yapılarak doğru bir adım atılmışken, ayakta kalma mücadelesi veren esnafa ve tüccara yeni vergiler getirilmesi haksızlıktır. Durgunluk hat safhada iken bir kahvehaneden yıllık bin 460 YTL istenmesi insaf ölçüleriyle bağdaşmamaktadır."

İLAN VE REKLAM VERGİLERİ

Tasarıyla, daha önce alt ve üst limit belirlenen ilan ve reklam vergilerindeki alt limitlerin kaldırıldığını, üst limitlerin vergi tutarı olarak sabitlendiğini kaydeden Aygün, ayrıca ilan ve reklamın mükellefin kendisi tarafından yapılması halinde kendisi, meslek olarak ifa edenler tarafından yapılması halinde ise reklamcılar tarafından ödenmesinin tasarıda yer aldığını söyledi. Aygün, "İlan ve reklam vergilerinin yükseltilmesi de, reklamcının vergi ödemek durumunda bırakılması da sektörü olumsuz etkileyecek, müşteri ile üreticinin arasında sorunlar çıkmasına neden olacaktır" dedi.

ELEKTRİK VE GAZ TÜKETİM VERGİSİ

Tasarıyla elektrik ve hava gazı vergisinin yanına daha önce olmayan doğal gaz ve likit petrol gazın eklendiğini belirten Aygün, metro ve park gibi hizmetler götürülmesi nedeniyle değer kazanan bina, arsa ve arazilerden "rant vergisi", kanalizasyon ve su tesislerinin yapılması ve kapasitelerinin artırılması halinde ise "katılım payı" alınacağını ifade etti.

Aygün, "Belediye hizmetleri için zaten vergi veren vatandaş, aynı hizmetler için farklı isimler altında ikinci kez vergi vermeye mecbur bırakılıyor" dedi.

ÇEVRE TEMİZLİK VERGİSİ ARTIYOR

Aygün, tasarıyla su tüketimi üzerinden hesaplanan çevre temizlik vergisi tutarının konutlar için yüzde 2 oranında arttığını, buna göre, büyükşehir belediyelerinin bulunduğu yerlerde su tüketimi esas alınarak 20 YKR, diğer belediyelerde 15 YKR olarak uygulanacağını da kaydetti.

"VATANDAŞ AÇIK KASA, BELEDİYELER KAPALI KUTU"


Tasarının vergi adaleti ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğunu belirten Aygün, vergi oranları gelir düzeyiyle ilgili ölçütler getirmeden büyükşehirlerde yaşayan herkese yüksek oranda uygulanmasını öngördüğünü kaydetti.

Tasarının geri çekilmesi gerektiğini belirten Aygün şöyle dedi:

"Vatandaş, istendiğinde hemen parayı ödeyecek açık kasa gibi görülüyor ancak belediyelerse kapalı kutu durumunda. Belediyeler şu andaki gelirlerinin hesabını bile vermezken yeni gelirler yaratılıyor. Seçimden önce belediyelere har vurup harman savurmaları için finansman imkanı sağlanıyor."

(ANKA)