kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başkanların hedge fonu battı dünya piyasaları altüst oldu!

Rahim AK / Furkan ALP
Dünyayı yöneten liderlerin görev aldığı Carlyle Grubu'nun Hollanda'da kayıtlı bir hedge fonu iflas bayrağını çekti. Dünya borsaları bu haberle peş peşe düştü. Euro ve petrolün rekor yükselişi batışın gölgesinde kaldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Başkanların hedge fonu battı dünya piyasaları altüst oldu!
Avrupa Merkez Bankası dün faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 4 oranında bıraktı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) da faiz indirimlerine devam edeceği beklentisiyle Euro, dolar karşısında tarihi seviyelerine yükseldi. Euro-dolar paritesi ilk kez 1.5348 sente kadar çıktı. Doların hızlı değer kaybı ile birlikte petrol ve altın fiyatlarında yeni rekorlar geldi. Ancak öğleden sonra piyasalara düşen bir haber ortalığı toz duman etti. Hollanda'da kayıtlı dünyaca ünlü ABD'li Carlyle Grubu'na ait bir hedge fonun battığı haberi borsaları çalkaladı. ABD, İngiltere ve Fransa'da devlet başkanlarının dönem dönem yönetimine de girdiği Carlyle Grubu'na ait fon dün borçlarını geri ödeyemediğini açıklayarak piyasaları tedirgin etti. Menkul kıymetlendirimiş riskli mortgage kredilerine yatırım yapan Carlyle'ın bir hedfe fonunun iflasın eşiğine geldiği haberleri üzerine ABD piyasaları panikledi. Fannie Mae ve Freddie Mac gibi mortgage kredisi veren şirketlerin hisseleri gerilerken, ABD borsaları açılışta yüzde 1 değer kaybetti.

PETROL 106 $'A DAYANDI
Fed'in yayımladığı Bej Kitap raporunda ABD ekonomisinin 2008 yılının ilk iki ayında yavaşladığı açıklamaları ile resesyon endişeleri tazelendi. Avrupa borsaları ortalama yüzde 1 değer kaybederken, İMKB-100 endeksi yurtdışı gelişmelere paralel düştü. İMKB- 100 endeksi dün yüzde 2.17 değer kaybederek, 42 523 puana geriledi. Türk Lirası dün dolara karşı değer kaybederek, 1.22 YTL'yi geçti. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean Claude Trichet, Avrupa Bölgesi'nde fiyat istikrarına yönelik risklerin arttığına işaret ederek, kısa vadede yukarı yönlü enflasyon baskısı olduğunu vurguladı. Bu arada ABD ham petrol fiyatları dün 105.97 dolara kadar tırmanarak rekor kırarken, Brent tipi petrol de 102.95 dolara yükselerek rekor tazeledi. Altın fiyatları da tarihi seviyelere yükseldi. Altın fiyatları dün ons başına 992.05 dolara kadar yükseldi.