kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Muhalefetten AKP’ye belediyeler ve içişleri komisyonu tepkisi

ANKA
Yeni Haber
Hükümetin Meclis gündemine getirdiği Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde ilçe kurulması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanun tasarısı, AKP ile muhalefet partilerini birbirine düşürdü.

Tasarının Meclis İçişleri Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında, konuşma ve önerge verme hakları sınırlanan CHP, MHP ve DTP'li milletvekilleri tepkilerini komisyon toplantısını terk ederek ortaya koydu. Muhalefet Partileri, İçişleri Komisyonu'nda önerge verme ve konuşma haklarının kısıtlanmasını Meclis Başkanı Köksal Toptan'a da şikayet etti.

Bazı belde ve ilk kademe belediyelerinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören tasarının Meclis İçişleri Komisyonu'nda görüşülmesi sırasında, önerge verme ve konuşma süresiyle ilgili kısıtlama getirilmesi, muhalefet partilerinin milletvekillerinin tepkisine yol açtı. CHP, MHP ve DTP milletvekilleri komisyonu terk ederken, CHP ve MHP, komisyondaki uygulamaya yönelik tepkisini düzenlediği basın toplantıları ile ortaya koydu.

"BELEDİYELERİN KAPATILMASI SİYASİ CİNAYET"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, İçişleri Komisyonu'nun CHP'li üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, bir yanda Kuzey Irak'a kara harekatı bir yandan türbanla ilgili tartışmaların yaşandığı bir dönemde AKP'nin 863 belde belediyesini kapatmaya çalıştığını ve 43 yeni ilçe kurmayı planladığını belirterek, "Böyle bir karışık ortamda kurt dumanlı havayı sever anlayışı içinde, yerel yönetimler AKP'nin gözüne kestirdiği kurbanlar olmuştur. Yerel yönetimler katlediliyor. TÜİK'in yaptığı nüfus tespitiyle ki, üzerinde karanlık ve sisler var, 863 belediye tüzel kişiliğini kaybedecek" dedi. Aylardan beri AKP genel merkezinde, aralarında AKP'den aday olan merkez valililerin de bulunduğu bir komisyonun bu konuda çalıştığını ve seçim sonuçlarına göre tasarı hazırlandığını ifade eden Anadol, "AKP Özal taktiği ile seçim sandığını zati sungur kutusuna dönüştürmeye çalışıyor. Toplam bin 147 belediye kapatılıyor, 3 bin 500 belediye olduğu düşünüldüğünde bu yerel yönetimler için tam anlamıyla siyasi bir cinayettir" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan'ın "Türkiye referandumlara alışmalı" sözlerini hatırlatan Anadol, "Bu tür hilelerle oralarda yaşayan insanlara sormadan bu yapılıyor. Hani Türkiye referanduma alışmalıydı. Her hareketleriyle takiyyeci oldukları ortaya çıkıyor. Sadece Gül için mi yapılıyor referandum? Oradaki insanlara sormadan Tayyip Erdoğan'ın kararıyla mı olacak bu işler" dedi. İçişleri Komisyonu'nda önerge verme ve konuşma sürelerinin kısıtlandığını kaydeden Anadol, komisyon başkanını, "kendi kendine içtüzüğü değiştirmekle" suçladı. Anadol, "Bizi orada konu mankeni haline getirecekler, bu cinayete alet edeceklerdi. Komisyonu terk ettik, MHP ve DTP de terk etti. Şu anda muhalefet yok, kendi kendilerine komisyondan geçirecekler" diye konuştu. Komisyon Başkanı ve AKP'yi halka şikayet ettiklerini kaydeden Anadol, "Ne yasa ne içtüzük ne siyasi gelenek ne siyasi ahlak tanıyorlar. Çünkü yangından mal kaçırıyorlar, bu ucube tasarıyı 28 Mart'a kadar geçirmek lazım, onun için de her türlü usulsüzlüğü, yasadışılığı yapıyorlar" dedi.

"ÇALIŞMAYIP DİZİ İZLEMEYE Mİ GİDECEKLER?"

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, İçişleri Komisyonu'nun MHP'li üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında hükümete ve İçişleri Komisyonu'na sert tepki gösterdi. Belde belediyelerinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasına ilişkin tasarının kaptı kaçtı yöntemleriyle gündeme alındığını kaydeden Vural, İçişleri Komisyonu'nda yaşananların yasama kalitesini zedelediğini ifade etti. Vural, "Muhalefetin sesi kısılarak hızlandırılmış yasamanın yeni bir örneğini yaşadık. Bu yapılmak istenenin milletten aşırılması, saklanmasıdır. Çoğunluk iradesiyle muhalefetin sesi kısılmıştır. Bu millet size çalışmanız için para vermiyor mu? Çalışmaktan niye kaçıyorsunuz? Komisyonda demokrasi katledildi. Sırça köşklerde oturacağınıza gelin buraya sabaha kadar çalışın. Bu milletvekilleri hükümetin değil milletin vekilidir. Bu yaşanan parlamenter sisteme darbedir. Çalışmaktan kaçınan bir hükümet muhalefetin sesini kısmıştır. Benim askerim karda kışta canını veriyor, siz burada 2 saat çalışmaktan kaçıyorsunuz. Çalışmayıp akşam dizi izlemeye mi gideceksiniz" diye konuştu. Milletten korkanların muhalefetin sesini kısmaya çalıştığını kaydeden Vural, "bu haksızlık karşısında dilsiz şeytan değiliz, sözümüzü söyleriz" dedi.

Tasarıyı "korsan bir tasarı" olarak nitelendiren Vural, "Bu tasarı demokrasi kalelerini yok etmeye yöneliktir. Siyasi tezgah yasasıdır. Bu iktidar bütün imkanları kullanarak, ilçeleri köydes projelerine muhtaç bırakmak istiyor. Böyle bir tasarı içtüzüğe, mevzuata aykırıdır" dedi. İçişleri Komisyonu'nu terk eden CHP, MHP ve DTP İçişleri Komisyonu Başkanı ve AKP'yi Meclis Başkanı Köksal Toptan'a da şikayet etti.

TASARI MUHALEFETSİZ GÖRÜŞÜLDÜ

Bu arada, muhalefetin komisyonu terk etmesinin ardından İçişleri Komisyonu tasarıyla ilgili çalışmalarını sürdürdü. 8 maddeden oluşan tasarı jet hızıyla görüşülerek AKP milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.