kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Benim babam 7 yıl gardiyanlık yaptı!

BAŞAK ÇOKAN
'Bayrampaşa Ben Fazla Kalmayacağım' filmi 22 Şubat'ta vizyona girdi. Filmin yönetmenliğini üstlenen Hamdi Alkan, film için memleketi Antakya'da da bir gala düzenleyecek ve filmi yıllarca gardiyanlık yapan babası ile birlikte izleyecek!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Benim babam 7 yıl gardiyanlık yaptı!
Bayrampaşa Cezaevi'nin gerçeklerine ve gündelik hayatına ışık tutan 'Bayrampaşa Ben Fazla Kalmayacağım' filmi 22 Şubat'ta gösterime girdi. Yönetmenliğini Hamdi Alkan'ın üstlendiği, başrol oyunculuğunu Vural Çelik'in yaptığı filmi anlatan Hamdi Alkan, hayatıyla ilgili bir gerçeği de ilk kez açıkladı: "Babam da gardiyandı..."

* Filmin konusunu anlatır mısınız?
'Bayrampaşa Ben Fazla Kalmayacağım' yanlışlıkla tutuklanıp, derdini anlatamadan yıllarca cezaevinde kalmak zorunda bırakılan bir adamın öyküsü. Evli ve bir çocuk babası olan Erdem (Vural Çelik), hayatını kuaförlük yaparak kazanıyor. Bir gün asker arkadaşı Ahmet'le (Hakan Yılmaz) karşılaşan Erdem, onunla bir çay bahçesine gitmeye söz veriyor. Ne var ki Ahmet bir uyuşturucu satıcısı ve telefonları dinleniyor. Ahmet'le ortak çalıştığı şüphesiyle narkotik şube polisleri tarafından tutuklanan Erdem suçsuz olduğunu anlatmaya çalışsa da karısı dahil olmak üzere kimseyi inandıramıyor. Devamını da sinemada izleyin...

DÜNYA SİNEMASINDA BU BİR İLK

* İlk kez yönetmenlik yaptınız...
Evet, çünkü bu projenin benim için çok farklı bir yeri var. Öncelikle, bu benim ilk sinema filmim. İkincisi dünya sineması da dahil, ilk kez bir filmde gerçek hapishane, gerçek koğuş, mahkum ve gardiyanlar rol aldı. Ayrıca profesyonel oyuncular hiç ücret almadı.

* Bu filmi çekerken çok büyük korkular yaşadığınızı söylemişsiniz. Neden?
Oyunculukla alakası olmayan insanlarla bir sinema filmine kalkışmak bir gerilim yaratıyor. Çünkü olay bir müsamereye dönüşürse bizim için büyük bir fiyasko olurdu. Ama cezaevindeki mahkum arkadaşlarımızın doğallıklarını bozmamaları sayesinde ortaya muhteşem bir film çıktı.

* Yapımcı Birol Güven yönetmen koltuğunda neden sizi görmek istemiş olabilir?
Birol Güven ile zaten 15-20 yıldır birlikte iş yapıyoruz. Benim mizacımı ve insanlara yaklaşımı çok iyi biliyor. Çünkü kendime has diyalog biçimlerim var.

* Nedir mesela?
Uzun yıllar hocalık yaptığım için büyük kalabalıklarla iletişim kurdum. Hayatım sınıflarda geçti. Sakin ve yapıcı bir adam olduğum için çekimleri sorunsuz tamamladık.

GELİRİNİ SANAT İÇİN BAĞIŞLADIK


* Oyuncular para almadı, peki filmden elde edilecek geliri nasıl değerlendireceksiniz?
Başkalarının yaptığı gibi sinema filmi çıktıktan bir ay sonra gösterime verip ardından önce kazancı alıp sonra geri kalanı bağışlamıyoruz. Biz kafadan şunu söylüyoruz, "Bu filmin sponsoru Digitürk'tür. Filmin gelirinin yarısı hapishanede kullanılmak üzere bu tür sanatsal faaliyetler için ayrılmıştır!"

* Mahkumlarla hiç sorun yaşadınız mı?
İnanın hiçbir şey olmadı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, İstanbul Başsavcısı Aykut Cengiz Engin, Bayrampaşa Cezaevi Savcısı Metin Şentürk, hepsi bu filme sahip çıktı. Tabii ki biz filmin çekimlerine başladığımızda oradaki düzeni bozduğumuzu düşünen, bu yüzden mırmırlananlar oldu ama sonra onlar da bize katıldılar. Tek sıkıntı, giriş çıkışta yaşandı çünkü altı farkı kapıdan geçiyorsunuz ve evrak işi çoktu.

* Filmin kadrosunu siz mi belirlediniz?
Birol Güven bana bazı oyuncuların isimlerini söyledi. Ben de Tamer Karadağlı sivil polisi oynasın, Hakan Yılmaz da olsun dedim. Çünkü Hakan Yılmaz benim çok beğendiğim bir oyuncu. Yeşim Salkım ve Doğa Rutkay da var.

BABAM ÇOK DUYGULANDI

* 18 günde çektiniz filmi, öncesinde bir araştırma süreciniz oldu mu?
Bunu ilk kez buradan açıklıyorum: Benim babam 7 yıl baş gardiyanlık, 31 yıl da baş mübaşirlik yaptı. Yani 38 yıl adliyede devlete hizmet verdi. Teyzem ve rahmetli eniştem de uzun yıllar gardiyanlık yaptı. Ben adliye koridorlarında büyüdüm. Bunlara uzak değilim. Mahkum nedir, nasıl yargılanır çok iyi bilirim. Babam filmi duyunca hem çok sevindi hem de çok duygulandı. Filme kendi memleketim Antakya'da da bir gala yapmayı düşünüyorum, o zaman babamla birlikte izleyeceğim filmi.

* Mesleki açıdan baktığınızda hayatınızda her şey istediğiniz gibi mi gidiyor?
'Reyting Hamdi' gündemdeki konulara değinen ve çok sevilen bir komedi programıydı. Şimdi Bayrampaşa ile başlayan bir sosyal projemiz olsun istedim. Sinemaya adam gibi filmler kazandırmaya çalışıyoruz.

* Bundan sonra ne yapmak istiyorsunuz?
Gelibolu projesini hayata geçirmek... Belki bir sonraki röportajımız için Oscar töreninin yapıldığı otelin cafesinde buluşuruz... Çünkü çok farklı bir proje tasarladık.

* Size kim destek olacak?
Avustralya ile birlikte yapmayı planlıyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor.
Haberin fotoğrafları