kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yabancılar, otoyollara çıkmak için yerli devlerle masaya oturdu

Seçkin ÜREY EKONOMİ
Otoyollar için yabancılar ilk ortaklıkları kurdu bile. Akfen Portekizli Brisa ile Doğuş-Doğan, Autostrade ile Global ise Deutsche Bank ve Macquarie'yle birlikte hareket edecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yabancılar, otoyollara çıkmak için yerli devlerle masaya oturdu
Hükümetin bu yıl yapılacağını açıkladığı otoyol ve köprü özelleştirmelerinde ortaklıklar şekillenmeye başladı. Çok sayıda potansiyel yabancı yatırımcının kendine yerli ortak aradığı otoyol özelleştirmesinde ilk eşleşmeler de başladı. Edinilen bilgiye göre Doğuş ve Doğan Grubu ile İtalyan otoyol işletmecisi Autostrade, özelleştirmede beraber hareket edecek. TAV'ın ortağı Akfen de Portekizli Brisa ile işbirliğine gitme kararı aldı. Global Yatırım Holding ise özelleştirmelere Deutsche Bank ve Avustralyalı finans grubu Macquarie ile birlikte girecek.

İSPANYOLLAR DA İSTEKLİ
Doğuş ve Doğan ile işbirliği yapacak Autostrade, ilgisini daha önce de açıklamıştı. Şirket, ülkesinde 3 bin 400 kilometre otoyolun işletmeciliğinin yanı sıra İngiltere ve ABD'de de aynı hizmetleri görüyor ayrıca yol inşaatı da yapıyor. Avusturya'nın otoyol ağının ödeme sistemlerini yöneten Autostrade'nin cirosu 3.1 milyar Euro ve bunun 2.6 milyar Euro'sunu otoyol geçiş ücretlerinden kazandı. Portekizli Brisa ise ülkesinde bin70 kilometrelik otoyol ağı işletiyor. Ayrıca Brezilya'nın en büyük otoyol işletmecisi CCR'de hissesi var. Şirketin yüzde 10'u ise Avrupa'nın en büyük otoyol işletmecisi İspanyol Abertis'e ait. Brisa'nın yıllık cirosu 586 milyon Euro civarında. Global Yatırım Holding'in partneri arasında yer alan Deutsche Bank, dünyanın finans devleri arasında yer alıyor. Otoyol ve köprülerle ilgilenenlerin başında İspanyollar geliyor. Türk şirketleriyle görüşen İspanyol firmaları ise Fortune 500'de 441'inci sırada olan Grupo Ferrovial, yine Fortune 500'de 443'üncü olan ACS, aynı zamanda çimonto üreticisi olan FCC, Sacyr, Cintra ve Sacyr'den oluşuyor. Öte yandan Türkiye'den Alarko, Enka, Limak, Zorlu, Nurol, Soyak ve Kolin de özelleştirme ile YİD'lerle ilgilenen ve yabancılarla görüşme yapan firmalar arasında geçiyor.
Haberin fotoğrafları