Okulu bırakanlar şimdi af bekliyor
Ferhat ÜNLÜ / HABER MERKEZİ
Üniversitelerde türban yasağını kaldıran anayasa değişikliği onaylanırsa on yıl önce okuldan ayrılan türbanlılar bile üniversiteye dönmeyi düşünüyor..
Üniversitelerde türban yasağının uygulanmaya başlandığı 1997'de başını açmayan çok sayıda kız öğrenci okuldan ayrılmak zorunda kalmıştı. Bu öğrencilerden maddi durumu elverişli olanlar yurtdışında eğitimine devam etti, büyük şehirlere okumak için gelenler memleketlerine döndü, bazı öğrenciler de evlendi ve ev hanımı oldu. Zehra Kaya, 1988 yılında üçüncü sınıfta okuldan ayrılıp evlenmiş. Şimdi okuluna dönüp arkeolog olma planı yapıyor. Gülsüm Alpay ise Sosyoloji mezunu, yüksek lisans yaparken yasak başlayınca devam etmemiş. Dönmek için bir af bekliyor. 7 yıldır ÖSS'ye girmeyen Merve Bican ise şimdi üniversite sınavlarına girmeye hazırlanıyor.
Çene altı modeli uygulanamaz
İstanbul Üniversitesi sosyoloji bölümünden 1997'de mezun olan Gülsüm Alpay, yüksek lisansı kazandıktan sonra kendi okuluna kayıt yaptıramamış. Daha sonra Marmara Üniversitesi'ne başvurmuş, bir yıl okula gitmiş, ancak ikinci yıl izin verilmemiş. Okuldan ayrıldıktan sonra evlenmiş. Alpay, "Benim dönebilmem için af çıkarılması gerekiyor. Çene altı modelinin uygulanmasını ise imkânsız buluyorum. Yani bir modacı gibi bu konuda modeller üretmek yersiz" diyor.
Bulaşık yıkamaya mahkûm edildik
Zehra Kaya İstanbul Üniversitesi'nde arkeoloji okurken üçüncü yılda türban yasağı nedeniyle eğitimini bıraktı. İki çocuğu olan Kaya, " Eşim de benimle aynı dünya görüşünde. O bitirdi ve şimdi çalışıyor. Ben mezun olamadığım için çalışma şansı bulamadım" diyor. Kaya, eğitimli bir kitlenin başörtüsü taktığı için evde bulaşık yıkamaya mahkûm edildiğini söylüyor. Kaya, anayasa değişikliği sonrasında, 3. sınıfından terk ettiği okuluna dönmeyi planlıyor.
7 yıl aradan sonra sınava gireceğim
Merve Bican ise türban yasağı olduğu için liseyi bitirdikten sonra üniversite sınavlarına hiç girmemiş. Türbanlı olduğu için 7 yıldır sınavlara girmek için girişimde bulunmayan 24 yaşındaki Merve Bican bu yıl ilk kez üniversite sınavına hazırlanacak. Bican anayasa değişikliği onaylandıktan sonra üniversiteye gidip psikolojik danışmanlık okumak istediğini belirtiyor. Bican, Meclis'te anayasa değişikliğiyle kabul edilen "çene altı" formülüne ise tepkili.
Yayın tarihi: 13 Şubat 2008, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/13//haber,10D37FD71AF9469D8F6CB29473212114.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.