kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Büyük bir faciayla karşı karşıyayız'

Yeni Haber
Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Mehmet Ali İrtemçelik, 9 Türkün yanarak can verdiği Ludwigshafen kentinde ölenlerin yakınları, belediye başkanı, emniyet müdürü ile görüştü. Yangının meydana geldiği binanın önüne kentin belediye başkanı Eva Lohse ile birlikte gelen ve olay yerine çelenk koyan İrtemçelik, görüşmelerinin ardından yangında hangi ihtimalin belli olduğunun göründüğünü dile getirdi.

CİDDİYETLE ARAŞTIRILMALI

İrtemçelik, Belediye başkanı Lohse ile birlikte olay yerinde bir dakikalık saygı duruşuında da bulunduktan sonra medya mensuplarına açıklama yaptı. İrtemçelik açıklamasında, "Olayın büyük bir ciddiyetle araştırılmasını, soruşturulmasını, sonuçlandırılmasını önemle beklemekteyiz. Yerel eyalet makamlarının 50 kişilik bir araştırma soruşturma komisyonu kurmayı istemiş olmalarını geleceğe dönük, olayın aydınlatılacağına ilişkin bir iyimserlik nedeni olarak yorumluyorum" dedi.

BECK ACELE ETTİ

İçinde zerre kadar insanlık olan herkese başsağlığı dilediğini de ifade eden İrtemçelik, eyalet başbakanı Kurt Beck'in açıklamalarını acele edilmiş bir açıklama olarak değerlendirdi. İrtemçelik, "İnceleme tamamlanmadan duygularla yapılmış bir açıklama oldu" diye konuştu. İrtemçelik Yurtdışı Türklerinden Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu'nun da olay yerine teknik bir ekiple geleceğini kaydetti.

CENAZELER EVİN ÖNÜNDEN KALKSIN

Yangında yakınlarını kaybeden Cevdet ve Kamil Kaplan ile de görüşen İrtemçelik, "Tüm Türkiye sizlerle" dedi. Yangında eşini, beş torunu ve iki gelinini kaybeden Cevdet Kaplan'ın cenazelerin yangın evinin önünden kaldırılma isteğine ise, "Hem genel yetkililerle hem de Mainz'ta eyalet yetkilileri ile de görüşeceğim. Ne gerekiyorsa, ne uygun olacaksa o yapılacak" şeklinde konuştu. Büyükelçi ayrıca, görgü tanığı olan ve olayın kundaklama olduğunu ifadelerinde belirten yaşındaki Bedriye ve Aylin Kaplı adlı 8 ve 9 yaşlarındaki iki kızla da görüşerek, ayrıntılı bilgi aldı. Doğum günü olduğu için arkadaşını çağırmaya giderken, yangını çıkardığı öne sürülen kişiyi gördüğünü belirten küçük kızla konuşan İrtemçelik, "Çok acı bir olay yaşandı, siz de buna tanık oldunuz. Sizin iyi büyüyüp faydalı insanlar olmanızı diliyorum. Yine de doğum günün kutlu olsun" dedi. İrtemçelik, Emniyet müdürü Wolfgang Fromm'dan da bilgi aldı.