Malzemeler
* 350 gram kırmızı mercimek (unlu suyu gidinceye kadar yıkanmış)
* 350 gram köftelik bulgur
* 170 mililitre zeytinyağı
* 2 adet soğan (ince kıyılmış)
* 2 çorba kaşığı kırmızıbiber salçası
* 1 tatlı kaşığı kimyon
* 1 tatlı kaşığı pul kırmızıbiber
* Tuz (arzu edilen miktarda)
* 1 litre su
* 1 demet taze soğan (ince kıyılmış)
* 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)
* 1 çorba kaşığı tarhun (ince kıyılmış)
Yağın yarısını ısıtıp, soğanları ekleyin, soğanlar sararıncaya ve yumuşayıncaya kadar yaklaşık 5 dakika soteleyin. Biber salçası, kimyon, pul kırmızıbiber, tuz ve suyu katın. Su kaynama noktasına gelince kırmızı mercimekleri ilave edin, bir kez karıştırın ve kısık ateşte mercimekler iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Kalan yağı, bulguru katıp bir iki kez karıştırın, tencerenin kapağını kapatıp 15-20 dakika dinlendirin. Taze soğan, maydanoz ve tarhunu ekleyip iyice harmanlayın. Hazırladığınız harçtan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alıp köfte şekli verin.
Pirinçli börek
Malzemeler
* 1 paket hindi kıyma
* 100 gram pirinç
* 250 mililitre su
* 4 adet yufka
* 100 mililitre zeytinyağı
* 1 orta boy soğan (ince çintilmiş)
* 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
* Tuz, karabiber (arzu edilen miktarda)
* 1 yumurta
Pirinci yıkayın, su ilave edip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Isıtılmış dört çorba kaşığı yağda soğanları 5 dakika soteleyin. Kıymayı ilave edip, karıştırarak 5 dakika daha soteleyin. Pirinç, maydanoz, yumurtanın beyazı, tuz ve karabiberi katıp harmanlayın. Yufkayı yayın, üzerine yağ gezdirip ikinci yufkayı yayın. Yufkaları yağlanmış 30 cm. çapındaki fırın tepsisine hafif buruşturarak yerleştirin. Üzerine hazırladığınız harcı yayın. Kalan iki yufkanın aralarını da yağlayarak ve yufkaları hafif buruşturarak harcın üzerine yerleştirin. Bir çorba kaşığı yağ ile yumurta sarısını çırpıp, yufkanın üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 35 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Selanik gevreği
Malzemeler
* 5 yumurta
* 1 su bardağı şeker
* 1.5 su bardağı sıvıyağ ve margarin karışımı
* 1 paket fındıklı krokan
* 1 paket fıstıklı krokan
* 1 çorba kaşığı anason
* 2 çorba kaşığı meyve şekerlemesi
* 2 çorba kaşığı sirke
* 500 gram un
Unu eleyin, bütün malzemeleri ekleyerek hamur yapın. Yağlanmış fırın tepsisine hamuru aynı kalınlıkta yayın. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 20 dakika pişirin. Fırından çıkartın. Tepsideki hamuru ters yüz edin. Tekrar tepsiye koyup, 2 cm. eninde, 15 cm. boyunda dilimler kesin, tekrar fırına verin. Gevrekleşinceye kadar fırında pişirin.
Yayın tarihi: 4 Şubat 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/02/04/gny/haber,C1962ACB25C848C39727CC6E4E9CCE23.html
Tüm hakları saklıdır.