kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Türkiye'yle müzakere tüm Avrupa'nın kararı"

Yeni Haber
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, "Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin karşı olması Türkiye'nin AB üyeliğini nasıl etkiler?" yönündeki soru önergesini yanıtlarken, "Komisyon Türkiye'yle katılım müzakerelerinin 2005'te tüm Üye Devletler ve Aralık 2006'da Konsey tarafından kabul edilen müzakere çerçevesi temelinde devam etmesi gerektiğini düşünmektedir" dedi.

Rehn, Rum kökenli Avrupa Parlamentosu Üyesi Marios Matsakis'in, "Türkiye'nin katılım süreci şu sıralarda yavaşlasa bile sürüyor. Katılım müzakerelerinin başlaması kararı Konsey, Komisyon ve Parlamento tarafından kabul edilmiştir. Türkiye'nin AB'ye katılımının avantajları geniş biçimde tartışılmaktadır" görüşünün yeraldığı soru önergesini yanıtladı.

Müzakerelerin başlamasından üç yıl sonra Fransız Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin kamuoyuna yönelik ve özel olarak Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine karşı olduğunu açıkladığına dikkat çeken Matsakis şu soruları yöneltti:

"-Komisyon, Türkiye'nin katılım sürecine büyük zarar verecek bu gibi açıklamalarla mutabık mıdır?

-Ayrıca, bunlar Türkiye'de hızlı demokratik reformlar getirme çabalarını zayıflatmaz mı.

-Ek olarak Sayın Sarkozy'nin olumsuz açıklamaları, AB'nin Birlik ve Uyum politikalarına zarar vermez mi?"

REHN: MÜZAKERELER TÜM AVRUPA'NIN KARARI

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise yanıtında, "Komisyon Türkiye'yle katılım müzakerelerinin 2005'te tüm Üye Devletler ve Aralık 2006'da Konsey tarafından kabul edilen müzakere çerçevesi temelinde devam etmesi gerektiğini düşünmektedir" dedi.

Bu yaklaşımın AB Konseyi'nin 10 Aralık 2007'de de izlendiğini kaydeden Rehn, Türkiye'yle müzakerelerin uzlaşılan çerçeveye göre devam ettiğini Avrupa ulaşım ağları ve Tüketici ve Sağlık koruma başlıklarının Bakanlar Düzeyindeki Katılım Konferansı'nda 19 Aralık'ta açıldığını bildirdi. Olli Rehn, "Türkiye'yle bugüne kadar altı başlık açılmıştır ve Komisyon 2008 yılında daha fazla başlığın açılmasını ummaktadır" dedi.

(ANKA)