kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Ocak 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karamanlis Türkiye'den ayrıldı

Yeni Haber
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, ziyaretini tamamlayarak, özel uçakla saat 16.15'te Türkiye'den ayrıldı.

Karamanlis'i, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde, Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Valisi Muammer Güler, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve öteki ilgililer uğurladı.

Atatürk Havalimanına gelmeden önce Beyti Restoranda öğle yemeği yiyen Karamanlis ve beraberindeki heyet, uçağın bulunduğu aprona araçla geçtiler.

Karamanlis, eşi Nataşa ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, uçağa binerken kendilerini uğurlamaya gelen Türk heyetine el salladılar.

KARAMANLİS İLE BERABERİNDEKİLER, ÖZEL FENER RUM LİSESİNİ ZİYARET ETTİ

Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Özel Fener Rum Lisesi'ni ziyaret etti.

Kostas Karamanlis, eşi Nataşa Karamanlis ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile Ankara Büyükelçisi Foti Ksidas ve İstanbul Başkonsolosu Alexis Alexsandris'in de aralarında bulunduğu heyetle, Özel Fener Rum Lisesi'ne gelişlerinde öğrenciler tarafından karşılandı.

Karamanlis ve Bakoyanni kendilerine çiçek sunan öğrencilerle sohbet ettikten sonra, okulun girişinde bekleyen Fener Rum Patriği Bartholomeos ile üst kattaki salona geçtiler. Burada yapılan törende Özel Fener Rum Lisesi Müdürü Victorya Lemopolo, Rumca ''hoş geldiniz'' konuşması yaptı. Konuk Başbakan Kostas Karamanlis de törende bulunanlara Rumca hitap etti.

Fener Rum Patriği Bartholomeos ise Türkçe metni dağıtılan Rumca konuşmasında, ''Dünden beri sizleri ağırlayan medeniyetlerin buluştuğu ve 2010 yılında Avrupa Başkenti olmaya hazırlanan bu tarihi şehirde, kanun ve nizamlara itaatkar olarak varlığını sürdüren biz Rumlar, ziyaretinizden tarihi kararlar beklemekteyiz'' dedi.

Bartholomeos, ziyaretin zamanlama olarak, ''Türkiye'nin, Avrupa ailesine katılım konusunda Yunan hükumetinin de desteklediği, istikrarlı adımlarla ilerlemekte olduğu, Rum cemaat kurumlarının yeni yönetim kurullarıyla yeniden yapılandığı, güçlendiği, taze umutlarla ve iyimser beklentilerle geleceğe baktığı bir döneme denk geldiğini'' vurguladı. Fener Rum Patriği Bartholomeos, sözlerine şöyle devam etti:

''İki ülke ilişkilerinde soğukkanlı ve yapıcı çabalarınızla Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Balkanlar'da ve Avrupa'da barışçıl liderler olmanıza Yüce Tanrı'ya duacıyız. Sarsıntılı ve acılı dünyamızda Türkiye ve Yunanistan, Mustafa Kemal Atatürk ve Elefterios Venizelos'un geniş vizyonuna sağdık kalarak, iyi komşuluk ilişkileri içinde, bölgemizde iş birliğinin ve barışın liderliğini yapmalıdırlar.

İsa Mesih, İncil'de barışı tesis edenleri övmektedir. Dileriz Yeni Zelenda'nın örnek teşkil eden Savunma Bakanlığının adını 'Barış ve Silahsızlanma Bakanlığı'' şeklinde değiştirmesi gibi, gün gelir bu iki ülke de aynı yoldan giderek, bölgelerinde barışın sancaktarlığını yaparlar.''

Bartholomeos, bugün Yunanistan'a dönecek olan Karamanlis'e ''iyi yolculuklar'' dileyerek, sözlerini ''Bizi unutmayın '' diyerek tamamladı. Konuşmaların ardından Özel Fener Rum Lisesi Müdürü Lemepolo, Karamanlis ve Bakoyanni'ye üzerinde okulun kabartması olan gümüş birer tabak hediye etti. Tören öğrencilerin, okulun 550. yılı dolayısıyla bestelenen marşı söylemeleriyle sona erdi.

Kostas Karamanlis, eşi Nataşa Karamanlis ve Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni törenin ardından okulu gezerek yetkililerden bilgi aldı.

ERDOĞAN KARAMANLİS'İN ZİYARETİNİN İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİ AÇISINDAN TARİHİ BİR ÖNEMİ OLDUĞUNU BELİRTTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Akdeniz'de, Balkanlar'da, Avrupa'da istikrarın sağlanması, enerji arz güvenliği, enerji yollarının çeşitliliği gibi birçok alanda ortak hareket ettiğimiz sürece, bundan karlı çıkacak olan, en başta iki ülkenin halkı olacaktır'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Türk-Yunan İş Forumunda, "Değerli dostum, Sayın Başbakan Karamanlis" diyerek başladığı konuşmasında, ziyaretin Türkiye-Yunanistan ilişkileri açısından tarihi bir öneme haiz olduğunu söyledi.

Erdoğan ''Zira, 49 yıllık bir aradan sonra gerçekleşen bu resmi ziyaretin... Özel ziyaretler oldu. Onlar ailevi ziyaretler ama bu resmi ziyaretin ardından inanıyorum ki ilişkilerimiz her yönden daha ileri noktalara taşınacaktır'' dedi.

Ziyaretin diğer bir anlamının da, Yunanistan iş çevrelerinden üst düzey heyetin ziyarete katılmış olması olduğunu kaydeden Erdoğan, bunun da ziyarete farklı bir anlam kazandırdığını vurguladı.

Bugünün dünyasında artık barışın da, istikrarın da, kalkınmanın da temelinde ekonomik ve ticari işbirliklerinin özel bir yer tuttuğuna işaret eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bugün AB'yi oluşturan ülkelerin yakın tarihine baktığımızda birçoğunun birbiriyle uzun yıllar boyunca savaştığını, binlerce vatandaşını bu savaşlarda kaybettiğini, bu savaşlar, çatışmalar neticesinde de ekonomik refahtan pay alamadığını biliyoruz. Yine Avrupa içinde birçok ülkenin tarih boyunca sınırlarına bakınca uzun yıllar süren ihtilaflar yaşandığını da biliyoruz. Ancak, bütün bu savaşlar, çatışmalar, ihtilaflar, Avrupa demir ve çelik birliğinin kurulmasıyla sona ermiş, Avrupa dünyanın en istikrarlı, kalkınmış ve barış içindeki bölgesi haline gelmiştir.

Neden? Çünkü burada ortak çıkarlar söz konusu... Ortak vizyon, ortak bir ufuk, ortak bir hedef söz konusu... Ortodoks, Protestan, Katolik, Müslüman, siyah beyaz gibi ayrımlar ortadan kalkmış, sınırlar ortadan kalkmış, hatta farklı para birimleri ortadan kalkmış ve dünyaya örnek teşkil edecek bir değerler havuzu oluşmuştur."

Türkiye'nin Yunanistan'la ilişkilerinin sadece tarihten beslenmediğini, aynı zamanda geleceğe uzanan bir bakış açıları olduğunu söyleyen Erdoğan, ''Evet ortak bir tarihimiz, kültürel değerlerimiz var. Yemek, müzik kültürümüz, giyim kuşam kültürümüz ortak bir havuzdan, Akdeniz ve Ege'den besleniyor. Ancak bunun da ötesinde AB üyesi ve AB üyeliğine aday iki komşu ülke söz konusu...'' dedi.

Erdoğan, Akdeniz'de Balkanlar'da, Avrupa'da istikrarın sağlanması, enerji arz güvenliği, enerji yollarının çeşitliliği gibi birçok alanda ortak hareket edildiği sürece, bundan karlı çıkacak olanın en başta iki ülkenin halkı olacağını vurguladı.

''İSTİYORUM VE ARZU EDİYORUM Kİ ARAMIZDAKİ SORUNLAR İMKANLARIMIZI VE FIRSATLARI GÖLGELEMESİN''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasında şu anda ekonomik olarak bir adım atıldığını ve ülkelerin müteşebbislerinin bir araya geldiğini ifade ederek, ''Diyorum ki ülkelerimizin medyası da bu işe destek versin sürekli olarak bu işleri tahrik etmesinler'' dedi.

Türk-Yunan İş Forumunda konuşan Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki sorunları, ihtilafları, anlaşmazlıkları yüzyıldan bu yana konuştuklarını, bunları konuşmaya da devam edebileceklerini belirterek, geçenlerde Ankara'daki görüşmede bir gazetecinin ''Bir 49 yıl daha bekleyecek miyiz?'' şeklindeki sorusunda haklı olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın, ''Bizim pek beklemeye niyetimiz yok, bu işleri çözelim bitirelim. Hak hukuk çerçevesi içerisinde adil, kapsamlı, kalıcı kararlarla bu yola, küresel barışa zemin oluşturacak şekilde devam edelim'' şeklindeki sözleri salondan büyük alkış aldı.

Dünyanın, iki ülke arasındaki sorunlara benzeyen sorunlarını çözüp geleceğe baktığını, kendilerinin de bu adımları attığını, bu sorunlara takılıp kalmanın kendileri, halkları, ülkeleri ve bölgelerinin geleceği için çok büyük bir kayıp olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Burada bir şeyi özellikle vurgulamak istiyorum. Öyle zannediyordum ki halklarımız noktasında bu bakışı besleyen bazı kurum ve kuruluşlarımızın buna yardımcı olması lazım. 'Bunu sadece siyasilerle çözeriz' dersek yanlış olur. Kurum ve kuruluşların da buna katkısı gerekir. Şu anda ekonomik olarak bir adım atılıyor. Ülkelerimizin müteşebbisleri bir araya geliyor. Ama diyorum ki ülkelerimizin medyası da bu işe destek versin, yazılı ve görsel medyası bu işe destek versin, sürekli olarak bu işleri tahrik etmesinler. Burada çok ciddi sıkıntımız var. Bizim medyamızda da bu sıkıntı var. Yunanistan medyasında da bu sıkıntı var. Maalesef var. Bunu aşmamışlar.

Efendim, 'Yunanistan Başbakanı Türkiye'yi ziyaret etti, ama eli boş dönüyor' bu tür başlıkları atmak mıdır önemli olan, yoksa şu bardağın dolu tarafını göstermek midir önemli olan... İyi niyet budur, ama siz bardağın boş tarafını göstermek isterseniz, var burada bir boş bir şey. Ama biz doluyu gösterelim. Bizi bunun gayreti içerisindeyiz.''

''AİLECE GÖRÜŞÜYORUZ''

Erdoğan, şu anda Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis ile ailece görüştüklerini ifade ederek, ''Dora ile ailece görüşüyoruz. Çocuklarımız arkadaş, istiyoruz ki aradaki bu sıkıntılar aşılsın. Şurada, Türkiye'den bağırdığımız zaman Yunanistan'dan duyulur, bu denli birbirimize yakınız'' diye konuştu.

İki ülke arasındaki bağları güçlendirmek, kuvvetlendirmek istediklerini dile getiren Erdoğan, Türkiye'ye giren finans sektöründe Yunanistan'ın dev bankaları bulunduğunu, aynı şekilde karşılıklı müşterek yatırımlar olduğunu, bütün bunlarla beraber bir adım atıldığını söyledi.

Erdoğan, ''Karşılıklı olarak birbirimizde yaşayan vatandaşlarımız var. 150 bin civarında soydaşımız Yunanistan'da yaşıyor. Aynı şekilde şu anda ülkemizde sayısı az miktar da olsa yaşayan Rum vatandaşlarımız var. Ancak bizim vatandaşlıktan çıkarılmamış on binlerce Rum vatandaşımız şu anda dünyanın değişik ülkelerinde yaşıyor. Bu ziyarette Sayın Karamanlis'e söyledim. Türkiye'de onlar için vatandaşlıktan çıkarılmadıkları için burada yaşamalarının zemini hazır. Bu noktada her hangi bir sıkıntı söz konusu değil'' diye konuştu.

Aralarındaki sorunların imkanlarını ve fırsatları gölgelememesini istediğini ve arzu ettiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''İstiyor ve arzu ediyorum ki aramızdaki anlaşmazlıklar bir an önce barışçıl çözümlere kavuşsun, ortak geleceği birlikte ele alalım ve bu geleceği birlikte inşa edelim. Sorunlu bölgelerde fazla yoğunlaşıp orada takılıp kalmayalım. Sorunsuz bölgeden yolumuza devam edelim. Edelim ki bir taraftan da sorunlarımızı çözmeye devam edelim. Önemli olan o mutlu yarınlara ulaşabilmektir.''

Türkiye ile Yunanistan arasındaki işbirliğinin her geçen gün artıyor olmasından büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Erdoğan, daha da sevindirici olanın artık işbirliğinin hükümetler ve resmi yetkililerle sınırlı olmaktan çıktığını, iş çevreleri başta olmak üzere sivil toplum örgütleri, aydınlar ve medyanın da bu noktada ciddi işbirliklerine girdiğini kaydetti.

Bunun son derece umut verici bir gelişme olduğunu ifade eden Erdoğan, özellikle iş çevrelerinin yoğunlaştıracağı işbirliğinin iki ülke arasındaki ilişkilere de olumlu yönde yansıyacağını, iki ülke için de çok farklı bir dönem başlayacağına inandığını söyledi.

''İNŞALLAH EXPO İZMİR BİZİM İÇİN BİR BARIŞ FUARI DA OLMUŞ OLACAK''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'in EXPO 2015 adaylığıyla ilgili olarak, ''İnşallah EXPO bizim için bir barış fuarı da olmuş olacak. Bunu birlikte paylaşmış, birlikte zenginleştirmiş olacağız'' dedi.

Türk-Yunan İş Forumunda konuşan Erdoğan, Türkiye ekonomisinin, son dönemde çok köklü bir dönüşüm gerçekleştirdiğini, bölgesinde adeta parlayan bir yıldız ekonomi haline geldiğini, ekonomide kaydedilen başarıların, Türkiye'ye çekilen küresel yatırım nedeniyle olduğunu söyledi.

Erdoğan, önceki yıl yabancı yatırımların 20 milyar dolar olduğunu, 2007'de de 20 milyar doları yakaladıklarını ifade ederek, bu rakamların daha da artmasını hedeflediklerini, yatırım ortamını iyileştirme çabalarının uzun soluklu bir yolculuk olarak devam ettiğini ve bunu bu şekilde sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Bu süreçte önemli ulaşım ve telekomünikasyon yatırımları gerçekleştirdiklerini dile getiren Erdoğan, karayollarının iyileştirilmesi, demiryolları ve hava yolları ile gemi inşa sanayinde önemli atılımlar yaptıklarını, telekomünikasyonda tekeli kaldırdıklarını ve bilgi toplumuna dönüşüm yolunda hızlı bir değişim sürecini başlattıklarını kaydetti.

Bu dönemde bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasında Türkiye'nin dünya birincisi olduğuna işaret eden Erdoğan, ''2023 yılında, yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümünde hedefimiz, Türkiye'yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek. Bu hedeften sapmamız asla söz konusu değildir'' diye konuştu.

Erdoğan, reformları kararlılıkla gerçekleştirecek ve Türkiye'nin potansiyelini en iyi şekilde ortaya çıkarmanın mücadelesi içerisinde olacaklarını belirtti.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARİ İLİŞKİLER

Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ilişkilere de değinerek, ikili ticaret hacminin bir önceki yıla oranla yüzde 42 artışla 2006'da 2 milyar avro düzeyine ulaştığını, geçen yıl da ticaret hacmindeki büyümenin devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin Yunanistan'ın 5. büyük ticaret ortağı haline geldiğini vurgulayan Erdoğan, ''Amacımız, ticaret hacmimizi önümüzdeki yıllarda 4 milyar avro düzeyine çıkarabilmektir ve bunu da başarabiliriz'' dedi.

Yunan girişimciler tarafından Türkiye'de gerçekleştirilen doğrudan yatırımların değerinin yaklaşık 4,5 milyar avro düzeyine ulaştığını ve bu trendin devam etmesini dilediklerini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Ülkemizdeki Yunan yatırımlarını zenginliğimizin parçası olarak görüyoruz. Türk yatırımcıların, girişimcilerin de Yunanistan'a yatırımları yoğun bir şekilde devam ettirmesi bizim arzumuz, talebimiz ve teşviğimiz. İş adamlarımızın Yunanistan ile olan münasebetlerini kolaylaştırıcı bazı tedbirler almakta da fayda görüyorum. Ziraat Bankasının Atina ve Gümülcine'de şubelerinin, inanıyorum ki bu süreci hızlandırmaya çok ciddi katkılarda bulunacaktır.''

Turizm alanında Ege'de işbirliği alanları oluşturabileceklerini belirten Erdoğan, Türkiye'ye yılda 450 bin dolayında Yunan turist geldiğini, vize kolaylıkları sağlanabildiği takdirde Yunanistan'ı ziyaret edecek Türk turist sayısının da mutlaka artacağını söyledi.

Erdoğan, ''Yine otel ve yatçılık sektörlerinde üçüncü ülkelerden gelen turistlere yönelik işbirliği imkanlarını değerlendirmeliyiz. Ege Denizi'ne bütüncül bir anlayışla yaklaşırsak hem bu bölgeyi hem de yangın, çevre kirliliği, insan kaçakçılığı, ulaşım güçlüğü gibi sorunları hep birlikte daha kolay aşarız diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

''YANGINLARA KARŞI VERECEĞİMİZ MÜCADELELER ÖNEM ARZ EDİYOR''

Yunanistan ve Türkiye'de, geçtiğimiz yıllarda yaşanan orman yangınlarına değinen Erdoğan, ''Bu, her iki ülkemizin de sıkıntılı bir yanı. Buna karşı ortak tavır almak suretiyle özellikle ön tedbirleri almak, dayanışma halinde bu yangınlara karşı vereceğimiz mücadeleler önem arz ediyor diye düşünüyorum'' dedi.

Erdoğan, ortak ulaşım projeleriyle, kıyı ticaretiyle ülkeleri birbirine ve bölgeye bağlayarak halkların refahına daha fazla katkı yapabileceklerini ifade ederek, kara ulaştırması, sivil havacılık ve deniz ulaştırması gibi alanlarda atılacak adımlarla işbirliğini geliştirebileceklerini söyledi.

Erdoğan, enerjide işbirliğinin başladığını, gerçekleştirilen işbirliği ile Hazar Havzası olmak üzere Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde yer alan büyük doğal gaz kaynaklarının Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa'ya ulaşacağını kaydederek, bu şekilde AB'nin enerji hatlarının çeşitlendirilmesi çabalarına da birlikte katkı yaptıklarını söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin, enerji alanında büyük potansiyel barındırdığını, Doğu-Batı ve Kuzey-Güney eksenlerinde transit ülke haline geldiğini, Ceyhan terminalini enerji ticaret merkezi haline dönüştürdüklerini, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattının faaliyete geçtiğini, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğal Gaz Boru Hattına işlerlik kazandırdıklarını anlattı.

Erdoğan, Samsun-Ceyhan petrol boru hattı ile ilgili çalışmaların devam ettiğini bildirerek, Türkiye'nin, bu projelerin hayata geçmesiyle birlikte AB'nin doğal gazda 4. ana arteri olmak yolunda önemli bir adım atmış olacağını vurguladı.

''KARARLILIĞIMIZLA BÜTÜN GÜÇLÜKLERİ AŞABİLİRİZ''

Başbakan Erdoğan, ''Şurası bir gerçektir ki, Türkiye ile Yunanistan, mevcut işbirliği ve ortaklıklarını daha ileriye taşıdıkça güçlükleri de aşacak ve bu işbirliğinden kazançlı çıkacaktır. Ben inanıyorum ki kararlılığımızla bütün güçlükleri aşabiliriz. Gelecek kuşaklara sorunlar yerine, işbirliği imkanlarıyla bezenmiş, barış ve refaha dayalı bir ortak miras bırakmalıyız. Bunu bırakmak için imkanlarımız, fırsatlarımız da mevcut'' diye konuştu.

Karamanlis'in, konuşmasında, İzmir'in EXPO 2015 adaylığı ile ilgili kararlarını açıkladığını da ifade eden Erdoğan, şöyle dedi:

''Bu bizi ayrıca mutlu, memnun etti. İnşallah EXPO İzmir, bizim için bir barış fuarı da olmuş olacak. Bunu birlikte paylaşmış, birlikte zenginleştirmiş olacağız. Ege'de zaten karşılıklı bizim için bir barış fuarı da inşallah olmuş olacak. İnanıyorum ki dünyaya örnek bir EXPO olacak. 31 Mart'ta Milano ile İzmir arasında olacak bu finali kazanmak suretiyle... Bu finali kazandıktan sonra hazırlıklarımızı ona göre yapmış olacağız.''

Erdoğan, konuşmasını tamamlarken, ''Yunanistan Başbakanı, sevgili dostum Karamanlis ve beraberindeki heyet üyelerini ülkemizde ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti bir kez daha ifade etmek istiyorum. Başbakan Sayın Karamanlis, şahsınızda komşu Yunanistan halkına halkımızın dostane selamlarını gönderiyorum'' şeklinde konuştu.

(AA)