kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Ocak 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Patrona ödünç işçi takviyesi yapılacak

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Son şekli verilen yeni "İstihdam Paketi" ile işverenlere hem süper teşvikler hem de caydırıcı cezalar geliyor. İşini kaybedenlerin İşsizlik Sigortası'ndan yararlanması için prim ödemesi gereken gün sayısı düşürülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, paketi SABAH'a açıkladı

Gençleri işe alan patronlara yüzde 100'e varan kademeli prim indirimi öngörülüyor. Ödünç işçi modeli yaygınlaştırılıyor. Valilere, istihdamı artırmak üzere işadamı gibi çalışma rolü veriliyor. Sosyal Güvenlik Yasası önümüzdeki hafta Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nun gündemine gelecek

BAKAN ÇELİK SABAH İÇİN İSTİHDAM PAKETİNİ AÇIKLADI
İŞSİZLİK SİGORTASINDA PRİM GÜN SAYISI DÜŞECEK
İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşulları kolaylaştırılıyor. Halen 600 gün prim ödeyenlere 6 ay süreyle (180 gün) ödeme yapılabiliyor. Burada prim ödeme gün sayısı 510'a çekilecek. 900 gün prim ödeyene 8 ay (240 gün) işsizlik ödeneği veriliyor. Bu süre 810'a inecek. 1080 gün prim ödeyene 10 ay (300 gün) işsizlik ödeneği verilirken, bu süre 1020 güne çekilecek. Düzenleme İşsizlik Sigortası Fonu'na 170 milyon YTL yük getiriyor.

KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRANA HAPİS KRİTERİ GELİYOR
Kaçak işçi çalıştırana Fransa'da 45 bin Euro idari para cezası ve 5 yıl hapis, Hollanda'da 45 bin Euro- 1 yıl hapis, Finlandiya'da 1 yıl hapis, Almanya'da 500 bin Euro'yu geçmemek üzere idari para cezası-5 yıl hapis cezası veriliyor. Türkiye'de ise asgari ücret kadar idari para cezası var. İş gücünün işverene maliyetinde OECD ortalamasına gelirsek, yaptırımları arttırma hakkımız doğar.

5 PUAN İNDİRİM NASIL OLACAK?
SSK İşveren payında 5 puanlık indirimin hukuki sonuçları da olabilir. Örneğin SSK primi inerse Bağ-Kur'lu da hem işçi hem de işveren primi ödediği gerekçesiyle, eşitlik ilkesine aykırılık iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne gidebilir. İşveren priminde 5 puanlık indirimin istihdamın teşvik edecek şekilde uygulanmasını savunuyoruz.

İŞVERENİN İSTİHDAM MALİYETİ DÜŞECEK
İmalat sanayisinde işgücünün işverene maliyeti yüzde 42.8. Asgari geçim indirimiyle bu oran yüzde 39.8'e indi. Sigorta priminde 5 puanlık indirimle yüzde 36.5'e gerileyecek. Ancak OECD ülkelerinde evli, 2 çocuklu bir işçinin işverene maliyeti yüzde 26. Yani aradaki 10 puanlık farkı gidermek zorundayız.

GENÇLER İÇİN SÜPER TEŞVİK
18-29 yaş arasındaki gençlerin istihdamına özel önem veriyoruz. Bu grupta 2.7 milyon nüfus var. Gençlerin 1.7 milyonu işsiz, 1 milyonu kayıt dışı. Genç istihdamı için 5 yıl süreli teşvik planlıyoruz. Ilk yıl işveren priminin tamamı, ikinci yıl yüzde 80'i, üçüncü yıl 60'ı, dördüncü yıl 40'ı, beşinci yıl 20'si Hazine tarafından üstlenilecek. Son 6 ay veya bir yıl içinde sigorta prim bildirgesine dahil olmayanlar, işe girdiğinde bu imkandan yararlanacak. İlk etapta 250 bin genç kayda girse sistem artıya geçer.

ÖDÜNÇ İŞÇİ MODELİ
İşgücü piyasasının esnekleştirilmesi de öncelikli gündem maddelerimizden biri. Örneğin part-time işler için özel istihdam büroları devreye girebilir. Bu bürolar İş Kur gözetiminde açılıyor, aracılık yapıyor. Diyelim ki bir şirkette yönetici sekreteri doğum iznine ayrılırsa, o nitelikleri taşıyan bir başka sekreter birkaç aylığına ödünç işçi olarak temin edilebilir. Burada işçinin sosyal güvenlikle ilgili haklarında müşterek sorumluluk olacak.

VALİLERE İŞADAMI ROLÜ
İl İstihdam Kurulları, illerde işgücü piyasası analizi yaparak, İş Geliştirme Merkezi kurulmasına öncülük edecek. Bu amaçla İşsizlik Sigortası'na devletin yaptığı yıllık katkının yüzde 30'u kullanılacak. Yaklaşık 230 milyon YTL kaynakla hangi ilde kaç aşçıya, kaç kaynakçıya, kaç teknisyene ihtiyaç duyulduğu tespit edilerek kurslar açılacak,

KIDEM TAZMİNATI FONU KURULACAK
Kıdem tazminatı konusunda işveren "Ücrete yansıtalım, 10 yıl sonra ne olacağını bilemiyoruz" diyor. İşçi kesimi ise "istismar edilir" kaygısı taşıyor. İş Yasası'nın 14. maddesinde ise Kıdem Tazminatı Fonu kurulması öngörülmüş. Bu konuyu yeniden ele alacağız. Ancak müdahale etmeyip düzenleyici, denetleyici bir rol üstleneceğiz.