Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 2007 sonu itibariyle Türkiye nüfusunun 70 milyon 586 bin 256 kişi olduğunu açıkladılar.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nin devreye alınması ile bundan sonra sokağa çıkma yasağı bulunan nüfus sayımı olmayacak, kayıtlar üzerinden yılda bir kez sayım yapılacak.
Ekren ve Atalay, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Ömer Demir ile birlikte Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile belirlenen 2007 sonu nüfus sayısı sonuçlarını bir basın toplantısı ile açıkladılar.
Çalışmanın iki yıldır sürdüğünü ifade eden İçişleri Bakanı Atalay, 2007 yılı seçim yılı olduğundan açıklamanın geciktiğini ifade etti. Uluslararası standartlarda adres kayıt sisteminin çıkarıldığını belirten Atalay, TÜİK'in bu çalışma ile adresin nüfus ile irtibatını sağladığını söyledi. Vatandaşlık numarasına dayanan Mernis sisteminin 2003 yılında devreye alındığını, Mernis'in mükerrerlikleri ortadan kaldırması ile 3,5 milyon seçmenin silindiğini anımsatan Atalay, bundan sonra yalnızca vatandaşlık numarası değil adres için de aynı durumun sözkonusu olduğunu anlattı. Çalışma ile bütün adres sistemi, numara ve levhaların yenilendiğini bildiren Atalay, mükerrerliklerin giderildiğine işaret etti.
NÜFUS HAREKETİNİ BİLDİRME ZORUNLULUĞU
Sistemin İçişleri Bakanlığı'na devredildiğini kaydeden Atalay, sistem ile ilgili güncellemeyi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile nüfus müdürlüklerinin takip edeceğini söyledi. Vatandaşların nüfus hareketlerini bildirmelerinin zorunlu olduğunu ve müeyyideye bağlandığını kaydeden Atalay; doğum, ölüm, göç gibi hareketlerin kısa süre içinde haber verilmesi gerektiğini söyledi. Atalay, yeni sistem ile bundan sonra nüfus sayımı yapılmayacağının da altını çizdi.
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren de, 2007 nüfus sayımı ile başlayan sistemle sokağa çıkma yasağı olmadan nüus sayımı yapılacağını vurguladı. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar hariç olmak üzere sayımın yapıldığını ifade eden Ekren, nüfusun yüzde 70,5'inin il ve ilçe merkezlerinde, yüzde 29,5'inin bucak ve köylerde yaşadığını bildirdi. Ortalama yaşın 28,3 olduğunu belirten Ekren, bunun da nüfusun yarısının bu yaşın altında olduğunu gösterdiğini kaydetti. Ekren, nüfusun yüzde 17,8'inin İstanbul'da yaşadığının da altını çizdi. Atalay, 2007 sonu itibariyle Türkiye nüfusunun 70 milyon 586 bin 256 kişi olduğunu açıklarken; Ekren, Türkiye'de ikamet eden yabancı sayısının 98 bin 339 olduğunu, yabancılar çıkarıldığında nüfusun 70 milyon 487 bin 917 olduğunu söyledi.
MİLLİ GELİR ARTACAK
Ekren, soru üzerine, 2000 yılında nüfusun 67 milyon 803 bin 927 olduğunu, 2007 sonuna kadar yüzde 4,10'luk artış yaşandığını kaydetti. Bunun milli gelire etkisini değerlendiren Ekren, "Aynı tarihlerde milli gelir nominal değer veya dolar bazında bakıldığında yüzde 4'ün çok üzerinde artmıştır. Yeni durumda kişi başına gelirin artması da doğaldır" dedi.
İçişleri Bakanı Atalay da soru üzerine, yurtdışında yaşayan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının sayısının 3 milyon 700 bin civarında olduğunu bildirdi.
TERÖRİSTLER DE SAYILDI
TÜİK Başkanı Ömer Demir, soruları yanıtlarken, ulaşılamayan kimse olmadığını söyledi. Kişi beyan formunu kendisi imzalamasa bile, ailesinden yüzyüze ya da telefonla bilgi alındığını belirten Demir, "Yaşadığına dair is olan herkesi sorguladık. Telefonla yakınlarını aradık. Kendisine ulaşamasak bile telefonla bilgisini aldığımız için kayıt olmayan vatandaş bulunduğunu düşünmüyoruz" diye konuştu.
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi için 70 milyon 859 bin 586 YTL para harcandığını belirten Demir, kanun kaçakları ve teröristlerin nasıl sayıldığının sorulması üzerine de, "Aileden bilgisini aldık. Mesela aile, 'Türkiye'de ama kayıp' diyor. Şu kayıp, şu kaçaktır, diye bir bilgi almıyoruz. Sadece nerede olduğunu soruyoruz. O adreste fiilen yok belki ama ailesinin yanında görünüyor hukuki olarak" dedi.
İŞSİZLİK ORANI DEĞİL SAYISI DEĞİŞECEK
Sistemin yılda bir kez güncellenmesini tasarladıklarını vurgulayan Demir, yeni nüfusun işsizlik verileri üzerine etkisini değerlendirirken, "Yayınlayacağımız ilk veride 2007 projeksiyonunu değil, yeni nüfus sayımı sonucunu esas alacağız. İşsizlik hesabı örneklemeye dayanıyor. Oransal değişiklik nüfustan gelmiyor. Oran aynı ama miktar farklı olacak. Örneğin işgücü dışı olanların sayısında farklılık olacak" diye konuştu.
Milletvekili sayısının da seçimin yapılacağı yılın nüfus sayımı sonuçlarına göre belirleneceğini ifade eden Demir, boşaltılmış köylerin sorulması üzerine, Türkiye genelinde 271 adet boş köy (insan yaşamayan) bulunduğunu ifade ederken, 10 kişinin yaşadığı köylerin dahi olduğunu anlattı.
(ANKA)
Yayın tarihi: 21 Ocak 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/21//haber,CA05D29AD51047F895479BDFFAE2B6C1.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.