Başbakanlık'ta "jammer" koruması
Başbakanlık Merkez Binası "jammer" korumasına alındı. Başbakanlık Merkez Binası'na bombalı saldırılara karşı Geniş Bantlı Taramalı Radyo Frekans Karıştıcı (JAMMER) sistemi kuruldu.
Başbakan Erdoğan'ın koruma aracında bulunan ve gittiği toplantılara da götürülen 'jammer' sistemi, Başbakan Merkez Binası'na da yerleştirildi.
Cumhurbaşbakın Abdullah Gül, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Kuvvet Komutanlarının konvoylarında bu sistem kullanılıyor. Jammer sistemi, uzaktan kumandalı bombaların çalışmasını engelliyor. Jammer sistemi, monte edilen aracın 300 metre çevresindeki tüm sinyal sistemlerini bloke ediyor.
Türkiye'de sadece elçilikler, konsolosluklar gibi resmi kurumların özel izne tabi tutularak kullanabildiği Jammer sistemi, araçta ya da binalarda olmak üzere iki türlü kullanılabiliyor. Sistem sayesinde 30 megahertz'in üstündeki radyo, kapalı devre sistemler, cep telefonları ve benzeri cihazlarla yönetilen patlayıcı maddeler, etkisiz hale getiriliyor.
Jammer gibi güvenlik sistemlerinin İsrail, Amerika ve İsviçre menşeili firmalar tarafından üretimi yapılıyor.
Son dönemde terör örgütünün uzaktan kumandalı saldırılarının artması üzerine Türk firmaları tarıfından jammer üretimi başladı. Binalarda sabit olarak kullanılan jammerlar 60-100 bin; araçta kullanılanların ise 120-200 bin Euro'ya mal oluyor. Jammer sistemi, Türkiye'de de bir şirket tarafından yapılan 1 milyon dolarlık bir yatırım sonucunda kısa bir süre önce üretilmeye başlandı.
'Jammer'' cihazları, dünyanın birçok ülkesindeki terörist saldırılarına karşı yoğun olarak kullanılıyor. Irak ve Afganistan'daki ABD askerlerine yapılan saldırıların büyük bir kısmının uzaktan kumandalı saldırı ile gerçekleştiği kaydedildi. Askeri ve sivil amaçlı kullanılan cihazın aktif olarak uygulandığı alanlar şöyle sıralanıyor:
-Uzaktan kumandalı bombaların erken tetiklenmesi ya da engellenmesi.
-Askeri ve sivil alanlarda, istenilen bölgedeki telsiz haberleşme iletişimi ile radar sistemlerinin engellenmesi.
-Lazer ve elektromanyetik alandan etkilenen güvenlik kameralarının engellenmesi.
-Özellikle ''böcek'' olarak tabir edilen casus dinleme cihazları ve mikrofonların engellenmesi.
-Binaların dışında kullanılarak, iç iletişimin gizlenmesi amacıyla ''elektronik kalkan'' oluşturulması.
-Güvenlik amacıyla her türlü mobil telefon ve telsiz haberleşmesinin engellenmesi.
-Sinema, tiyatro ve ibadet yerleri başta olmak üzere, çalan cep telefonlarının sesinden kaynaklanan rahatsızlık nedeniyle, buralardaki iletişimin engellenmesi
CİHAN
Yayın tarihi: 21 Ocak 2008, Pazartesi
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/21//haber,A90D83277BC2439680A5246B53818DD6.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.