kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 21 Ocak 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Akademisyenler ne diyor?

Yeni Haber
İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi İktisat Bölümü İktisat Politikası Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet İncekara, ABD'den yayılan çalkantı sonucu Türkiye'de derin bir kriz olmayacağını düşündüğünü belirterek, ''Yabancı sermaye çıkışı olabilir. O da birden bire olmaz'' dedi.

Prof. Dr. İncekara, Türkiye ekonomisini geçtiğimiz yıllarda da etkileyen yurt dışındaki olumsuz gelişmelerin bu yıl biraz daha kuvvetlendiğini, dünyadaki dalgalanmaların boyutunun ne olacağının şimdiden öngörülemeyeceğini söyledi.

Türkiye'de hala cari açık ve aşırı değerlenen YTL gibi temel kırılganlıkların devam ettiğine dikkati çeken İncekara, ''Dışarıdan gelen sıcak para ve doğrudan yabancı sermaye yatırımları, cari açığı karşılıyor. Ancak dışarıda ABD ekonomisinde ortaya çıkacak çalkantı, bize gelen finansal sermayede problem yaratacağı için cari işlemler açığını karşılamada sorunlar yaşanabilir. Bunun sonucunda da YTL'nin aşırı değerlenmesi biraz daha gerçekçi düzeye oturabilir'' görüşünü aktardı.

''REEL SEKTÖRDEKİ AÇIK POZİSYON RİSKİ...''

ABD'den yayılan çalkantı sonucu Türkiye'de bir kriz olacağını düşünmediğini dile getiren İncekara, ''Yabancı sermaye çıkışı olabilir.
O da birden bire olmaz. Yani 2001'deki gibi olmaz. İMKB'de yüzde 70 civarında yabancı hisse var. Bu hisseleri birden satıp çıkamazlar.
Yabancıların ellerindeki nakde dönüştürüp çıkması zor'' şeklinde konuştu.Prof. Dr. İncekara, ABD'de son açıklanan önlemlerin dünya ekonomisinde yeterli olmadığı algılaması bulunduğunu ifade ederek, ABD'deki sorunlar dünyayı etkileyebilecek ortak bir sorun olduğu için ülkelerin ve ilgili kurumların katılımıyla ortak bir önlemler paketi oluşturması gerektiğini, çalkantının daha da derinleşmesini ancak bunun önleyeceğini söyledi.

Şu anda Türkiye'de en fazla dikkat edilmesi gereken unsurlardan birinin reel sektördeki açık pozisyon riski olduğuna işaret eden Prof. Dr.
İncekara, ''Eğer reel sektör, kur riskinden zarar görürse Türkiye ekonomisine yazık olur. Ama böyle bir şey olacağını zannetmiyorum. Yine
de reel kesimin biraz kendisini derleyip, toparlaması gerekir'' diye konuştu.

''YATIRIMCININ GELMESİNİ ENGELLEMEZ''

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Turgay Berksoy da, Türkiye'nin hala diğer gelişmekte olan piyasalardan farklı olarak bir iki temel kırılganlığı bulunduğunu ve bunlardan birinin cari işlemler açığı olduğunu, bu açığın Türkiye'yi diğer gelişmekte olan ülkelere göre daha kırılgan yapıya ittiğini belirtti.

Türkiye'de piyasalar çok fazla gelişmiş olmadığı için dünyadaki etki-tepki sürecinden çok fazla etkilendiğine işaret eden Berksoy, bugünkü gelişmelerin, bu tip çalkantılardan ülkenin ciddi anlamda etkilenebileceğini gösterdiğine dikkati çekti.Dünyada ve Türkiye'de ciddi bir sorun yaşanıp yaşanmayacağını öngörmenin çok zor olduğunu ifade eden Berksoy, ''Ama Türkiye'de kısa vadede olası bir para çıkışının, bu sermayeyi getirenlere de çok büyük maliyetler yükleyeceğini düşünüyorum. Türkiye'deki yatırım araçlarına yatırım yapanların çok ciddi zararlar yazması söz konusu olur. Bu kadar büyük zararı göze alamazlar diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Berksoy, eğer dalgalanmanın çok uzun sürmesi ve kalıcı olması halinde bunun yabancı yatırımcının gelmesini engellemeyeceğini, ancak
kısa süreli erteleme gibi etkiler yapabileceğini söyledi.