kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Ocak 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Times: AB 301'de değişiklik yerine kaldırılmasında ısrar etmeli

Yeni Haber
AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin yıl dönümünde, İngiliz The Times, İngiltere PEN Genel Merkezi Temsilcisi Jonathan Heawood, İngiliz İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Dergisi (Index on Censorship) İcra Kurulu Başkanı Henderson Mullin ve Article 19 Sivil Toplum Yönetim Kurulu Başkanı AgnCallamard'ın ortaklaşa kaleme aldığı mektubu yayınladı.

Mektupta 301. Maddenin tamamen kaldırılması gerektiği vurgusu yapıldı. Times gazetesinde yayınlanan mektupta şu ifadeler yer aldı:
"Bu hafta AGOS Genel yayın yönetmeni ve ifade özgürlüğünün uluslararası savunucusu Hrant Dink'in katledilişinin yıl dönümünde mutlak konuların dışında konuşanların "hain" ilan edilmesi ve milliyetçiler tarafından hedef alınmasına neden olan ceza yasasında reform gerekliliği vardır."

Hrant Dink'in Ermeni sorununu "Soykırım" olarak nitelendirdikten sonra Türk Ceza Kanunu'nun 301. Maddesi'nden "Türklüğü aşağıladığı" gerekçesiyle yargılandığının belirtildiği mektupta, "Onun ardından 19 Aralık 2007'de ofisinin dışında bir aşırı milliyetçi tarafından vuruldu" denildi.

Hükümet dışı sivil toplum örgütleri ve dergi yazarları tarafından kaleme alınan ve Dink davasında gerçek adaletin 301. maddenin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olacağına inanan birçok Türk örgütünün olduğunun kaydedildiği mektupta şunlar kaydedildi:

"Sonuç olarak hala yazarlar, gazeteciler ve yayıncılar benzer makalelerden dolayı yargılandıkları için şiddet tehditleriyle karşı karşıya kalıyor. Gelecek haftalarda TBMM 301. Maddeye yönelik değişikliği ele alacak ancak bu değişiklik yeterli olmayacak. Çünkü "Türk ulusunu aşağılama" suç olarak kalmaya devam edecek."

Times'ın yayınladığı mektupta, "Ne yazık ki AB, Türkiye'nin üyelik müzakere sürecinde hala bu tehlikeli yasanın kaldırılması yerine değişiklik yapılmasında ısrar ediyor" denildi.

Ayrıca söz konusu mektupta, "İngiltere ve AB, 301. Maddenin artık baskı aracı olarak kullanılmamasını ve hiç kimsenin görüşlerini dile getirmesinden dolayı öldürülmemesini yada yargılanmamasını sağlamak için ellerinden geleni yapmalı" ifadesi yer aldı.

(ANKA)