ABD, Ortadoğu ve Asya'nın 1 sentine bile muhtaç kaldı
11 Eylül sonrasında ulusal güvenlik endişesiyle Arap sermayesini gözaltına alan ABD'de bankalar bugün paraya sıkışınca Arap fonlarına kapıyı sonuna kadar açtı..
ABD mortgage krizinde yara alan banka sayısının artması, bankaların bilançolarında oluşan açığı kapamak için kaynak arayışlarını hızlandırdı. Salı günü ABD'nin en büyük bankası Citigroup'un dördüncü çeyrekte yaklaşık 10 milyar dolar zarar açıklaması ve diğer ABD'li finans devi Merrill Lynch'in de benzer büyüklükte zarar beklemesi tüm dikkatlerin yatırım fonları üzerinde yoğunlaşmasına neden oldu. Uzmanlar ABD'li şirketlerin en son I. Dünya Savaşı öncesinde bu denli yabancı yatırıma muhtaç kaldıklarına dikkat çekerek, durumun giderek daha da kötüleştiğinin altını çiziyor. Öyle ki 2006 yılında güvenlik nedeniyle 6 Amerikan limanının Dubai Ports World'e satışını engelleyen ABD hükümeti bile, bugün ülkenin en büyük finans kuruluşları dilim dilim yabancıların eline geçerken herhangi bir tepkide bulunmaz hale geldi.
TARİHİN EN ZORLU DÖNEMİ
Özellikle son dönemde yalnızca Citigroup ve Merrill Lynch'e Ortadoğu ve Asyalı şirketlerden nakit olarak 21 milyar doların akması, ABD finans sektörünün tarihinin en zorlu dönemlerinden birini yaşamakta olduğunu gösteriyor. Asya ve Ortadoğulu yatırım şirketleri ayrıca İsviçreli UBS'e 11.9 milyar dolar, Morgan Stanley'e 5 milyar dolar ve Barclays'e de 5 milyar dolar nakit aktarımında bulundu. Uzmanlar yaşanan bu gelişmenin 10 yıl önce kimsenin aklına bile gelmeyeceğini belirterek, globalleşmenin tüm dünyayı olduğu gibi ABD'yi de etkilemeye başladığını belirtiyor. Bugüne kadar ABD'nin özellikle Asya ve Ortadoğu'ya yönelik farklı projelerle nakit yardımında bulunduğunu belirten finans çevreleri, ekonomi dünyasında olduğu gibi finans dünyasında da Asya ve Ortadoğu'nun yükselişe geçtiğini belirtiyor.
Prens Alwaleed bin Talal al Saud
Suudi Prens Alwaleed, Citigroup'un en büyük bireysel yatırımcısı durumunda. Dünyanın en zenginlerinden olan Alwaleed'in serveti 21 milyar dolar seviyesinde.
Korea Investment Corp.
2005 yılında kurulan fonun toplam büyüklüğü 30 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Fon, Merrill Lynch'e 2 milyar dolarlık yatırımda bulundu.
Kuwait Investment Authority
Ortadoğu'nu en köklü yatırım şirketi olan KIA 1953 yılında kuruldu.200 milyar dolarlık büyüklüğe sahip fonun Citigroup'ta 7.5 milyar dolarlık yatırımı var.
Singapore Investment Corp.
1981 yılında kurulan fon tamamen devlete ait. Büyüklüğü 100 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edilen fon Citigroup'a 6.8 milyar dolarlık yatırımda bulundu.
Olayan Group
Olayan Group, Suudi Arabistan'ın en büyük aile şirketlerinden biri. 1947 yılında kurulan holdingin fon bölümü Merrill Lynch'ten 6.6 milyar dolarlık hisse alımı yaptı.
Mizuho Financial Group
Japon devletine ait bankanın net aktifleri 1.4 trilyon dolar. Mizuho, pazartesi günü Merrill Lynch'ten 1.2 milyar dolarlık hisse aldığını duyurdu.
Yayın tarihi: 17 Ocak 2008, Perşembe
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/01/17//haber,B0D8193F9DA1465D8055D6A02564E78E.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.